Witajcie !
Szukam odpowiedników oleju do MTZ 05. Jaki można dać w zamian ??
pozdrawiam
Stach
Olej M-10G2 w MTZ 05
RE: Olej M-10G2 w MTZ 05
Napisz jakie oleje zalecał producent.
Mam trochę danych na temat odpowiedników do ruskich olejów.
Resztę pewnie znajdzie się gdzieś w sieci.
M-10(odwrócone L)2 czyli chyba M-10G2 odpowiednik:
Oleje klasy CC wg. API;
M1L-L-2104B; DEF-211D
klasa lepkości SAE30
lub oleje klasy CB wg API;
M1L-L-2104 /B-1/
klasa lepkości SAE30
W praktyce Superol CC ....
Mam trochę danych na temat odpowiedników do ruskich olejów.
Resztę pewnie znajdzie się gdzieś w sieci.
M-10(odwrócone L)2 czyli chyba M-10G2 odpowiednik:
Oleje klasy CC wg. API;
M1L-L-2104B; DEF-211D
klasa lepkości SAE30
lub oleje klasy CB wg API;
M1L-L-2104 /B-1/
klasa lepkości SAE30
W praktyce Superol CC ....
RE: Olej M-10G2 w MTZ 05
Może zacznę się niepotrzebnie wymądrzać, ale dziś rozmawiałem ze znajomym, który handluje olejami.
Okazuje się, że tak popularny w naszym środowisku Superol CC może być dwojakiego rodzaju.
Są Superole produkowane na bazie polibutylu (jakiś tam odpad z asfaltu), dużo tańsze, spełniające normy oleju klasy CC, ale jednak gorzej sprawdzające się niż mineralny olej.
No i są typowo mineralne "Superole", nieco droższe, których właściwości są porównywalne z olejami wyższej klasy.
Tak więc warto sprawdzić co kupujemy i czy napisane jest "Olej mineralny" czy "Preparat smarujący".
Okazuje się, że tak popularny w naszym środowisku Superol CC może być dwojakiego rodzaju.
Są Superole produkowane na bazie polibutylu (jakiś tam odpad z asfaltu), dużo tańsze, spełniające normy oleju klasy CC, ale jednak gorzej sprawdzające się niż mineralny olej.
No i są typowo mineralne "Superole", nieco droższe, których właściwości są porównywalne z olejami wyższej klasy.
Tak więc warto sprawdzić co kupujemy i czy napisane jest "Olej mineralny" czy "Preparat smarujący".
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...