Oj domyślam się

aż muszę z ciekawości zaglądnąć co tam mój diagnosta powpisywał

(dokumenty powstały choć ich chyba nie widział )PS.2
Skoro już wiem że takowych oryginalnie nie ma to trzeba takowe dorobić. Odważniki od 4011 i pochodne pewnie by i pasowały sale jak już są na sprzedaż to sobie liczą za nie min 3-4zł/kg.
Dziś na złomie znalazłem krążki fi 520 x 45 (~ 75 kg) , oraz fi 380 x 35 (28 kg) czyli na koło można by łącznie założyć 103 kg.
Jeśli chodzi o przód posiadam 4x20=80kg wiec pewnie trzeba dołożyć jeszcze dwa krążki 380x35 (28kg).
Zapewne wielu z was będzie zdania po jakiego dociążać ? przecież będzie zagniatać pole itp.
Taki zabiegi mają mi zwiększyć uciąg traktora chwilowo. Średnio na 3 miesiące i to do określonych prac.
By zobrazować problem to trzeba mi tak jakby wyrywać duuuuze drzewa z korzeniami a następnie je przeciągnąć w określone miejsce. Fajnie by było mieć do tych prac pewnie traktor C360 lub większe no ale jak się niema to się robi tym czy się ma
Sama siła uciągu jest mało mi potrzebna do wyrywania bo od tego mam zblocza linowe

wiec nic nie jest wstanie mi sie oprzeć

Natomiast pojawia sie mały problem jak muszę przetarmosić kłodę o średnicy ok 100-120cm i długie na 3mb ;/ masa takiej kłody waży nawet i 3 tony ;/
W T25 mam założone nowe oponki 12,4 R28, oczywiście sukcesywnie go remontujemy i dorabiamy rzeczy którym normalnie nie posiadał (boczne łańcuchy , dolny i górny zaczep)
Gdzieś musi być granica z dociążeniem ciągnika gdzie dalsze juz niema sensu.
Na siłę uciągu największe znaczenie ma:
Szerokość opon -12,4x28
Masa ciagnika - ok 1910-2050
Moc silnika - 25-30KM
Największy uciąg uzyskuje się jeśli traktor podczepiony pod górny zaczep a przód ciągnika lekko się unosi wtedy cała masa ciągnika idzie na tylne koła i chyba tutaj mamy ograniczenie czyli maksymalne obciążenie tylnych osi lub opon co jest gdzieś chyba przypisane przez konstruktorów.
Słowa krytyki mile widziane

uwagi i dobre rade tez