1hc102 nie pali jak cieply

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
rytt44444

1hc102 nie pali jak cieply

Post autor: rytt44444 »

witaj Hubert. Wiem ze miales podobny problem z takim silnikiem 1hc102 Nie wiem czy czytales moj post ale streszcze ci po krotce.Jak jes zimny pali po 3-4 zakrecenia korba,jak sie rozgrzeje to tak ciezko sie kreci jak by byl na rozprezniku i nie chce zalapac. raz mi zalapal ale sie nakrecilem i nie chcial wejsc w obroty ale powoli wszedl bardzo anemicznie. osatnio przejechalem jakies 8km i zagotowala mi sie woda.niedawno zmienialem simering pod kolem zamachowym czy mozliwe ze cos za mocno skrecilem i sa jakies silne tarcia.jeszcze sprobuje wymienic olej i poczyscic filtry.Jak bys mial jakis pomysl to bede Ci bardzo wdzieczny.Pozdrowionka milego dnia
Awatar użytkownika
baro

RE: 1hc102 nie pali jak cieply

Post autor: baro »

Do wymiany simeringu kolo zamachowe demontowałeś nie wiem jak w twoim silniku ale w s301d nie da sie czegoś za mocno z kręcić. A jak pracuje to ma tak ze sam zgaśnie i mu nagle mocy braknie? Czy do puki ciepłego nie zgasisz to dupa? Mi tu ewidentnie coś nie pasuje bo albo coś puchnie nie wiem tłok? Ale to jakby pracował i się nagrzał to by nagle osłabł i zgasł .Albo łożyska juz siadaja ale nagrzane by dawaly znać? Tam wał podparty jest na łożyskach czy na panewkach? Bo korbowod juz chyba na panewce?
może na początku sprawdź podstawowe czynnosci jak luzy zaworowe. Kat wtrysku.
mate72

RE: 1hc102 nie pali jak cieply

Post autor: mate72 »

Może podeszło coś pod panewkę? Jakiś śmieć czy kawałek simmeringu i już będzie ciężko się obracał. Najlepiej będzie rozebrać i zobaczyć co się dzieje.
ODPOWIEDZ