4vd 8\8-2svl problem
4vd 8\8-2svl problem
witam zakupiłem silnik taki jak w tytule i okazało sie ze w oleju jest ropa co trzeba uszczelnic lub sprawdzic prosze o porade
RE: 4vd 8\8-2svl problem
Jeśli ropa jest w oleju to wtryski leją... Końcówki wtrysków do regeneracji.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Wtryskiwacze najpierw sprawdź czy nie leją
te silniki mają wadę fabryczną i nie dotyczy wtryskiwaczy
a coś bliżej - bo sam ciekaw jestem
jaka wada, jaki sposób usunięcia
jaka wada, jaki sposób usunięcia
No właśnie... spytam Ojca, może mi coś o tej wadzie powie bo pierwszy słyszę... Mają na zakładzie 4vd w agregacie.
Jeżeli to taki sam silnik jak w multicarze to jeździłem nim ponad 3 lata i nie przybywało oleju.Natomiast miał wadę fabryczną. W temperaturze poniżej zera pomimo działających świec żarowych był nie do odpalenia bez zaciągu lub ,, matki" na 24V.Nie pomogła nawet świeca płomieniowa którą zamontowałem od stara 200.Po prostu miał za słaby rozrusznik.Za wolno kręcił.
W niegdysiejszych czasach takie multicary jeździły na składzie węgla. Fakt, często w zimie, z rana spotykało się "zaciągane" samochodziki.

panowie ale jak zapobiegac przedostawaniu sie ropy do oleju ten silnik wyglada jak nówka kupilem go od jakiegos goscia za marne 500 zł i dzisiaj podjołem prube odpalenia no i zacza kopcic na biało/ nastepnie chwilke podgrzałem swiece i ruszył z kopyta cisnienie oleju ok bo wymieniłem ale ropa napewno przedostanie sie dalej do oleju i co tu zrobic?
Mój Ojciec mówi że może być to wina pompki zasilającej i jej popychacza, który jest zasilający od wałka rozrządu. Mógł się wyrobić popychacz w pompce i puszcza tamtędy.
dzieki wicher sprawdze to i dam ci znac co i jak:p
Tata wspominał mi też o jakiejś blokadzie na tej pompce, w razie zerwania paska napinacz cofa się i przez jakiś kołek blokuje dopływ paliwa do silnika żeby się nie przegrzał. Masz coś takiego u siebie?
Dokładnie robiłem to o czy piszesz czyli woziłem węgiel z Zabranieckiej w W-wie.Wyobraź sobie pracę przy węglu w czasach gdy węgiel był na kartki.Musiałeś opłacać milicję, mechaników, ładowarki na składzie, dyspozytorów. Wszędzie słyszałeś ,,buksuj się".Na szczęście było z czego brać.Przepraszam za odejście od tematu,ale przypomniałeś mi tamte czasy.Cóż jak mawiają pepiki ,,to se ne wrati pane habranek".papiszon napisał/a:
W niegdysiejszych czasach takie multicary jeździły na składzie węgla. Fakt, często w zimie, z rana spotykało się "zaciągane" samochodziki.
Widuję w Niemczech multicary jeżdżące do tej pory w nowych wersjach.Przeważnie z podnośnikami koszowymi,zamiatarki , miniśmieciarki itp.Powierzchownie nie wiele się zmieniły.
tak wicher umnie tez jest ta blokada a u mnie tez jezdza te multicary m22 mam nawet z takiego zrobiona przyczepke sasiad miał m22 chcił mi sprzedac za 800 zł a ja durny nie wziołem teraz załuje bo mam 4 cyl a tamten to to samo tylko 2 cyl ...*secret*