Silnik s60 Nieszczesne Zawory. ;/
Silnik s60 Nieszczesne Zawory. ;/
Witam Wszystkich!
Ostatnio sprzątając w starej szopie znalazlem stary silnik s60, ktorym moj dziadek kiedys kiedys rznal drzewo lecz ja juz tego nie widzialem :/
Po wielu latach postoju chcę go odpalic.
Silnik rozebrałem, pierścienie wymieniłem, końcówke wtryskiwacza tez.
Wszystko niby ok. Jest tylko jeden problem.Zawory.
Woda do nich się dostała i teraz maja wżery.
Sprężanie ucieka i nie da rady odpalić.
Zawór wydechowy barszo mało przepuszcza, jednak zawor ssący ( ten z taka blaszką) jest w opłakanym stanie.
Teraz mam pytanie. Czy da się jakos to naprawic nie wydajac za duzo pieniedzy? Mieliscie taka sytuacje? Jak sobie z nia poradziliscie? Da sie kupic w ogole te zawory do silnika s60 bo do s320 sa ?
Za wszystkie odpowiedzi serdecznie z gory dziekuje
Pozdrawiam
Michał
Ostatnio sprzątając w starej szopie znalazlem stary silnik s60, ktorym moj dziadek kiedys kiedys rznal drzewo lecz ja juz tego nie widzialem :/
Po wielu latach postoju chcę go odpalic.
Silnik rozebrałem, pierścienie wymieniłem, końcówke wtryskiwacza tez.
Wszystko niby ok. Jest tylko jeden problem.Zawory.
Woda do nich się dostała i teraz maja wżery.
Sprężanie ucieka i nie da rady odpalić.
Zawór wydechowy barszo mało przepuszcza, jednak zawor ssący ( ten z taka blaszką) jest w opłakanym stanie.
Teraz mam pytanie. Czy da się jakos to naprawic nie wydajac za duzo pieniedzy? Mieliscie taka sytuacje? Jak sobie z nia poradziliscie? Da sie kupic w ogole te zawory do silnika s60 bo do s320 sa ?
Za wszystkie odpowiedzi serdecznie z gory dziekuje
Pozdrawiam
Michał
RE: Silnik s60 Nieszczesne Zawory. ;/
A nie da się ich dotrzeć pastą ?
Przepraszam, ale czy mogłbyś mi powiedziec jaka pasta i w jaki sposób? bo jeszcze o tym nie slyszalem
Z gory dzieki
Z gory dzieki
Kolego, oddaj głowicę do regeneracji...
My próbowaliśmy z kumplem docierać zawory do gniazd tą pastą, ale nic to nie dało.
Wżery na przylgniach to klasyka w S 60.
My próbowaliśmy z kumplem docierać zawory do gniazd tą pastą, ale nic to nie dało.
Wżery na przylgniach to klasyka w S 60.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
maslo77 poszukaj w necie docieranie zaworów , albo wymontuj głowice i oba zawory , jedź do zakładu gdzie regeneruja głowice - dobiorą zawory , wymienią/wyfrezują gniazda , prowadnice też wymienia i wowczas masz porządnie i jak należy , bo - bez obrazy- ale chyba dopiero zaczynasz zgłebiać wiedzę mechaniczną - i sam możesz niewiele zdzialać
Ja w s301d próbowałem docierać zawory marny skutek w zakładzie za 20zl przeszlifowali dotarli cyka jak zegarek teraz.
drandrzej Masz racje, z takimi silnikami pracuje dopiero 5 lat. Lecz mam obok doswiadczonego czlowieka (Ojca).Zna sie na silnikach, ale nigdy nie docieral zaworow bo zawsze wymienial. Razem sprobujemy dotrzec te zawory. Mam nadzieje że się uda i esik bedzie pyrkal ;d
Dzieki za pomoc
baro nie wiem czy w mojej okolicy sa takie zaklady :/
cos tanio 20 zl
Dzieki za pomoc
baro nie wiem czy w mojej okolicy sa takie zaklady :/
cos tanio 20 zl
Docieranie zaworów, to dość prosta czynność, ale skuteczna, gdy zawory i gniazda są przeszlifowane. A nawet z małymi wżerami do tego się nie nadają. *pissed* Musisz najpierw oddać do szlifowania.
Jeżeli wżery wyczuwasz pod palcami to musisz oddać do zakładu regeneracyjnego.Pastą tego nie wyszlifujesz.
Dzieki za rady. sprobuje dotrzec. Jezeli nic to nie da esik troche postoi jeszcze