regulacja sprzegla ursusa c-328
regulacja sprzegla ursusa c-328
Witam
Mam problem ze sprzeglem , wymienilem tarcze pierwszego stopnia śruby i wszystkie sprężyny na nowe Po złożeniu wszytkiego do kupy nie chce sie rozłączać skrzynia przekładniowa ,dodam ze tarcza drugiego stopnia dziala jak należy i rozłącza pompę podnosnika i WOM . Proszę o pomoc ...

- chrapek3011
RE: regulacja sprzegla ursusa c-328
Wymień pokrywę sprzęgła,dźwigienki i pierścień,który dotyka łożyska wyciskowego.Problem minie jak ręką odjął.
Kiedy robiłem takie sprzęgło po raz pierwszy,a dawno to było,wymieniłem tylko tarcze a sprzęgło dalej było jak było...dopiero wymiana dekla i łapek przyniosła oczekiwany rezultat.
Kiedy robiłem takie sprzęgło po raz pierwszy,a dawno to było,wymieniłem tylko tarcze a sprzęgło dalej było jak było...dopiero wymiana dekla i łapek przyniosła oczekiwany rezultat.
zapomnialem dodac ze dzwigienki lapki kamienie pierscien zostaly wymienione ... przed rozebraniem sprzegla dzialalo tyle ze robie remont generalny i chcialem wymienic zużyte elementy ...
- chrapek3011
No to została pokrywa i będzie git...Dlaczego dekiel?Do tego musisz dojść sam,a jak nie dasz rady to dopiero wtedy Ci powiem.
a regulacja 1 i 2 stopnia ma cos z tym wspólnego ???
- chrapek3011
chcialem sie zapytac jedna rzecz , tarcza 1 stopnia jak ma byc włożona na walek ? ta czescia wystajaca do kola zamachowego czy na odwrót , chodzi mi o ta tulejke na tarczy w ktora wchodzi walek sprzeglowy
- chrapek3011
Dłuższą częścią do koła zamachowego.
czyli dobrze mam włożone heh , sam juz nie wiem co moze byc nie tak ...
- chrapek3011
Dobra.Kiedy był wymieniany dekiel sprzęgła?Jak dziesięć lub więcej lat temu to jest do wymiany.Spróbuj dojść,co jest nie tak!Tym bardziej,że ta dobra produkcja skończyła się dawno temu.
Nie wiem kiedy byl wymieniany bo ten ciagnik kupilem niedawno a jego przeszlosci nie znam.. wymienie dekiel jak radzisz i zobaczymy czy cos pomoze
- chrapek3011
Już wszystkie drobne rzeczy wymieniłeś,więc pozostaje dekiel.Jeżeli to jest to,to powiem,że dekiel wyrabia się w miejscach podparcia dźwigienek na tych takich cypkach wystających.Porównaj wysokość starych i nowych.Ot cała sztuka.Niektórzy nie biorą tego pod uwagę i stąd te cyrki ze sprzęgłem w 325,328 i pierwszych 330 do 1979 roku kiedy to stary typ zostaje zastąpiony sprzęgłem z C-360 w ramach unifikacji().To tyle.
masz racje wyrabiaja sie i ta moja pokrywa miala takowe slady , probowalem to zregenerowac i napawlem miejsca w ktorych wyrobily sie dziury od pracy dzwigienek ale chyba marny tego efekt ... czeka mnie zakup nowej pokrywy 
dzis rozebralem sprzeglo i okazalo sie ze tarcza pierwszego stopnia jest wygieta , po ogledzinach zauważyłem ze tulejka w ktora wchodzi wielkoklin jest nierowno wyfrezowana i nie przesuwała sie po wlaku ... temu nie rozłączała skrzyni przekladniowej . Dodam ze tarcza byla nowa i oryginalna ...

dzis rozebralem sprzeglo i okazalo sie ze tarcza pierwszego stopnia jest wygieta , po ogledzinach zauważyłem ze tulejka w ktora wchodzi wielkoklin jest nierowno wyfrezowana i nie przesuwała sie po wlaku ... temu nie rozłączała skrzyni przekladniowej . Dodam ze tarcza byla nowa i oryginalna ...
- chrapek3011
I masz przyczynę.Pozdrawiam.
Oryginalna?Co dziś jest oryginalne?To z podpisem URSUS,hm...20-30 lat temu można by uznać za oryginał.
Oryginalna?Co dziś jest oryginalne?To z podpisem URSUS,hm...20-30 lat temu można by uznać za oryginał.
dokladnie , kiedys czesc oryginalna miala swoja wartosc dzis to badziew ktory nie jest wcale tani ... Teraz bede zwracal uwage na takie rzeczy
pozdrawiam