Przyszedł czas na Ursusa C-325
RE: Przyszedł czas na Ursusa C-325
Paweł - w jakim stanie są zwolnice? bo jeśli jest coś z nimi nie tak, to najlepiej zacząć już szukać "nowych" bo ciężko jest znaleźć coś dobrego. Nowych ze sklepu ( do C 330) nie ma co kupować, bo to jakieś buble teraz robią *no*
Facebook. old URSUS tractor
Dzięki chłopaki za pochwały i wskazówki, ale jak coś nie podoba się to też piszcie na przyszłość
Damber, do zwolnic jeszcze nie zaglądałem. W sumie nic prócz silnika nie ruszone. Nie mamy aktualnie miejsca pod dachem na rozbieranie ciągnika, więc czeka na lepszą pogodę.
A co konkretnie w zwolnicach się dzieje? Są jakieś takie sztandarowe usterki? Bo raczej jeden wał koła do wymiany.

Damber, do zwolnic jeszcze nie zaglądałem. W sumie nic prócz silnika nie ruszone. Nie mamy aktualnie miejsca pod dachem na rozbieranie ciągnika, więc czeka na lepszą pogodę.
A co konkretnie w zwolnicach się dzieje? Są jakieś takie sztandarowe usterki? Bo raczej jeden wał koła do wymiany.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Chodzi mi o to w jakim stanie są kołnierze na zwolnicach, czy nie są poobrywane i czy gwinty są OK.
Facebook. old URSUS tractor
Ok, dzięki. Tego jeszcze nie wiem, ale się okaże przy demontażu.
Kolejny detal, jeden z ważniejszych dla ostatecznego wyglądu Ciapka ! Dzięki Jacek!

Kolejny detal, jeden z ważniejszych dla ostatecznego wyglądu Ciapka ! Dzięki Jacek!

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dziwny ten model wskaźnika , u mnie niby taki sam ale inny.
Przy zwolnicach tak jak mówi Damber - kołnierz mocujący, szczególnie u dołu lubi się oberwać. U mnie się oberwało - nawierciłem od nowa. Dlatego nawierciłem bo te sklepowe to porażka po całości... Już lepiej z odzysku kupić i sobie odratować. Ewentualnie dotoczyć u dobrego tokarza stalowy pierścień, przeciąć i założyć na zewnątrz kołnierza, on jak docisk zadziała. Ale nie wiem jak trzeba zmolestować zwolnice żeby nie było gdzie nowej dziury wywiercić na śrubę więc nie ma strachu 
Poza tym te nieszczęsne łożyska... No i uszczelnienia, wewnętrzne spoko ale płaszczyzna wału koła po którym chodzi uszczelniacz może wymagać przeróbki. Ja u siebie staczałem na 95 milimetrów, wymiar uszczelniacza z c 328 bodajże.

Poza tym te nieszczęsne łożyska... No i uszczelnienia, wewnętrzne spoko ale płaszczyzna wału koła po którym chodzi uszczelniacz może wymagać przeróbki. Ja u siebie staczałem na 95 milimetrów, wymiar uszczelniacza z c 328 bodajże.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
To jak Ty Wicher toczyłeś na wymiar C328 to możliwe, że u mnie już nie będzie z czego toczyć, bo pewnie średnica jest taka sama jak C328.
Trzeba będzie więc coś dobrać.

Wrzuć fotkę dla porównania, co konkretnie się różni?bossmann napisał/a:
Dziwny ten model wskaźnika , u mnie niby taki sam ale inny.
z fotka na razie cieżko,ale mój ma od spodu dwa otwory na żarowki ładowanie i podswietlanie wskazników.
a druga różnica to nieznaczna bo na oleju jest 2 a u mie 2,5 na skali. widac dokładnie na moim temacie w pierwsza strona.
a druga różnica to nieznaczna bo na oleju jest 2 a u mie 2,5 na skali. widac dokładnie na moim temacie w pierwsza strona.
Tak, właśnie porównywałem. Może Twój jest starszy albo nowszy. Mój ma nabitą datę 1965 bodajże.
A jeden otwór (nad otworem na kontrolkę ładowania) jest zaklejony jak widać takim papierem. Tam powinno być oświetlenie? Czemu u mnie jest zaklejone?
A jeden otwór (nad otworem na kontrolkę ładowania) jest zaklejony jak widać takim papierem. Tam powinno być oświetlenie? Czemu u mnie jest zaklejone?
niewiem czemu,moj jest z 61 roku. po rozkreceniu swego i przeczyszczeniu jest taka nakladka jajkowata na niej sa strzalki tak jaby do kierunkowskazow ale jakby z mozliwoscia przesuniecia na bok i kozystania z kontrolki czerwonej (czyli samego czerwonego tla) tak jakby sa dwie mozliwosci ustawienia se tego okienka. *no* tak wywnioskowalem.
- chrapek3011
Jest zaklejony,żeby się śmieci nie na pchało od leżakowania...pająki potrafią siedzieć we wszystkim,gdzie tylko można wejść...Do żarówki podświetlania potrzebna jest specjalna oprawka z kabelkiem.
ale ale ... teraz jak rozjaśniłem ekran i powiekrzylem to faktycznie masz zaklejone tasmą... tzn jest taki sam bo ten otwór jest zalepiony by brud ,korz czy inne szkodzace wskaznikom czynniki sie nie przedostaly tam ,a w otwór pasuje normalnie zaroweczka w tej czarnej oprawie do kontrolek.
To wszystko jasne. Będę musiał dokupić taką oprawkę i sprawdzić. Bo do Zegarów PALa z Zetora to te współczesne nie za bardzo pasują.
- chrapek3011
Do kontrolki ładowania pasuje tylko oprawka czarna.Do podświetlenia jest metalowa oprawka z przewodem.Mam cały pęk nowych...niebawem dodamy fotkę.
To Sławku jeśli można to jedną zaklepuję u Ciebie 

- chrapek3011
Dostaniesz i do podświetlenia i do ładowania czarną,która powinna być na śrubki a nie na wsuwki.
Dzięki, dzięki 

Crapek a moglbys zdjecie dac to bedzie wiadomo jak w orginale to wyglada i czego szukac.
- chrapek3011
Już poszło do Pawła...