glebogryzarka KYR 100A do TZ4k/MT8/...
glebogryzarka KYR 100A do TZ4k/MT8/...
Witajcie
nabyłem własnie zestaw części które kiedyś przypominały w.wym urzadzenie
ponieważ nie mam zadnego katalogu - poszukuję i literatury i wiedzy - zeby sprawdzić czego mi brak do uruchomienia maszynerii
na pierwszy rzut - nie ma koła pasowego montowanego z boku przekładni napędzającej wałek
ta glebogryzarka jest napędzana dość dziwnie - na WOM jest pasek klinowy - albo 2 - jeszcze nie wiem , a napęd walka jest nie centralnie ale z boku - koła pasowego odbierającego brak , a przydałyby się choć wymiary {chyba ze ktoś ma oryginalne koło- chętnie odkupię }**********************************************************
podbijam temat
może ktoś ma jakieś znajomości po czeskiej/słowackiej stronie ?
reszta wygląda że jest OK , mechanizmy działają - brak koła pasowego odbiorczego
nabyłem własnie zestaw części które kiedyś przypominały w.wym urzadzenie
ponieważ nie mam zadnego katalogu - poszukuję i literatury i wiedzy - zeby sprawdzić czego mi brak do uruchomienia maszynerii
na pierwszy rzut - nie ma koła pasowego montowanego z boku przekładni napędzającej wałek
ta glebogryzarka jest napędzana dość dziwnie - na WOM jest pasek klinowy - albo 2 - jeszcze nie wiem , a napęd walka jest nie centralnie ale z boku - koła pasowego odbierającego brak , a przydałyby się choć wymiary {chyba ze ktoś ma oryginalne koło- chętnie odkupię }**********************************************************
podbijam temat
może ktoś ma jakieś znajomości po czeskiej/słowackiej stronie ?
reszta wygląda że jest OK , mechanizmy działają - brak koła pasowego odbiorczego
- Traktorek98
RE: glebogryzarka KYR 100A do TZ4k/MT8/...
dradrzej pewnie jest wiele tego typu glebogryzarek ,ale czy ona mniej więcej wygląda tak ja na zdjęciu?
http://aeratory.pl/photos/ciagniczek-tr ... 070661.jpg
Jeśli tak to to jest glebogryzarka od tz4k14 jak chcesz jakieś dane to na jutro Ci mogę napisać.
http://aeratory.pl/photos/ciagniczek-tr ... 070661.jpg
Jeśli tak to to jest glebogryzarka od tz4k14 jak chcesz jakieś dane to na jutro Ci mogę napisać.

wygląda jak ta!
, właściwie jak części z których da się zmontowac coś takiego
koło pasowe którego mi brak znajduje się na zdjęciu po prawej stronie przy brzegu - pod osłoną
, właściwie jak części z których da się zmontowac coś takiego
koło pasowe którego mi brak znajduje się na zdjęciu po prawej stronie przy brzegu - pod osłoną
- Traktorek98
To mało jest takich glebogryzarek. Na kole u mnie są 4 paski klinowe (w tym 2 pęknięte). Wiecie jak TZ z nią się dusi (przynajmniej mój). Jak w tamtym roku z niej korzystaliśmy to dosłownie pluł ogniem, trzeba było go zgasić na polu i stał tak przez 5 godzin na wietrze.
Traktorek dasz rade zwymiarowac to koło pasowe ?
jakie tam są paski użyte ?
jakie tam są paski użyte ?
- Traktorek98
Załatwie Ci jeszcze na dzisiaj. U mnie niema osłony to bedzie bez problemu.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Traktorek98
Dziękuję Ursus
. Drandrzej jutro zrobię zdjęcie koła jak to nie wystarczy bo poszedłem do przechowalni i chciałem włączyć kamerę a ona nic , wcale nie reagowała. To zmierzyłem co trzeba i narysowałem. Jak obiecałem to zrobiłem.

Dziękuję !
rozpytuję o to kołko i nikt nie ma *no*
bedę musiał więc dorobić , ze zdjęciem to byłoby fajnie , teraz szukam materiału na nie i dotokarza
rozpytuję o to kołko i nikt nie ma *no*
bedę musiał więc dorobić , ze zdjęciem to byłoby fajnie , teraz szukam materiału na nie i dotokarza
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Traktorek98
Nie ma problemu. Jak coś będziesz potrzebował to jestem do usług i przepraszam za te jakość ,ale kamera jest do naprawy to telefonem zrobiłem. Teraz dopiero zobaczyłem jak te koło jest tak jakby krzywe, czym to jest spowodowane?
moze nie wycentrowany odlew przy obrobce , trzebaby pomierzyć ścianki bo moze to tylko rant tak wyszedł
- Traktorek98
Nie , jak byłem też mi się wydawało że coś jest nie tak z tym kołem. Te koło jest chyba z żeliwa. Powiedz jak znajdziesz tokarza. Też może sobie sprawie nowe ,bo te trochę popękane i wogólę.
Nie , jak byłem też mi się wydawało że coś jest nie tak z tym kołem. Te koło jest chyba z żeliwa. Powiedz jak znajdziesz tokarza. Też może sobie sprawie nowe ,bo te trochę popękane i wogólę.
w PN/WT będe znał cenę nowego - podobno jeszcze je robią , ale jakby cena zabijała - mógłbys podeslac swoje , zaszpachlowałbym mniej więcej do wspólnej grubości ścianek i dałbym odlać 2 szt w odlewni , tylko trzebaby wiedzieć czy to z żeliwa szarego moze być czy trzeba staliwo(tutaj już gorzej i droiżej - wówczas opłaca się toczyć z wałka jakby na zlomie się znalazł)
- Traktorek98
Dobra to poczekam na informacje, jak coś to mogę Ci podesłać te koło bo do wiosny i tak nie będzie uzywana
w CZ jeszcze trwa inwentaryzacja , mam dzwonić 21/22
wytoczenie części po ktrej chodzą paski to nie problem , raczej ta częśc mocowana na wieloklinie będzie droga w wykonaniu - chyba że znajdzie sie takie gotowe tulejki z wieloklinem i wspawa w koło pasowe
rozmiar tego wieloklinu wydaje się mniejszy niz WOM , ale dokładnie nie mierzyłem o ile
wreszcie - po chyba 15 telefonach do Agromaszu (Poniatowski) udało mu się sprawdzić cenę za kółko pasowe
670 zł *eek*
zatem szukam używanego , albo choćby tulejki pasującej na wieloklin , a reszte trzeba będzie wytoczyć
wytoczenie części po ktrej chodzą paski to nie problem , raczej ta częśc mocowana na wieloklinie będzie droga w wykonaniu - chyba że znajdzie sie takie gotowe tulejki z wieloklinem i wspawa w koło pasowe
rozmiar tego wieloklinu wydaje się mniejszy niz WOM , ale dokładnie nie mierzyłem o ile
wreszcie - po chyba 15 telefonach do Agromaszu (Poniatowski) udało mu się sprawdzić cenę za kółko pasowe
670 zł *eek*
zatem szukam używanego , albo choćby tulejki pasującej na wieloklin , a reszte trzeba będzie wytoczyć
- Traktorek98
To jest chyba duża przesada. Jakby komuś nie zależało na oryginalności to może dopasować koło o podobnych wymiarach. Na pewno są.
Takie koło by tam nie pasowało?
http://allegro.pl/kolo-male-pasowe-kosi ... 84668.html
Takie koło by tam nie pasowało?
http://allegro.pl/kolo-male-pasowe-kosi ... 84668.html
nie znam dokładnie wymiarów tego co znalazłeś , trzebaby zapytać
zewn część pewnie jakaś się znajdzie , ale gorzej ze środkiem - choćby tulejka z wieloklinem znacznie by sprawę przyspieszyła , bo indywidualnie jakby w tym kole pasowym taki wieloklin dłutować strasznie drogo - przynajmniej w Bydgoszczy
zewn część pewnie jakaś się znajdzie , ale gorzej ze środkiem - choćby tulejka z wieloklinem znacznie by sprawę przyspieszyła , bo indywidualnie jakby w tym kole pasowym taki wieloklin dłutować strasznie drogo - przynajmniej w Bydgoszczy
- Traktorek98
Już pytałem.Jest troche inne.
średnica zew. kola wynosi około 14 cm.
szerokość około 6.5 cm.
pasek jest na 12 mm.
Jak dla mnie to jest podobne, jak bym nie miał to bym takie kupił i najwyżej dopasował.
Jaki kolor powinna mieć ta glebogryzarka oryginalnie?
średnica zew. kola wynosi około 14 cm.
szerokość około 6.5 cm.
pasek jest na 12 mm.
Jak dla mnie to jest podobne, jak bym nie miał to bym takie kupił i najwyżej dopasował.
Jaki kolor powinna mieć ta glebogryzarka oryginalnie?