Przepisy ruchu drogowego w Niemczech.
Przepisy ruchu drogowego w Niemczech.
Czy może mnie ktoś oświecić jaka jest różnica między naszymi przepisami a niemieckimi. Nie chodzi mi o światła czy apteczki.Interesuje mnie jaki jest czas postoju za znakiem zakaz postoju.U nas minuta.Zwrócono mi uwagę ,że parkuję przy chodniku po lewej stronie jezdni, a to jest podobno zakazane?Nawet w zatoczce w której parkuje się wzdłuż osi jezdni*pissed*. Gdy pieszy zbliża się do przejścia to należy się zatrzymać?*eek*Może są jakieś inne różnice*pray*. Chodzi mi o teren zabudowany.Jestem 2-3 razy w tygodniu w Niemczech i szczerze mówiąc w opisanych przypadkach jeżdżę bez przekonania.o_O Może jest coś w necie?
RE: Przepisy ruchu drogowego w Niemczech.
W Niemczech nie wiem niestety, ale w Czechach jest właśnie tak z pieszymi, że trzeba ich bezwzględnie przepuścić.
W Niemczech obiło mi się o uszy właśnie to, że nie wolno parkować po jednej ze stron, chyba lewej. Nawet mój Ford niemiecki miał kiedyś postojówki możliwe do zapalenia tylko po chyba lewej stronie.
W Niemczech obiło mi się o uszy właśnie to, że nie wolno parkować po jednej ze stron, chyba lewej. Nawet mój Ford niemiecki miał kiedyś postojówki możliwe do zapalenia tylko po chyba lewej stronie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Siema co do pieszych to jeżeli jest ciągła linia przed pasami to znaczy bezwzględne stop jeżeli pieszy znajduje się na... ,przed przejściem.U nas jak zwrócicie uwagę to jest przerywana linia i jest BUM*rolleyes*W hiszpanii byłem i osobiście przetestowałem tam jest ciągła linia przed przejściem i samochody na pełnym abs-ie stawały jak tylko się człowiek pojawił koło pasów dla mnie to był szok*eek*jako pieszy sobie chwaliłem;) ale jako kierowca to już nie:@
Samochody można stawiać po lewej na jednokierunkowej natomiast co do pozycji w autach to świecą lewe bo ruch prawostronny w przewadze na świecie i dlatego:p
Pozdr.Przemo*yes*
Samochody można stawiać po lewej na jednokierunkowej natomiast co do pozycji w autach to świecą lewe bo ruch prawostronny w przewadze na świecie i dlatego:p
Pozdr.Przemo*yes*
Na terenie Niemiec byłe też pouczany, że zatrzymanie na znaku STOP musi trwać conajmniej 3 sekundy. Zabronione jest też wyprzedzanie prawym pasem jezdni w przypadku kilku pasów w tym samym kierunku.
Różnica jest w narodowosci i to wystarczyc by policjant wlepil mandat.bez wzgledu na ro czy przepisy czy nie.podam prosty przyklad. stoja dwa auta na zakazie parkowane joba moje jedno na polskich nr rej a drugie na niemieckich.... idzie pan wypisuje kwity i polskie auto 35 euro niemieckie 10 € .... sprawdzilem reszte aut tez 10€.
Pieszy to swietos w niemczech a rowezysci plaga.... niewiesz jak a juz pojawia sie ze wszyskich stron. kobiety nieumieja hamowac to jest normalnie plaga z kobietami na roweze... jedzie i jak zachamujesz to ta niechamuje tylko zsiada z roweru.jedna se rower polamala na mojej przyczepce bo niechamowala.... zadzwonila na milicje i dostala 100 mandat. i poniosla rower do domu bo przednie kolo 8 .*zipit*
Pieszy to swietos w niemczech a rowezysci plaga.... niewiesz jak a juz pojawia sie ze wszyskich stron. kobiety nieumieja hamowac to jest normalnie plaga z kobietami na roweze... jedzie i jak zachamujesz to ta niechamuje tylko zsiada z roweru.jedna se rower polamala na mojej przyczepce bo niechamowala.... zadzwonila na milicje i dostala 100 mandat. i poniosla rower do domu bo przednie kolo 8 .*zipit*
No to wiem trochę więcej.Co do uprzedzeń narodowościowych to się nie spotkałem.Byłem kilka razy kontrolowany,,auto papiren bite-danke" i to wszystko. Sprawdzali przez telefon czy nie mam zakazu wjazdu do Niemiec i dwa razy przewiskali pobieżnie busa.Natomiast wśród zwykłych Niemców bywa różnie.Czasami coś ,,szprechają,, pod nosem ,ale ponieważ słabo znam niemiecki to mi zwisa:D