Jednak nie dyskryminujmy tak bardzo młodych Retrotraktorzystów

Powiem tak. Pierwszy raz majstruje przy 60. W większość samochodów które przemykały się nam (mi i tacie) były świece. Myślałem że w każdym silniku jest świeca. Fakt w Tz4k14 tez nie widziałem świcy i pewnie jej tam nie ma. Twoja wypowiedz jest obrażliwa i wydaje mi się że na forach dyskucyjnych nie powinno być takiej atmosfery. To nie jest żaden żart ,jak bym miał sprawną kamerę bym nakręcił film jak nim kręcę, chyba że zadowolisz się zdjęciem.condorpapa napisał/a:
kolega traktorek robi sobie jaja - swiec zaplonowych w traktorze szuka? Na pewno teraz chichra ze udało mu sie takie poruszenie na forum wywołać... a poważni ludzie w dobrej wierze usiłują mu pomóc. Przypomniał mi sie dowcip kolegi z wojska , który podczas wykladu dotyczącego parametrów samolotów myśliwskich zapytał - czy ten to ma napęd na przód czy na tył? Jako ze zapytanie to wywołało domniemanie niesprawności umysłowej - dowództwo podjęło decyzję ,że kolega ten nie może zajmowac się tak poważnymi sprawami jak obsługa naziemna samolotów , i przenieśłi go do działu kwatermistrzowskiego - bo przy obieraniu ziemniaków i gotowaniu grochówki jego pomysły nie stworzą zagrożenia dla otoczenia. Koledze traktorkowi bym poradził, aby nie zbliżał sie do prawdziwego traktora bliżej niż 5 metrów ( bo sobie jeszcze krzywdę zrobi szukając tychże swiec ), a poćwiczył kilka lat w piaskownicy traktorkiem z klocków LEGO
Dzięki za wsparcie, ale te informacje akurat już wiem. Filtry były wymieniane przed zimą wraz z pompą ręczną i odstojnikiem, to chyba nie trzeba nic tam patrzeć.Zetor50 napisał/a:
Raczej nie robi sobie jaj. Sprawdź jego nik, chłopak ma 14 lat. Każdy kiedyś zaczynał, dobrze że się pyta i sam próbuje do czegoś dojść.
W jego wieku przez miesiąc próbowałem uruchomić SHL, znim się dowiedziałem że kondensator też jest potrzebny do prawidłowej iskry
Przed silnikiem masz filtr powietrza, wychodzi z niego rura do kolektora ssącego poprawej stronie silnika (po lewej masz tłumik). Samostart możesz podać do kolektora, albo do króćca przy filtrze po zdjęciu przewodu między kompresorem a rurą przy filtrze.
Odpowiedź jest prosta: wściec się *sarcasm*Co mogę jeszcze zrobić?