ulepszanie c328/c330
-
ulepszanie c328/c330
witam przez te wakacje zbieram fundusze aby w końcu odnowić i jednocześnie ulepszyć swój ciągnik
pytanie moje brzmi co mogę zrobić aby ulepszyć swojego c328/c330 od razu mówie że kupno nowej kabiny odpada gdyż nie stać mnie na taki zakup
ale myślałem o wymianie całej karoserii na nową i teraz problem brać nowe elementy i zabulić 1000 coś zł czy raczej kupić używane w dobrym stanie i pomalować?
kolejna sprawa modyfikacje silnika typu zmiana prądnicy na alternator oraz zmiana rozrusznika na nowszy
i dalej nie wiem co można ulepszyć w silniku
z takich bajerów skoro już planuje alternator to może by halogeny zainstalować? nabyłem porządne halogeny na przód a że w elektryce jestem cienki to nie wiem jak je podłączyć
może ktoś ma jakieś propozycje co jeszcze mogę zrobić ze swoim ciągnikiem?
nie wiem czy wystarczy jak nazbieram 2500zł
pytanie moje brzmi co mogę zrobić aby ulepszyć swojego c328/c330 od razu mówie że kupno nowej kabiny odpada gdyż nie stać mnie na taki zakup
ale myślałem o wymianie całej karoserii na nową i teraz problem brać nowe elementy i zabulić 1000 coś zł czy raczej kupić używane w dobrym stanie i pomalować?
kolejna sprawa modyfikacje silnika typu zmiana prądnicy na alternator oraz zmiana rozrusznika na nowszy
i dalej nie wiem co można ulepszyć w silniku
z takich bajerów skoro już planuje alternator to może by halogeny zainstalować? nabyłem porządne halogeny na przód a że w elektryce jestem cienki to nie wiem jak je podłączyć
może ktoś ma jakieś propozycje co jeszcze mogę zrobić ze swoim ciągnikiem?
nie wiem czy wystarczy jak nazbieram 2500zł
RE: ulepszanie c328/c330
kabel od akumlatora do przełoncznika dalej do lampy najprostszy i najniezawodniejszy sosup
Witam. Jeśli to 328 lub 330 z pierwszej serii to jakiekolwiek mody i tuningi obniżą tylko jego wartość.
Lepiej każdą kwotę przeznaczyć na odnowienie i przywrócenie do stanu fabrycznego. A dyskretne i ciekawe modyfikacje można w temacie kolegi Dambera podpatrzyć z profesjonalnej restauracji jego ciapka. Pozdrawiam.
Lepiej każdą kwotę przeznaczyć na odnowienie i przywrócenie do stanu fabrycznego. A dyskretne i ciekawe modyfikacje można w temacie kolegi Dambera podpatrzyć z profesjonalnej restauracji jego ciapka. Pozdrawiam.
Blachy kup używane, alternator możesz sobie założyć, dodatkowe reflektory też.
Więcej nie ma co rzeźbić, bo to nie statek kosmiczny.
Ja swoje C 330 też trochę poprawię, a to dlatego że będzie używane do dalszej pracy.
Przerobiłem troszkę maskę, planuję jeszcze małą przeróbkę deski rozdzielczej i parę innych rzeczy, jednak tak żeby to miało "ręce i nogi". Alternator u mnie jest już obowiązkowy-współpracuje z akumulatorem 12v 125 aH.
Instalacja elektryczna zostanie przeze mnie położona "od zera" i tylko oględnie będzie przypominać oryginał. Przewiduję u siebie montaż dwóch par dodatkowych reflektorów roboczych.
Sprężarkę też twórczo wykorzystam - zamierzam zamontować zawory wraz z szybkozłączami umożliwiające sterowanie/zasilanie odpowiednio przystosowanych maszyn współpracujących, napęd małych narzędzi pneumatycznych, czyszczenie dysz opryskiwacza itp.
Zawory do tego sterowania będą prawdopodobnie zapożyczone z drzwi Autosana, u kumpla takie kiedyś widziałem.
Szczerze mówiąc każdy sam musi opracować zakres przeróbek jakich jego ciągnik potrzebuje, bo każdy wykorzystuje go inaczej. Na przykład, sadownik potrzebuje niskich przewodów wydechowych które w zwykłym, "klasycznym" używaniu nie są konieczne. Dodatkowe oświetlenie przydaje się w transporcie i pracach polowych wykonywanych "po godzinach", kiedy masz chwilę wolnego czasu na pracę w gospodarstwie.
P.S. Ja też nie zamierzam montować kabiny. Również mnie na to nie stać, a jeżdżę bez niej już drugi rok i bardzo sobie chwalę
Na przeróbkach Dambera to i ZM Ursus się powinno wzorować...
Więcej nie ma co rzeźbić, bo to nie statek kosmiczny.
Ja swoje C 330 też trochę poprawię, a to dlatego że będzie używane do dalszej pracy.
Przerobiłem troszkę maskę, planuję jeszcze małą przeróbkę deski rozdzielczej i parę innych rzeczy, jednak tak żeby to miało "ręce i nogi". Alternator u mnie jest już obowiązkowy-współpracuje z akumulatorem 12v 125 aH.
Instalacja elektryczna zostanie przeze mnie położona "od zera" i tylko oględnie będzie przypominać oryginał. Przewiduję u siebie montaż dwóch par dodatkowych reflektorów roboczych.
Sprężarkę też twórczo wykorzystam - zamierzam zamontować zawory wraz z szybkozłączami umożliwiające sterowanie/zasilanie odpowiednio przystosowanych maszyn współpracujących, napęd małych narzędzi pneumatycznych, czyszczenie dysz opryskiwacza itp.
Zawory do tego sterowania będą prawdopodobnie zapożyczone z drzwi Autosana, u kumpla takie kiedyś widziałem.
Szczerze mówiąc każdy sam musi opracować zakres przeróbek jakich jego ciągnik potrzebuje, bo każdy wykorzystuje go inaczej. Na przykład, sadownik potrzebuje niskich przewodów wydechowych które w zwykłym, "klasycznym" używaniu nie są konieczne. Dodatkowe oświetlenie przydaje się w transporcie i pracach polowych wykonywanych "po godzinach", kiedy masz chwilę wolnego czasu na pracę w gospodarstwie.
P.S. Ja też nie zamierzam montować kabiny. Również mnie na to nie stać, a jeżdżę bez niej już drugi rok i bardzo sobie chwalę

Na przeróbkach Dambera to i ZM Ursus się powinno wzorować...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
-
kabine mam okrągłą do tej pory i nie narzekam ale ciagnik już wymaga odmłodzenia i również nie zamierzam bajerów ładować tylko ten nowy alternator rozrusznik halogeny i karoserie
a co do pneumatyki to nie wiem czy da rade zainstalować te złącza którymi np obsługuje sie kombajn ziemniaczany lub chyba kipry przyczep
kiedyś standardowo była butla i złącze do hamulców przyczepy alei teraz tego juz nie ma
da sie może gdzieś dostać te elementy nie drogo?
a co do pneumatyki to nie wiem czy da rade zainstalować te złącza którymi np obsługuje sie kombajn ziemniaczany lub chyba kipry przyczep
kiedyś standardowo była butla i złącze do hamulców przyczepy alei teraz tego juz nie ma
da sie może gdzieś dostać te elementy nie drogo?
- Grzegorz02
Ja osobiście odradzam kupowania nowych elementów karoserii bo są one po pierwsze o połowe cieńsze od orginalnych elmentów.Po drogie z gorszej o wiele stali.Jeśli chodzi o alternator to odradzam jego zastępowania .Bo po pierwsze w tych traktorach nie potrzeba aż takiego prądu a jak się zamotuje alternator to może 'zagotować' akumulatory a co zatym idzie zywotność akumulatorów drastycznie spadnie.Halogeny polecam sam je mam i się nie raz na polu przydają.Pozdrawiam.
Pneumatyka to dość droga sprawa...
U mnie jest alternator+regulator elektroniczny i nic złego się nie dzieje.
Ja błotniki mam z odzysku, nowych bym wcale nie kupił. Nie dość że drogie to jeszcze do niczego...
U mnie jest alternator+regulator elektroniczny i nic złego się nie dzieje.
Ja błotniki mam z odzysku, nowych bym wcale nie kupił. Nie dość że drogie to jeszcze do niczego...
Założyłem do 4011 nowe błotniki, ale te stare zardzewiałe i oryginalne są o wiele lepiej wykonane i grubsze. Ciągle myślę o wyspawaniu i wyszpachlowaniu tych starych. Ekonomicznie to raczej czynność nieopłacalna, ale satysfakcja końcowa bezcenna.
Nowoczesne regulatory elektroniczne wbudowane w alternator nie sprawiają już problemów z przeładowaniem, jak dawniej kiedy we Fiatach 125 i 126 były rzeczywiście z tym kłopoty i każden wolał regulator mechaniczny z możliwością regulacji.
Nowoczesne regulatory elektroniczne wbudowane w alternator nie sprawiają już problemów z przeładowaniem, jak dawniej kiedy we Fiatach 125 i 126 były rzeczywiście z tym kłopoty i każden wolał regulator mechaniczny z możliwością regulacji.
-
a halogeny mam wpiąć w tą kostkę co mam na dole lewego błotnika i pod przełącznik czy gdzie bo jedni mówiąże pod przednie lampy inni bezpośrednio pod akumulatora mi najbardziej zależy żeby halogeny były niezależne od innych świateł
- chrapek3011
Niezależnie od wszystkich innych urządzeń elektrycznych.Przewód użyty do tych lamp min.1,5mm2,dobry wyłącznik na dość sporą obciążalność prądem,albo jeszcze lepiej podłączyć przez przekaźnik.Podłączasz się do zacisku 30 lub 15/54 na stacyjce,dalej wyłącznik lub jak ma być na przekaźniku to trochę zabawy ale jest to proste do wykonania.No i przede wszystkim bezpiecznik,najlepiej zamontować go na przewodzie zasilającym w specjalnej oprawce.
- Grzegorz02
Dzięki za podpowiedż.Bo nie wiedziałem że są regulatory elektroniczne wbudowne w alternatorze.
Ja mam właśnie elektroniczny, ale zewnętrzny 
Można dobrać regulator pod konkretny rodzaj alternatora, później nie ma z tym żadnych problemów.
Te elektroniczne są normalnie dostępne w handlu, nawet polskiej produkcji się trafiają (ja zaiwaniłem z Żuka na fajansie)

Można dobrać regulator pod konkretny rodzaj alternatora, później nie ma z tym żadnych problemów.
Te elektroniczne są normalnie dostępne w handlu, nawet polskiej produkcji się trafiają (ja zaiwaniłem z Żuka na fajansie)
-
mi koleś do halogenów wcisnął przewód taki jaki stosuje się nap w przedłużaczu do telewizora itd 
mam jakies 2 włączniki typu wciskam i przepływa prąd wyciągam i odcięcie zasilania nie wiem czy sie nadają ale o bezpieczniku nie wiedziałem
jutro postaram się wstawić zdjęcie halogenów wraz z kablami i włącznikami

mam jakies 2 włączniki typu wciskam i przepływa prąd wyciągam i odcięcie zasilania nie wiem czy sie nadają ale o bezpieczniku nie wiedziałem
jutro postaram się wstawić zdjęcie halogenów wraz z kablami i włącznikami