Podosnik problem
Podosnik problem
Witam mam taki oto problem czy taki sam olej jak idzie do silnika możne zostać dolany z tylu do podnośnika bo w tej chwili brakuje oleju , podnośnik nie podnosi oraz nie słychać pracy pompki.
Proszę o pomoc. Wcześniej jak był remont w traktorze z tylu do podnośnika był nalewa olej taki jak został nalany do silnika ,czy to jest dobrze taki olej dowlec bo przepuszczało go z pompki.
Proszę o pomoc. Wcześniej jak był remont w traktorze z tylu do podnośnika był nalewa olej taki jak został nalany do silnika ,czy to jest dobrze taki olej dowlec bo przepuszczało go z pompki.
RE: Podosnik problem
Olej do silnika nie nadaje się do skrzyni. do skrzyni powinno się lać olej przekładniowy. A do układów hydraulicznych olej hydrauliczny.
kipketer1 napisał/a:
Olej do silnika nie nadaje się do skrzyni. do skrzyni powinno się lać olej przekładniowy. A do układów hydraulicznych olej hydrauliczny.
Bzdury opowiadasz, poczytaj to się dowiesz.
Do układu hydraulicznego T-25 stosuje się taki sam olej jak do silnika.
Tak przewidziała to fabryka. O powodach takiego zalecenia możemy sobie dyskutować. Nie zmienia faktu że tak przewidział producent.
W naszym kraju zwykle jest stosowany Superol CC. Sam mam wlany do hydrauliki taki olej i nie widzę żadnych problemów.
Do silnika mam wlany lepszy olej (Lotos Diesel 15W40),j bo uważam że Superol CC jest za lichy do silnika.
Gun123 - do hydrauliki wlej taki olej jaki wlałeś wcześniej jeśli nie pamiętasz jaki to był zrób test czy oleje się mieszają.
Zanim dolejesz oleju radzę sprawdzić czemu go ubyło.
Gun123 - popraw byki w swoim poście.
Od kilku lat mam "zalany"do hudrauliki olej hydrauliczny o gęstości 46 i moim zdaniem układ działa gorzej niż na oleju silnikowym zalecanym przez producenta(olej silnikowy nie reaguje tak mocno na zmiany temperatury otoczenia).Nie jestem ekspertem,ale silnikowy ma moim zdaniem lepsze właściwości smarne i lepiej chroni pompę.
Ok dzięki
A czy przez brak oleju w układzie hydraulicznym , możliwy jest brak reakcji pompy ?
A czy przez brak oleju w układzie hydraulicznym , możliwy jest brak reakcji pompy ?
Jak najbardziej wlej do układu hydraulicznego olej superol cc. Mam taki zalany odkąd pamiętam i działa bez zarzutu. U mnie jak brakowało oleju w hydraulice słychać było takie charakterystyczne syczenie w rozdzielaczu i podnośnik słabo podnosił. Zwróć również uwagę czy pompa jest prawidłowo zapięta ( u sąsiada rączka szła na miejsce załączania ale miał wyrobiony środek i nie zazębiało).
Troszkę nie rozumiem o tym aby zwrócić uwagę, czy prawidłowo jest zapięta pompa .
Jutro zaleje Superol i zobaczymy czy to będzie działać.
dzieki na info.
Jutro zaleje Superol i zobaczymy czy to będzie działać.
dzieki na info.
Chodziło mi o to że nad pompą jest wajcha do włączania jej. Może się zdarzyć że jak będzie wychodzona to pomimo przesunięcia tej wajchy w pozycje praca może nie zaskoczyć. Najlepiej ja sprawdzisz na zapalonym silniku na wolnych obrotach spróbuj włączyć i wyłączyć pompę powinieneś poczuć jak się zazębia.Pozdrawiam
Właśnie nie czuć jak się włącza pompę , nie ma żadnego zazębiania i bardzo lekko chodzi wajcha co w tym przypadku sprawdzić? Pokrywa została odkręcona i na dole leżało 2 śruty czy ta cześć co wypadły z niej śruty można dokupić czy wystarczy prostu założyć te śruty co tam z niej wypadły.W tym miejscu dolewa się olej i ile tego oleju.
link do schematu, chodzi o chyba punkt 30 na schemacie
http://obrazki.elektroda.pl/1043048500_1352037119.jpg
link do schematu, chodzi o chyba punkt 30 na schemacie
http://obrazki.elektroda.pl/1043048500_1352037119.jpg
Kulki są cztery, spróbuj kupić nowe i założyć.
Dwie kulki znalazłem reszta chyba została na miejscu .
W pompie powinien być olej tak? Po odkręceniu pokrywy nie było go wgl tylko na samym dnie syf.
W pompie powinien być olej tak? Po odkręceniu pokrywy nie było go wgl tylko na samym dnie syf.
-
Raczej w napędzie pompy,nie pamiętam,ale gdzieś 2 setki około.Moim zdaniem wartało by sprawdzić napęd bo skoro pracowało na sucho przez jakiś czas. To kto wie czy w nie długim czasie znowu tam zajżysz .
0,3 litra
Dzisiaj została rozebrana pompa i napęd pompyz wyczyszczone zostały części , 2 śruty są reszty nie ma nie wiem gdzie są . I tak terazz czy jest sens wymieniać Sprzęgło napędu pompy układu hydraulicznego ? Czy jest sens kupować sprzęgło napędu ? Nie bardzo widać, że jest zużyte .
Kup kulki.
To tak dokupiłem kulki , sprzęgło napędu , widełki , uszczelki . Kulki powkładałem na swoje miejsce na towocie poskręcałem do kupy zalałem olej i działa jak należy .
Zauważyłem ze olej mi po jednej z rurek cieknie chyba od rozdzielacza , ale nie mam pojecia z kad ale to się sprawdzi.
dzięki na pomoc .
Zauważyłem ze olej mi po jednej z rurek cieknie chyba od rozdzielacza , ale nie mam pojecia z kad ale to się sprawdzi.
dzięki na pomoc .
Umyj sprawdź kup nowe miedziane podkładki, rozhartuj i wymień.
-
Witam . Kupiłem wladka i mam problem z podnośnikiem pompa bardzo wyje , cały czas a podnośnik słabo dziala prosze o pomoc
A używasz podnośnika w zimę jak jest mroź ? Jak tak do na samym początku u każdego wyje i podnośnik słabo podnosi, bo ponieważ jest gesty olej. Odpal ciągnik włącz pompę i niech ciągnik pochodzi sobie z 5 minut i zobacz potem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.