Witam. Czy ktoś może poradzić mi jako " Lekkiemu Laikowi" co do elektryki jak się zabrać do wymiany instalacji. Nigdy się do tego nie pchałem bo wolę sprawy mechaniczne a od elektryki jest brat:) ale, że sytuacja taka iż nie mam wyjścia a i z drugiej strony chcę się coś nauczyc na własnych gratach to zabieram się za wymianę instalacji w moim c330.
Zacznę od tego, że mam 2 akumulatory 12V połączone równolegle i alternator zamiast prądnicy.
Wiązkę mam zamiar kupić nową.
Tak więc chciałbym od Was uzyskać jakieś wskazówki tak jak mowiłem, poporostu od czego najlepiej zacząć, jak ruszyć z miejsca
Z góry dziękuję
Powciągaj sobie najpierw wiązki tylne w błotniki.Tak samo z przodem,od przednich lamp stopniowo,aż spotkasz wiązkę przednią z tylną pod tablicą rozdzielczą.Podłącz sobie lampy(przód-tył)alternator,rozrusznik,czujnik ciśnienia oleju,wyłącznik światła stop,świece żarowe.Oryginalną instalację od 330 będziesz musiał nieco zmodyfikować pod alternator,gdyż te występujące w sprzedaży są przystosowane do prądnic.Nie ma z tym wiele roboty.Najbardziej czasochłonny jest montaż przewodów tablicy rozdzielczej i skrzynki bezpieczników.Radzę posługiwać się schematem dla 330 z uwzględnieniem tego,że 330 miało plus na masę,a Ty teraz masz alternator i będziesz miał minus na masę.<br><br><br><br>Wiązka prawego błotnika posiada cztery przewody.Lampę prawą łączy się z wiązką prawą w gnieździe przyczepy.Cztery przewody dlatego,że mamy postój,stop,kierunkowskaz prawy i kierunkowskaz lewy.Wiązka ta łączy się z wiązką tylną na lewym błotniku poprzez złącze płytkowe,oczywiście do złącza podłączona jest wiązka błotnika lewego(trzy przewody:postój,stop i kierunkowskaz lewy.Z wiązki tylnej prowadzącej od puszki bezpieczników do złącza na błotniku lewym,wychodzą dwa przewody do wyłącznika stopu.Wyłącznik stopu znajduje się pod prawym pomostem i jest połączony z pedałem hamulca sprężynką.Po krótce tył instalacji zostal opisany.
Teraz zajmijmy się przodem.Do przednich lamp od wiązki głównej przedniej rozchodzą się dwie krótkie wiązki po trzy przewody(światła postojowe,,postój,, , krótkie i długie)które są połączone w masce przykręconym do niej złączem płytkowym trzystykowym.Od złącza w masce trzy przewody wędrują we wspólnej koszulce do skrzynki bezpieczników.Następnie alternator.Jeżeli alternator ma wbudowany regulator napięcia(zakładam dwa wychodzące z alternatora przewody,plus i kontrolka ładowania).Plus alternatora łączymy grubszym przewodem z zaciskiem rozrusznika,tym do którego podłączamy gruby przewód z plusa akumulatora.Drugi cienki przewód z wyjścia alternatora na kontrolkę ładowania.Przewód kontrolki idzie we wspólnej koszulce z przewodami przednich świateł,czujnika ciśnienia oleju,sygnału,załączania rozrusznika i grubszego przewodu zasilającego całą instalację z zacisku rozrusznika do zacisku 30 stacyjki.
I takim sposobem mielibyśmy już rozłożone przewody na całym ciągniku.Jeszcze z prawej strony silnika zostały do podłączenia świece żarowe.Świeca ze świecą i od świecy do wyłącznika świec i rozrusznika pod tablicą rozdzielczą.
Stacyjka.Zacisk nr 30-plus,zacisk 15/54-plus po stacyjce(przy wciśniętym kluczyku),zacisk57-światła pozycyjne(postój)przednie,zacisk 58 światła pozycyjne(postój)tylne,zacisk 56a-światła długie,zacisk 56b-światła krótkie.
Skrzynka bezpieczników.Pierwszy bezpiecznik zasilany z zacisku stacyjki 57 łączymy z przewodem z wiązki przedniej od świateł pozycyjnych przednich,drugi bezpiecznik zasilany z zacisku 56a z przewodem od świateł długichi kontrolką świateł drogowych,trzeci bezpiecznik zasilany z zacisku 56b z przewodem świateł krótkich.Czwarty bezpiecznik zasilany z zacisku 58 łączymy z przewodem z wiązki tylnej od świateł pozycyjnych tylnych i podświetlaniem zegarów.Piąty i szósty bezpiecznik zasilany z zacisku 15/54 stacyjki łączymy z przewodami zasilania przycisku sygnału,przerywacza kierunkowskazów,wyłącznika świateł stopu,zasilania gniada lampy przenośnej albo wycieraczki szyby i kontrolki ciśnienia oleju.Kontrolka ładowania jest zasilana bezpośrednio z zacisku 15 stacyjki,tak samo wyłącznik świec żarowych i rozrusznika.Na wyłączniku świec i rozrusznika mamy trzy zaciski,15 łączymy z zaciskiem 15 stacyjki,17 ze świecami żarowymi i kontrolką,drugi zacisk kontrolki łączymy z masą.I zacisk 50 łączymy z zaciskiem 50(przewód podłączony do cewki elektrowyłącznika) rozrusznika.
Kierunkowskazy.Z bezpiecznika pięć lub sześc zasilamy przerywacz,z przerywacza do środkowego zacisku przełącznika kierunkowskazów,z bocznych wyprowadzeń do przewodów kierunkowskazów z wiązki tylnej.Kontrolka kierunkowskazów jest zasilana z lewego i prawego zacisku przełącznika kierunkowskazów.
~chrapek3011 bardzo Ci dziękuję za te wszystkie porady. Drukuje to odrazu i przypinam do schematu
Będę działał w weekendy. W razie problemów będę pisał.
Pozdrawiam serdecznie
Według tego opisu można działać z ciągnikami najbardziej popularnymi 330,360,4011,355,360-3P.Jak ktoś adoptował polską instalację do małego ruska T-25 również.
Ursusy serii ciężkiej mają trochę bardziej rozbudowaną instalację ale zasady działania poszczególnych elementów takie same.
Według schematu, wyłacznik rozrusznika i świec żarowych zasilany jest z zacisku 54 stacyjki. Chrapek 3011 podał, że z zacisku nr.15 stacyjki. Raczej nie powinno to mieć większego znaczenia, gdyż oba są pod prądem po włożeniu kluczyka. Choć mógłby rozwiać man tą wątpliwość, ponieważ posiada olbrzymie doświadczenie w takich rzeczach.
Osobiście mógłbym polecić małe udoskonalenie instalacji od przednich świateł pozycyjnych.*comfort* W C-330M mój brat posiada podłączenie ich, do wyjścia nr.58 (tylne pozycyjne) w bezpiecznikach. Uzyskał to poprzez zmostkowanie wejścia 58 w bezpiecznikach z wejściem 57 w skrzynce. Więc tylne postojówki zasilają też przednie. Oczywiście zacisk 57 w stacyjce jest odłączony.
Jest to dobre rozwiązanie ponieważ mamy zawsze działajace przednie pozycyjne. W Ursusie ktoś zrobił sobie żart, ,że po przełączeniu na np, mijania te postojówki gasną.*no* A tak w razie awari pozostałych, mamy chociaż zarys pojazdu nocą.
Kacper _25K może spróbuj samodzielnie skompletować instalację, bo te kupce mają różną opinię. Co do "altka" to z wbudowanym regulatorem ma wyjscia B+ oraz D+, natomiast z zewnętrznym mają 30, 67, W. Podłącza się je inaczej. Podstawa to dodrze czytać schemat*pray* Powodzenia.
Dodatkowo można wstawić przekaźniki do świateł mijania i drogowych od malucha żeby odciążyć stacyjkę . Te nowe stacyjki w porównaniu ze starymi to dziadostwo . Tak samo z okablowaniem współcześnie produkowanym .
piorun1234 napisał/a:
Dodatkowo można wstawić przekaźniki do świateł mijania i drogowych od malucha żeby odciążyć stacyjkę . Te nowe stacyjki w porównaniu ze starymi to dziadostwo . Tak samo z okablowaniem współcześnie produkowanym .
Ja mam przekaźniki od świateł (krótkie,długie) i od sygnału w Majorku,oprócz tego światła awaryjne na wspólnym przerywaczu z kierunkowskazami.Ale w przednich lampach mam żarówki halogenowe 100/95W.Na dzień dzisiejszy robię taką samą instalację w C-360.
Współczesne stacyjki,które z czystym sumieniem mogę polecić to stacyjki z Lublina,oprócz oryginalnego czeskiego PAL-a...Jak ktoś taką nówkę zdobędzie będzie z niej zadowolony przez lata.
Instalacje najlepiej wykonywać z przewodów o przekrojach podawanych kiedyś,bądź w zależności od mocy stosowanych odbiorników.Te współczesne to przy prądnicy i żarówkach zwykłych nie przekraczających mocy 45 W będą się poprawnie spisywać...do następnej wymiany.