Do założenia tematu zainspirowała mnie lektura "Małej encyklopedii leśnej" (PWN,1991) a dokładniej dwa zdjęcia:

Wybaczcie jakość, ale to fotokopie robione na szybko. Widać jednak na nich rzecz dla mnie najbardziej istotną.
Oba ciapki (nie wiem czy to 328 czy 330) mają zamontowaną na prawym błotniku jakąś "bańkę". Na pewno nie jest to jeden i ten sam ciągnik. Czy ktoś widział taki ciągnik i wie co to było? Zbiornik na wodę, bęben z linką lub kablem? Jakie jeszcze przeróbki do pracy w lesie stosowano w tym ciągniku?
Moją uwagę zwrócił też fakt braku jakiegokolwiek sensownego zabezpieczenia operatora przed przygnieceniem. Jeden ciapuś nie ma kabiny, drugi ma standardową budę. Co ciekawe oba mają wysoki układ wydechowy.
Zdjęcia te skłoniły mnie do zainteresowania się tematem ciągników do prac leśnych.
Mam jeszcze "Poradnik leśnika" z roku 1970. Tam napotkałem na kilka dodatkowych informacji:

Ponieważ poradnik jest książką mało popularną (wyszło tylko jedno wydanie) zastanawia mnie obecność w nim ciągników Kockum i Valmet, o których nigdy wcześniej nie słyszałem. Czy ktoś posiada taki ciągnik, informacje o nim?
Przeróbką o której wspomina "poradnik" jest montowanie z przodu kłów do mygłowania drewna w stosy, żadne inne przeróbki nie są tam wymienione.
Temat bardzo mnie zaciekawił, liczę więc na odzew z Waszej strony