Skrzynia biegów została uzbrojona we wszystkie dźwignie i pedały,wałek widełek wyciskowych sprzęgła,widełki,tuleję z nowym łożyskiem wyciskowym.Wstępnie ustawiłem hamulec ręczny.Zamontowałem zetorowską pompę hamulcową.Wyglancowałem do żywego dekle przekładni kierowniczej.
Ta precyzja i dbalość doprowadzi kiedyś do tego ze ktoś wychromuje cały korpus. Patrzac na dzisiejsze junaki na zlotach , jak ustsna obok siebie to z odleglosci wlasciciele nierozpoznaja swojego , bo szystkie mają polerki i chromy.
Całość to popychacz pompy hamulcowej z uchem do cięgna zaworu pneumatycznego hamulców przyczepy(to ucho w podkładzie). Całość złożona z zastosowaniem elementów takich,jak znajdują się w katalogu części.
Aaa... to już wszystko jasne Nie wiedziałem do czego to służy
Już nie mogę się doczekać jak całość(korpusy) będą w podkładzie - będzie widok jak w fabryce
Pierwsza fotka - uchwyt zaworu pneumatycznego hamulców przyczepy,dwie kolejne elementy sprzęgła,ostatnia przedstawia zamontowany uchwyt zbiorniczka płynu hamulcowego.
Dziś dołączyłem silnik,skręciłem sprzęgło(przez okienko),zregenerowałem rozdzielacz hamulców i zamontowałem razem z przewodami hamulcowymi.
Temat podnośnika zostawiam na dalszy plan.Tu będę się starał wszystko dokładnie opisać i obfotografować,ze względu na to,że nie wszyscy dobrze znają budowę i działanie takiego majorkowego podnośnika.
Po wyczyszczeniu silnika do żywego(jak zwykle)zamknę go,czyli założę i przykręcę głowice z kolektorami.Nastąpi to już na dniach.Wtedy dodam przód,i jakby nie było cały traktor bez kół i blacharki już będzie pomału czekał na uzbrojenie w najbardziej potrzebne elementy do pierwszego odpalenia.Wczoraj oczyściłem do gołego pół silnika.Dziś byłem u znajomych Henia i Łukasza i przywiozłem znów kilka brakujących i dawno temu zamówionych elementów.Między innymi prądnicę PAL z regulatorem,wtryskiwacze,klawiatury zaworowe,zbiorniczek płynu hamulcowego PAL,trzy oryginalne klaksony,podstawę siedzenia,podstawę zaczepów,rogi ze skorupami lamp.Z drobnicy kolejny oryginalny przycisk sygnału i przełącznik kierunkowskazów.Fotki jutro.