Kultywator do majorka
Kultywator do majorka
Musze skombinowac jakis kultywator uprawowy do mojego majorka, mam trochę materiału i chcialbym to pospawać...
Jakie wymiary kultywatora byłyby najlepsze do takiego ciągnika...
Robic na 2 czy 3 rzędy?
Docelowo myśle dorobic jeszzce do tego wałek uoprawowy...
Mam materiał ceownik 100 zimnogiety - gr scianki 6mm dł 230cm i troche kątownika 60 ...
Czy 230 szerokosci to nie bedzie za duzo na taki ciągnik? - ziemia raczej cieżka - 5 kl , teren tez nie najłatwiejszy...
Czy 2 rzędy by wystarczyły, czy lepiej robić na 3 ( obawiam sie ze jak dołoze jeszzce wałek ze strasznie duze i cieżkie to wyjdzie...) Ile łap i co ile cm rozstaw?
Prosze o jakis sugestie, może ktoś ma jakieś schematy, szkice.....
Jakie wymiary kultywatora byłyby najlepsze do takiego ciągnika...
Robic na 2 czy 3 rzędy?
Docelowo myśle dorobic jeszzce do tego wałek uoprawowy...
Mam materiał ceownik 100 zimnogiety - gr scianki 6mm dł 230cm i troche kątownika 60 ...
Czy 230 szerokosci to nie bedzie za duzo na taki ciągnik? - ziemia raczej cieżka - 5 kl , teren tez nie najłatwiejszy...
Czy 2 rzędy by wystarczyły, czy lepiej robić na 3 ( obawiam sie ze jak dołoze jeszzce wałek ze strasznie duze i cieżkie to wyjdzie...) Ile łap i co ile cm rozstaw?
Prosze o jakis sugestie, może ktoś ma jakieś schematy, szkice.....
- chrapek3011
RE: Kultywator do majorka
Weź podejrzyj,jak wygląda kultywator w wałkiem do C-330 i po temacie.Albo kup taki bez grzebania.Jeden dobry ząb też swoją cenę ma.
Rób 3 rzędy na szerokośc 2,1m taki powinien byc ok*annoy* Ja mam do SAMa kultywator 1,8m na 11 "kopaczek" do tego wał strunowy i sobie radzi*annoy*
- Kacper_25K
Pewnie ze 3 rzędy. Do majorka 2,3 m to dobra szerokość, bez problemu poradzi sobie z wałem nawet i podwójnym. Mam 30tkę i do niej kultywator 2,1m bodajże 16 łap, wałek sobie dorobilem i troche zaluje ze nie podwojny ale robie teraz taki do brony. Nie bój sie o ciężar.
Druga sprawa ze u mnie juz ze 2 na złomie kultywatory widzialem i to te nowszego typu wiec czy jest sens kombinować?
Z wałem rozumiem bo sa drogie ale kultywator...
Druga sprawa ze u mnie juz ze 2 na złomie kultywatory widzialem i to te nowszego typu wiec czy jest sens kombinować?
Z wałem rozumiem bo sa drogie ale kultywator...
Według mnie nie warto robic kultywatora bo materiały (zeby) wyjda drozej niż kupno orginalnego kóry mozna juz kupic za 300zł tylko trzeba troche poszukac ja kupiłem za 550 plus dodatkowe zeby i radliczki a roboty przy budowie w domowych warunkach jest co niemiara zawsze czegos tam brakuje albo wychodzi ze daną część mozna było zrobic lepiej.
Ja mam do ursusa 4011 kultywator 2,1(15pazurów) plus brony, trochę jest jednak za wąski.
Brat ma kultywator 2,7 (17 pazurów) plus brony też daje radę 4011
Ja proponuje jednak kupić gotowy np.
http://allegro.pl/kultywator-plug-i2619358675.html
Sam bym go kupił jakby nie tak daleko było.
Jakby ktoś miał kultywator plus brony o szerokości 2,5 do 2,75 to jestem na kupnie.
Jestem z Gliwic, dojadę do 100km.
Ewentualnie kupię samą ramę do kultywatora
Brat ma kultywator 2,7 (17 pazurów) plus brony też daje radę 4011
Ja proponuje jednak kupić gotowy np.
http://allegro.pl/kultywator-plug-i2619358675.html
Sam bym go kupił jakby nie tak daleko było.
Jakby ktoś miał kultywator plus brony o szerokości 2,5 do 2,75 to jestem na kupnie.
Jestem z Gliwic, dojadę do 100km.
Ewentualnie kupię samą ramę do kultywatora
do wyboru do koloru z slaskiego nie trzeba daleko szukac http://tablica.pl/rolnictwo/maszyny-rol ... kultywator
Szukalem właśnie ale u nas - podkarpackie to trzymaja cenę - małe gospodarstwa, ale niewielu sie pozbywa.... Ceny tak min 800zł za taki w miarę a z wałem to ponad 1000zl Stąd pomyslalem aby cos zrobic - zeby nawet juz mam - znalazły sie gdzies w domu.... Ceowniki tez - zostalo to połaczyć.....
A moze ktoś jest z podkarpacia i miałby na zbyciu to chetnie bym się zainteresował.
A moze ktoś jest z podkarpacia i miałby na zbyciu to chetnie bym się zainteresował.
A z jakiej części podkarpacia jesteś.
okolice Sanoka....
Odnowie temat aby sie troche pochwalic..
Kultywator właśnie zakupiony...
Miał byc 2,2 grudziadz ale sprzedajacy sie troche pomylil w opisie i jest to 2,4 na 16łap - starszy typ unia grudziadz...
do tego pojedybczy wałek... troche mam obawy czy ciagnik da sobie rade... ziemia IV i V kalsy...
Najwyzej jakos odejme parę łap...
Pytanie dostana jakis zestaw naprawczy osi koła kultywatora - strasznie juz wyrobione ( ośka zabezpieczana na zawleczke).
Odnowie temat aby sie troche pochwalic..
Kultywator właśnie zakupiony...
Miał byc 2,2 grudziadz ale sprzedajacy sie troche pomylil w opisie i jest to 2,4 na 16łap - starszy typ unia grudziadz...
do tego pojedybczy wałek... troche mam obawy czy ciagnik da sobie rade... ziemia IV i V kalsy...
Najwyzej jakos odejme parę łap...
Pytanie dostana jakis zestaw naprawczy osi koła kultywatora - strasznie juz wyrobione ( ośka zabezpieczana na zawleczke).