Brak cisnienia oleju zetor 25t
Brak cisnienia oleju zetor 25t
Dzisiaj odpaliłem zetorka po zimowym snie i okazało sie ze nie ma cisnienia oleju to go zgasiłem po 30s.olej jest na jesien wymieniany na 15w40 do diesla i było wszystko ok a teraz taka niespodzianka czujnik sprawny bo przez wezyk olej nie leci moze ktos z was miał takie zdarzenie gdzie szukac usterki .
- Traktorek98
RE: Brak cisnienia oleju zetor 25t
Nie wiem jaki tam jest czujnik, ale u mnie w 60-tce też nic nie było widać, ale po wymianie czujnika wszystko gra.
Może wskazówka się zawiesiła, spróbuj delikatnie popukać w szybkę może muści. U mnie było tak ze pokazywała blisko 5 a spowodowane było tym że się zawieszała koło 5. Po ruszeniu nim było w normie.
Czujnik jest mechaniczny przez przewod płynie olej do wskaznika napewno nie czujnik nie chce ryzykowac jazdy bez cisnienia bo grozi to zatarciem silnika i duzymi kosztami naprawy*pissed*
a w innym miejscu np pod deklem zaworowym jak odpalisz silnik to olej się pokazuje? moze spusć olej zdejmij mise i wyczysć smok ? albo sprawdź czy sie tam coś nie zatkało?
- chrapek3011
W Zetorku 25 nie ma żadnego czujnika,tylko jest rurka do zegara...zegar się zawiesił,albo korozja go od środka zżera...wymiana zegara i po kłopocie...najprędzej...ale kolega ~baro dobrze gada...jak olej pójdzie na klawiaturę to jest OK...a najlepiej weź zapal i popuść rurkę od zegara... jak tryśnie to wszystko dobrze....
Ja tak z kolega stary samochód bmw 1602 składałem tzn silnik tam był silnik od 2002 ti i tam w głowicy są takie wałki do dzwigienek zaworów ,które są jednakowe lecz się różną bo jedna jest zaślepiona z obydwu stron a jedna z jednej ma otwór, bo przy jej koncu jest kruciec w który sie czujnik ciśnienia oleju w kręca .Pierwsze odpalenie silnik na nowych czesciach gość kupił silnik od kolekcjonera z niemiec w czesciach. No nowy zabił by nas przez telefon jakby coś poszlo nie tak wszystko 3 razy posprawdzane momentami podokręcane palimy patrzymy no kurwa ciśnienie nie gaśnie to gasimy demontarz dekla zaworowego wtf? olej na wałkach jest? chwila przemyśleń dobrze ze mieliśmy obok 2 głowice zapasowa wykrecamy czujnik no niema oleju nie bryzga... dpiero po chwili sie kapliśmy ze podmieniliśmy te wałki
noto demontarz silnika i przebijamy walki.... Praca mechanika nie jest łatwa...

Może spróbuj podgrzać olej. Po prostu jest za gęsty by pompka ( pewnie już słabej jakości) zassała olej gdy jest gęsty.A stało się tak gdy olej po długim postoju całkowicie spłynął z pomiędzy zębów pompki.Gdy silnik stał krócej to pompka zasysała bo jeszcze była uszczelniona olejem.Po długim postoju mieli powietrze między zębami a nie zasysa oleju.
Popusciłem rurke (weżyk) od zegara olej nie leci olej zmieniany na we wrześniu na lotos 15w 40olej zadki w temp.powyzej zera chciałem zapytac o zawór przelewowy wykreciłem srube od regulacji i myslałem ze jak bede krecił to pokaże sie olej i nic moze pompa oleju sie uszkodziła lub wypadła jakas zaslepka nie znam silnika zetorka tak dobrze jak koledzy którzy remontowali te silniki niech oni sie wypowiedza bo znają ten silnik na wylot nie chce go nie potrzebnie całego rozbierac
Zalazłem coś takiego. Może pomoże.http://www.retrotraktor.pl/readarticle. ... icle_id=21
pompę oleju trzeba zalać - sama nie zassie
można ją zlać przez śrubę regulacji ciśnienia - klucz 22 , butelka z olejem i wężykiem zeby wcisnąć tam ile się da - ze 400 ml - szybko zakręcać i odpalać
inna sprawa że czasem przytkany smok nie czyszczony od lat się zdarza
można ją zlać przez śrubę regulacji ciśnienia - klucz 22 , butelka z olejem i wężykiem zeby wcisnąć tam ile się da - ze 400 ml - szybko zakręcać i odpalać
inna sprawa że czasem przytkany smok nie czyszczony od lat się zdarza
Tak, zdarza się tak jak Andrzej pisze, chociaż u mnie nigdy z tym nie było problemu, zalecam go profilaktycznie korbą zakręcić, aż się ciśnienie choć minimalne pokaże na zegarze.
Druga sprawa - ten olej zmieniłeś i już potem go nie odpalałeś?
Druga sprawa - ten olej zmieniłeś i już potem go nie odpalałeś?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Blase a po wymianie oleju było ciśnienie oleju?? U mnie na szczęscie po wymianie oleju wszystko jest na duży plus, ciśnienie w porządku bo przedtem było ale czy zimny czy ciepły czy się mu dało po gazie to i tak wskazywał tyle samo. Teraz wszystko gra. Pompki nie zalewałem, zalałem tylko filtry do ponad połowy pokręciłem korbą cisnienie się pokazało i gra
A zalałeś filtry przed założeniem ?

Zdarza się też zablokowanie smoka pompy zamarzniętą wodą w misce olejowej (woda po wymianie oleju mogła przedostać się z nieszczelności układu chłodzenia lub poprzez komin i zawór wydechowy). Wtedy podgrzanie miski powinno odblokować smok.
Dzieki za podpowiedzi najpirw spróbuje zalac pompe moze to pomoże potem sciagne miske i sprawdze smok raz w bmw miałem takie zdarzenie z ktos przedemna uszczelniał miske olejową silikonem i tyle go nawalił ze resztki zatkały smok i też sie straciło cisnienie. po wymianie oleju traktor przepracował jakies 8h i było ok woda nie ma prawa sie dostac do oleju silnik zalany płynem komin zastawiony zetor stoi pod wiatą
Siema nadal nie odpowiedziałeś na pytanie kolegi wcześniej??!
Czy po wymianie było wszystko ok czy zalałeś świeży olej i tak stał nie odpalany, tak jak Paweł wspomniał pokręć korbą trochę może zassie w końcu ten olej :p
Czy po wymianie było wszystko ok czy zalałeś świeży olej i tak stał nie odpalany, tak jak Paweł wspomniał pokręć korbą trochę może zassie w końcu ten olej :p
- chrapek3011
Przez pół roku olej z pompy nie zleci do tego stopnia żeby potem nie zaciągła...szukałbym innej przyczyny...
Ostatni raz go paliłem na poczatku grudnia jak go przestawiałem z garazu do wiatyi było wszystko w porzadku jak beda dodatnie temp to sie za niego wezme sciagne miske sprawdze smok pompe filtry czy jakis paproch nie zatkał kanału olejowego .Po wymianie oleju na nowy cisnienie wzrosło o 1.5 atm w porównaniu do starego jak był zimny to dochodziło do 6-7 atm wiem ze to duzo ale jak sie zagrzał to na wolnych miał 2,5 a na wysokich 4-5atm moze to jest jakas przyczyna.
Problem rozwiązany brak cisnienia spowodowała gródka lodu zatykajac filt oleju i na dodatek zapowietrzona pompa oleju. .Tylko skad ta woda w oleju? jak silnik zalany płynem,olej wymieniany w sierpniu brak mozliwosci zalania z woda podejrzenie woda to kondensat skraplajacy sie wewnatrz silnika
Problem rozwiązany brak cisnienia spowodowała gródka lodu zatykajac filt oleju i na dodatek zapowietrzona pompa oleju. .Tylko skad ta woda w oleju? jak silnik zalany płynem,olej wymieniany w sierpniu brak mozliwosci zalania z woda podejrzenie woda to kondensat skraplajacy sie wewnatrz silnika
Tak, woda się kondensuje w obudowach i to bardzo. Szczególnie w skrzyni.
Ja w skrzyni miałem "mleko" mimo że ciągnik stoi w garażu, właśnie przez bardzo rzadkie wymiany i skraplanie.
Ja w skrzyni miałem "mleko" mimo że ciągnik stoi w garażu, właśnie przez bardzo rzadkie wymiany i skraplanie.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
To jest normalna sytuacja w zimne dni. Tej wody skrapla się niewiele i w czasie pracy silnika odparowuje, ale nawet kilka kropel w mróz może nastręczyć kłopotów.:@