Wysokie ciśnienie hydrauliki.
Wysokie ciśnienie hydrauliki.
Po około dziesięciu latach użytkowania władka z siłownika zaczęło coś cieknąć.Zotały wymienione na jesieni uszczelki i trakror stał do wiosny.
Przy wiosennej orce coś wywaliło na rozdzielaczu.Był to mały strumyk, więc dopiero po kilku latach zostały tam wstawione nowe uszczelki i przy okazji od razu na siłowniku.Pojeździłem trochę i przy pierwszym użyciu podnośnika pękła rurka na spawie,Mechanik wymienił rurkę ale nie podjął się dalszej naprawy.I tak od kilku ładnych lat na siłowniku i rozdzielaczu z
powodu wysokiego ciśnienia w hydraulice jest wyciek oleju.Mój ostatni temat został bardzo miło przyjęty więc dzisiaj nie zawahałem się założyć kolejny.Czy ktoś ma także taki problem.Może wiecie co może być przyczyną lub jak zmniejszyć to ciśnienie?
Przy wiosennej orce coś wywaliło na rozdzielaczu.Był to mały strumyk, więc dopiero po kilku latach zostały tam wstawione nowe uszczelki i przy okazji od razu na siłowniku.Pojeździłem trochę i przy pierwszym użyciu podnośnika pękła rurka na spawie,Mechanik wymienił rurkę ale nie podjął się dalszej naprawy.I tak od kilku ładnych lat na siłowniku i rozdzielaczu z
powodu wysokiego ciśnienia w hydraulice jest wyciek oleju.Mój ostatni temat został bardzo miło przyjęty więc dzisiaj nie zawahałem się założyć kolejny.Czy ktoś ma także taki problem.Może wiecie co może być przyczyną lub jak zmniejszyć to ciśnienie?
RE: Wysokie ciśnienie hydrauliki.
Pierwsze sprawdź czy jest drożny odpowietrznik w zbiorniku oleju - banał, ale warto sprawdzić.
Regulator ciśnienia jest fabrycznie ustawiony. W rozdzielaczu są zawory bezpieczeństwa. Dokładnie opisane jest to w instrukcji obsługi. Zawór bezpieczeństwa znajduje się pod owalną pokrywka obok sekcji roboczych rozdzielacza.
Nie podejmuje się udzielania rad jak to ustawić.
Jedyne co mogę doradzić to rozmontowanie, umycie i sprawdzenie uszczelek. Przy pracach przy rozdzielaczu wskazana jest pomoc kogoś kto ma o tym blade pojęcie.
Regulator ciśnienia jest fabrycznie ustawiony. W rozdzielaczu są zawory bezpieczeństwa. Dokładnie opisane jest to w instrukcji obsługi. Zawór bezpieczeństwa znajduje się pod owalną pokrywka obok sekcji roboczych rozdzielacza.
Nie podejmuje się udzielania rad jak to ustawić.
Jedyne co mogę doradzić to rozmontowanie, umycie i sprawdzenie uszczelek. Przy pracach przy rozdzielaczu wskazana jest pomoc kogoś kto ma o tym blade pojęcie.
Twoim problemem nie jest "cudowny"wzrost ciśnienia w ciągniku.
Problemem jest zużycie się uszczelnień w rozdzielaczu jak i w siłowniku.
Należy się przegląd wszystkich o-ringów i uszczelnień w siłowniku,to że pękła rurka uważam jako czysty przypadek zmęczenia materiału.
Zmniejszając ciśnienie na zaworze przelewowym możesz mieć niespodziankę że nie podniesiesz pługa czy bron.
Problemem jest zużycie się uszczelnień w rozdzielaczu jak i w siłowniku.
Należy się przegląd wszystkich o-ringów i uszczelnień w siłowniku,to że pękła rurka uważam jako czysty przypadek zmęczenia materiału.
Zmniejszając ciśnienie na zaworze przelewowym możesz mieć niespodziankę że nie podniesiesz pługa czy bron.
Być może masz rację.
Ale jak też pisałem uszczelki były zmieniane.Mój mechanik stwierdził, że to ciśnienie, ale oczywiście nie musiał mieć racji.
Zakupię na dniach całe zestawy naprawcze i postaram się wymienić.
W razie czego będę pisać.
Ale jak też pisałem uszczelki były zmieniane.Mój mechanik stwierdził, że to ciśnienie, ale oczywiście nie musiał mieć racji.
Zakupię na dniach całe zestawy naprawcze i postaram się wymienić.
W razie czego będę pisać.
Hydraulika to jest taki dział gdzie obowiązują twarde zasady.
Ciśnienie to jest taki skurczybyk że minimalne nawet powiem wręcz mikroskopijne uszkodzenie oringa czy uszczelnienia w siłowniku a niej daj boże uszkodzeniem gładzi w cylindrze czy w pompie czy też rozdzielaczu, daje efekt przelewania powolnego podnoszenia itp.itd.
Aaa jeszcze jedna ważna rzecz,żadna pompa zębata (obojętnie jaki typ wydajność) nie da ciśnienia większego niż 160 atm.(16MPa)
Także trzeba uważać jak i co się wykonuje z hydrauliką. *sarcasm*
Ciśnienie to jest taki skurczybyk że minimalne nawet powiem wręcz mikroskopijne uszkodzenie oringa czy uszczelnienia w siłowniku a niej daj boże uszkodzeniem gładzi w cylindrze czy w pompie czy też rozdzielaczu, daje efekt przelewania powolnego podnoszenia itp.itd.
Aaa jeszcze jedna ważna rzecz,żadna pompa zębata (obojętnie jaki typ wydajność) nie da ciśnienia większego niż 160 atm.(16MPa)
Także trzeba uważać jak i co się wykonuje z hydrauliką. *sarcasm*
Boje się uszczelnić ten układ bo zawsze gdy w jednym miejscu przestaje zaczyna wyciekać w drugim.
Dlatego pisałem że musisz uważać na wszelkie uszkodzenia.
Poza tym twój ciągnik ma już parę lat i mimo że układ hydrauliczny pracuje w komfortowych warunkach bo jest zalany olejem to guma na uszczelnieniach i tak się zużywa i twardnie.
A w zimie najbardziej.
Poza tym twój ciągnik ma już parę lat i mimo że układ hydrauliczny pracuje w komfortowych warunkach bo jest zalany olejem to guma na uszczelnieniach i tak się zużywa i twardnie.
A w zimie najbardziej.
Olej trzeba od czasu do czasu zmieniać i myć filtry, a nie tylko dolewać.
Problem na pewno nie jest jeden jak pisał przedmówca.
Radzę wymienić stalowe rurki na przewody elastyczne - 90% mniej wycieków.
Miedziane uszczelki przed montażem rozhartować.
Zagrzać miedź do czerwoności potem wrzucić do wody. Zrobią się sine, teraz na papier wodny i zrobić ładną gładź. Zwykle podkładki po 2 - 3 założeniach nadają się do wyrzucenia.
Problem na pewno nie jest jeden jak pisał przedmówca.
Radzę wymienić stalowe rurki na przewody elastyczne - 90% mniej wycieków.
Miedziane uszczelki przed montażem rozhartować.
Zagrzać miedź do czerwoności potem wrzucić do wody. Zrobią się sine, teraz na papier wodny i zrobić ładną gładź. Zwykle podkładki po 2 - 3 założeniach nadają się do wyrzucenia.
Jutro zabieram się do roboty.
Jeszcze mam jedno pytanie:
Jak wytłumaczycie to, że wtedy jak pękła rurka zrobiła się rysa w pompie?
Jeszcze mam jedno pytanie:
Jak wytłumaczycie to, że wtedy jak pękła rurka zrobiła się rysa w pompie?
Sprecyzuj co to za rysa ?
W środku na gładzi, na zewnątrz na obudowie ....
Jeśli pompa ma w/w uszkodzenia to ją wymień.
Czy masz absolutną pewność że to nie zbieg okoliczności ?
Jeśli w oleju był jakiś syf to mógł on najpierw zablokować / uszkodzić zawór bezpieczeństwa. Ciśnienie rozerwało rurkę, potem zanieczyszczenie mogło też uszkodzić pompę. To oczywiście tylko hipotetyczny scenariusz ....
W środku na gładzi, na zewnątrz na obudowie ....
Jeśli pompa ma w/w uszkodzenia to ją wymień.
Czy masz absolutną pewność że to nie zbieg okoliczności ?
Jeśli w oleju był jakiś syf to mógł on najpierw zablokować / uszkodzić zawór bezpieczeństwa. Ciśnienie rozerwało rurkę, potem zanieczyszczenie mogło też uszkodzić pompę. To oczywiście tylko hipotetyczny scenariusz ....
Wtedy razem z wymianą tej rurki mechanik jakoś tą rysę zlikwidował.
Jutro będę czyścił i odpowietrzał, potem wezmę się za uszczelki.
To z rysą w środku pompy napisałem, żeby mieć pewność, że to na pewno nie coś innego niż uszczelki.
Jutro będę czyścił i odpowietrzał, potem wezmę się za uszczelki.
To z rysą w środku pompy napisałem, żeby mieć pewność, że to na pewno nie coś innego niż uszczelki.