problem ze śćiągnieciem koła pasowego
problem ze śćiągnieciem koła pasowego
Witam! macie jakieś sposoby na ściągnięcie koła pasowego od przekładni? w moim esie poszło mi łożysko na przekładni i muszę ściągnąć koło pasowe, ale za żadne ,,skarby" nie pójdzie. zrobiłem ściągacz , ale i on nie daje rady, płaskownik 2cm wygina, a jak go wzmocniłem to śruby rwie. są jakieś inne sposoby??
RE: problem ze śćiągnieciem koła pasowego
Zalej WD-40 lub innym podobnym specyfikiem, idź na spacer .... (daj szansę chemii zadziałać), załóż ściągacz i napnij go na max (ale bez przesady), walnij w epicentrum młotkiem.
*flower*
Możne próbować podgrzać koło, ale uwaga można uszkodzić zimeringi itp.
*flower*
Możne próbować podgrzać koło, ale uwaga można uszkodzić zimeringi itp.
musisz mieć porządny sciągacz i musi pójsc spróbuj delikatnie opukać młotkiem można jeszcze podgrzać palnikiem aha i zobacz czy nie masz czasem jakiejś śruby wkreconej lub nie jest pospawane bo różne patenty są
Witam, jezeli koło pasowe jest z klinem to uderz w miejsce w którym ten klin sie znajduje działa w 90%. Miałem tak z kolem kierownicy od Zetorka.
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
tak , jest z klinem, rok temu było nawet ściągane... posłucham rad i zobaczymy...
Spróbuj, naprawdę działa. Patent ten zdradził mi znajomy mechanik po tym jak pomimo ściągacza i WD 40 nie mogłem ściągnąć kierownicy. Robiłem tak jak radzi Tobie Bolszewik tj uderzałem w srodek ściagacza i nic. Aż mi się "grzybek" na końcu zrobił dopiero po zastosowaniu podpowiedzi udało się zbic kierownice jednym uderzeniem:) Na wszystko jest sposób tylko trzeba go znaleźć.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Jezeli jest mozliwosc to wiartarką z sds potraktoj. drgania zawsze cos pomoga.
Uderzenie poprzeczne działa bardzo dobrze na pasowanie na stożek. Dobry sposób na końcówki drążka kierowniczego. Czy na walcowe? Ostukanie na pewno coś pomoże. Oczywiście, jak jest miejsce do uderzenia i podstawienia dużego młota po przeciwnej stronie.
Ją bym trochę podgrzal choć by palnikiem na propan-butan.
palnikiem nie mam jak.. a w ostateczności jak by rozwiercił klin, było by??
Jak uszkodzisz oś lub koło to jak naprawisz ?
Nie rozwiercaj klina.
Nie rozwiercaj klina.
udało się:D wczoraj w nocy robiłem inny ściągacz, trochę opukałem i zapuściłem WD40, i poszło gładko.
Ja zawsze wypijam WD leje tylko 40 *flower*