Ciągnik sam MUSCEL ( ARO )

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
kircu12

Ciągnik sam MUSCEL ( ARO )

Post autor: kircu12 »

Witam. Zakupiłem auto muscel i chce go przerobić na ciągnik sam. Wywaliłem oryginalny silnik benzynowy ze względu na bardzo duże spalanie. Chciałbym wstawić jakiegoś diesla gdyż jest wolniejszy i by nie trzeba było robić redukcji by go zwolnić. Moje pytanie czy ktoś nie wie jaki silnik by spasował ze skrzynią jakiś mały diesel 50-60 km by było jak najmniej przerabiania by obeszło się dorabianie kryzy.
Proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wicher

RE: Ciągnik sam MUSCEL ( ARO )

Post autor: Wicher »

Wymiana silnika na diesla nie zmniejszy znacznie prędkości samochodu, więc i tak musisz zastosować przekładnię zwalniającą, chociażby po to aby mieć większą siłę uciągu. Przekładnie taka musisz zastosować pomiędzy skrzynią biegów a skrzynką rozdzielczą.

My do GAZa 69 wkładaliśmy silnik wraz ze skrzynią z Merca W123, 3 litrowy wolnossący diesel. Mieści się tam to i do Aro wejdzie, bo trochę jest większe. Wymieniając silnik ze skrzynią zostawiasz skrzynkę rozdzielczą, do której możesz bez poważnych przeróbek dołączyć sprzęgłem elastycznym lub zwykłym kołnierzem każdą inną skrzynię (jednak jak już wspomniałem w tym miejscu musi być dodatkowy reduktor, jeśli zamierzasz zrobić z tego ciągnik)

Dobry będzie też diesel Andorii który był montowany w Żukach i Lublinach-w tym nawet kołnierza na końcu skrzyni biegów nie trzeba zmieniać jeśli ma być podłączony bezpośrednio do skrzynki rozdzielczej.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
G503

Post autor: G503 »

Silnik ze skrzynia biegów od Merca albo Żuka tak jak pisał Wicher a do tego połączony krótkim wałkiem reduktor od Gaz 66 ( gruszka mostu w Muscelu jest po lewej stronie tak samo jak w Gazie więc wszystko spasuje idealnie)
Skrzynie rozdzielczą z Aro lepiej sprzedać bo rzadko kiedy pojawiają się do sprzedania a poza tym to jest sama skrzynia rozdzielcza, bez reduktora.
marek02

Post autor: marek02 »

panowie jestem w trakcie ratowania takiego muscela i chętnie przygarnę części do niego, jakby ktoś coś miał lub wiedział proszę o kontakt
marek02-85@tlen.pl
ODPOWIEDZ