C 328 cieknący filtr

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
chrisnet

RE: C 328 cieknący filtr

Post autor: chrisnet »

jacek0106 napisał/a:
Bardzo ładna kolekcja ogórków.
coraz częściej w nowoczesnych konstrukcjach spotykam fabryczne połączenie tylko na pastę, bez uszczelki, np miska olejowa do bloku Chrysler Voyager, ale to wiadomo nowoczesne tanie badziewie, zarysujesz przylgnie i musisz kombinować uszczelkę bo w katalogu nie istnieje,
No tak, te ogórki rujnują mój domowy budżet, ale skoro żona już się przyzwyczaiła to prawdopodobnie pojawią się jeszcze inne :)

Co do uszczelniania silikonem - to właśnie Voyager AWD dał mi największą nauczkę. Walka o szczelne ułożenie dekla skrzyni biegów okazała się pasmem porażek ...poci się do dziś. A w Ciapku filtr oleju już nie cieknie i cieszę się, tym bardziej że nie musiałem liczyć na silikon i pastę :)

Nie czepiam się silikonowania, z pewnością w wielu przypadkach sprawdzi się, o ile właściwie się go użyje. Dla mnie niestety to wciąż sztuka tajemna :)
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

My w serwisie "jedziemy" na silikonach z Forcha albo CX 80, sztuka tkwi tylko w oczyszczeniu i odtłuszczeniu powierzchni oraz starannym nałożeniu warstwy.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
bossmann

Post autor: bossmann »

Czy jest to dobra metoda nalożyc silicon i poczekać aż wyschnie i dopiero wtedy skręcać ele

męty ?
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

Voyagera przerabiałem i nigdy więcej tego szrotu, natomiast Transporter T3 syncro 2 szperowy okazał się wspaniałym samochodem i nigdy nie chcę żadnych wynalazków. Moja żona też się przyzwyczaiła do wszystkich starych VW w domu. Najgorszym grzechem przy silikonowaniu jest natychmiastowe dociśnięcie powierzchni i wyciśnięcie świeżej masy na zewnątrz. Lepiej poczekać aż nieco stężeje i dokręcić.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Ja tak silkonuję - czyszczę jedną powierzchnię, nakładam silikon, czyszczę drugą powierzchnię, czekam chwilę, łączę elementy, znów czekam i dopiero dokręcam.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
ODPOWIEDZ