kosiarka listwowa K1001A Tomasza
kosiarka listwowa K1001A Tomasza
Witam, temat przeniesiony z mojego postu opisującego przebieg remontu Zetorka
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
RE: kosiarka listwowa Tomasza
Przerzuć tutaj jeszcze kilka fotek i krótki opis, bo niestety to forum nie ma takich zaawansowanych opcji moderacji
Albo zrobię to ja
Albo zrobię to ja

brutal66 napisał/a:
Witam, dawno nic się nie działo w moim poście. Nadeszła nareszcie pora na remont kosiarki. Jak wyglądała przed oraz po zakupie widać na powyższych zdjęciach. Teraz przedstawiam efekt wczorajszych prac. Części czyszczone za pomocą szlifierki kątowej z tarczą lamelkową oraz szczotkami na wiertarce. Pierwsza warstwa podkładu kładziona na pojedyncze elementy, potem pewnie druga jak juz będzie złożona. Lożyska nie wykazuja luzu, do wymiany simeringi i zobaczymy co jeszcze.
Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Super Paweł, dziękuję bardzo 
Witam, jutro zamierzam całkowicie rozmontować kosiarkę. Mam pytanie w jaki sposób wymontować wałek łączący mimośrodowe koło targańca ze skrzynką przekładniową. Nie widziałem tam żadnych śrub zabezpieczających. Druga sprawa to gdzie znajdują sie uszczelnienia w/w wałka oraz osi głównej.
Pozdrawiam Tomasz

Witam, jutro zamierzam całkowicie rozmontować kosiarkę. Mam pytanie w jaki sposób wymontować wałek łączący mimośrodowe koło targańca ze skrzynką przekładniową. Nie widziałem tam żadnych śrub zabezpieczających. Druga sprawa to gdzie znajdują sie uszczelnienia w/w wałka oraz osi głównej.
Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dzięki Paweł za pomoc. Akurat tego co szukalem niestety tam nie ma, ale dzięki za chęci
:)
Pozdrawiam Tomasz
Dzięki Paweł za pomoc. Akurat tego co szukalem niestety tam nie ma, ale dzięki za chęci
:)
Pozdrawiam Tomasz

Pozdrawiam Tomasz

Pozdrawiam Tomasz
uszczelnienie osi głównej znajduje się za tarczą zapadek jest tam simering a żeby wymontować wałek to zdaje się że trzeba odkręcić okrągły dekiel z tyłu przekładni
Jak coś jeszcze znajdę to podeśle.
RE: kosiarka listwowa K1001A Tomasza
Witam, udało mi się dzisiaj rozkręcić kosiarkę na czynniki pierwsze oraz wstępnie wyczyścić kadłub. Do wymiany łożysko na kole targańca oraz wszystkie 3 simeringi. Jeden znajduje się za kołem targańca, a dwa pozostałe znajdują się na osi glównej po każdej ze stron przy kołach. Koło targańca okazało się mieć gwint i było przykręcone. Poniżej zdjęcia. Mam nadzieje, ze przyda się to komuś przy remoncie.

Zewnętrzna śruba słuzy do regulacji luzu a właściwie siły docisku pomiędzy kolami zębatymi

Wewnętrzna śruba posiada lewy gwint

Fajne łożysko koła na głównej osi

Tabliczka znamionowa

Gwint na ośce przekazującej napęd ze skrzynki przekładniowej na koło targańca
Jedno z łozysk koła (zdjęcie powyżej) jest uszkodzone. Może ktoś posiada lub wie gdzie można takie zakupić?
Pozdrawiam Tomasz

Zewnętrzna śruba słuzy do regulacji luzu a właściwie siły docisku pomiędzy kolami zębatymi

Wewnętrzna śruba posiada lewy gwint

Fajne łożysko koła na głównej osi

Tabliczka znamionowa

Gwint na ośce przekazującej napęd ze skrzynki przekładniowej na koło targańca
Jedno z łozysk koła (zdjęcie powyżej) jest uszkodzone. Może ktoś posiada lub wie gdzie można takie zakupić?
Pozdrawiam Tomasz
- marek_spectra
Witam, cieszę się z tego tematu bo mam upatrzoną taką samą kosiarkę. I czekać mnie bedzie podobna droga;)
Jedno pytanie: ile jest warta, ile mogę za nią zaproponwać obecnemu wałaścicielowi?
Jedno pytanie: ile jest warta, ile mogę za nią zaproponwać obecnemu wałaścicielowi?
Witam, cieszę sie że mój post może komus pomóc. Cena to kwestia jak najbardziej indywidualna, ale moim zdaniem 350- 400 zł to racjonalna cena którą można zapłacić. Choć przeglądając Tablicę oraz Allegro można znaleźć również dwa razy droższe. Gdyby ktos chciał sprzedać po cenie złomu to moja kosiarka na metalowych kołach waży 350 kg.
Pozdrawiam serdecznie Tomasz
Pozdrawiam serdecznie Tomasz
to łożysko rolkowe 58x38x100
harvester, dzieki za informacje. Podzwonie po hurtowniach. W Agromie w Gorzowie posiadają duzo starych części- może sie uda dostać nowe, ponieważ jedno ma przytarte trzy rolki- było sklinowane i sie nie obracało.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Ciekawe czy taki sam rozmiar jest w Przodownicy, bo budowa identyczna 

Paweł jak masz możliwość to zmierz średnicę głównej osi i będziemy wiedzieć. Tak poza tym to szczerze mówiąc pierwszy raz się z takim łozyskiem spotykam.
Wcześniej też nie widziałem takich na żywo. Podejdę pod wiatę potem i zmierzę oś.brutal66 napisał/a:
Paweł jak masz możliwość to zmierz średnicę głównej osi i będziemy wiedzieć. Tak poza tym to szczerze mówiąc pierwszy raz się z takim łozyskiem spotykam.
Takie łożyska były też w snopowiązałkach .Może ma ktoś katalog do snopki to niech by sprawdził
Przydałoby się- trudno mi namierzyć to łozysko w dzisiejszych sklepach rolniczych. Nawet duże hurtownie mają wszystko na zamówienie i tylko pod warunkiem że im się to opłaca.
W nowoczesnych kombajnach też są rolkowe ale cena http://allegro.pl/lozysko-rolkowe-26-5- ... 67350.html
piotr31, sprawdzę w domu, ponieważ w pracy mam zablokowane allegro.
znalazłeś to łożysko czy cieżko dostać ?