pompa 330
pompa 330
Witam, dzisiaj pojawił się problem - jeździłem po polu i orałem nagle poczułem że spada z obrotów ale wróciło do normy pojeździłem jeszcze chwile i zgasł. w garażu rozkręciłem pompę i w ogóle nie podaję paliwa dodam, że mam pompę od 330.
proszę o opinię co mogło paść.
proszę o opinię co mogło paść.
RE: pompa 330
Ja specem nie jestem ....ale czy do pompy dochodzi paliwo?
Sprawdź stan ostojnik, dwa filtry paliwa które są koło głowic, oraz czy aby na pewno masz dostateczną ilość paliwa w zbiorniku
-
a do tego co pisali koledzy sprawdziłbym wszystkie przewody paliwowe zasilające pompe, na jesieni przy ciapku sporo nerwów z tego powodu zjadłem.
Ostatnio miałem problem z przewodem paliwa i możliwe, że zaciągał powietrze, ale w przewodach było paliwo jak zgasł. Zauważyłem, że jak pompuje pompką to nie ma przelewu do baku. A jak można w inny sposób odpowietrzyć taką pompę ponieważ śrubka od odpowietrzania wyrobiła się i musiałem zakleić na stałe.
-
jeśli ci nie chce przelewać do baku, to możesz mieć przytkany przewód zasilający. Miałem podobnie, dopiero po dłuższej chwili pompowania dawało rade nabić paliwa do pompy. Sprawdź dokładnie przewody zwłaszcza na krućcach, jak nie pomoże to pompke zasilającą, może zaworki padły, koszt pompki zasilającej to około 70 pln.
Ps. Ja ciapka zawsze odpowietrzam jedynie pompując, bez odkręcania jakich kolwiek śrubek.
Ps. Ja ciapka zawsze odpowietrzam jedynie pompując, bez odkręcania jakich kolwiek śrubek.
Ja również odpowietrzam przez pompowanie, sprawdź filtry paliwowe bo jak one są zapchane to też nie będziesz miał przelewy na zbiornik
A myślicie, że jak osłabł i jeszcze jeździł 15 minut a później zgasł to przez zapowietrzenie bo obawiałem się, że może poszły pierścienie bo kręcił a nie chciał zapalić.
Ja po malowaniu montowałem układ paliwowy w swojej trzydziestce i kiepsko się zapowiadało.
Pierwsze kilka minut przed zalaniem wszystkiego a po odpowietrzeniu silnik chodził na pół gwizdka, nierówno... Poprawiło się to po chwili i już nie ma zadnych problemów.
Pierwsze kilka minut przed zalaniem wszystkiego a po odpowietrzeniu silnik chodził na pół gwizdka, nierówno... Poprawiło się to po chwili i już nie ma zadnych problemów.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Władek traci moc gdzy łapie lewe powietrze, ja gdy zalałem za mało paliwa to chodził przymulony też jakieś 10-15 minut i zgasł dolałem paliwa odpowietrzyłem i było wszystko cacy, jeżeli wiesz że było za mało paliwa to najpierw nalej odpowietrz i spróbuj odpalić, nie szukaj sobie wydatków 

-
Nie wiem po co ludzie montują takie wynalazki, pompa od C-330 nie bardzo się nadaje do władka gdyż daje mniejsze ciśnienie niż wtryski potrzebują,może i jest przystosowana,jak dla mnie to dziwactwo montować coś takiego we "Władku"
Autorowi odp: nie bardzo realne żeby pompa padła od razu,jak wyżej napisano masz coś z dopływem paliwa,łapie lewe powietrze,zatkany przewód,w najgorszym razie padła pompka podająca.Odkręć rurkę przy zbiorniku sprawdź czy tam nie nastąpiło zatkanie.
Mam pytanie jak pompujesz paliwo ręczną pompką czujesz jaki kolwiek opór, czy jest tak ,że chodź byś nie wiem jak długo pompował nie czuć że zasysa paliwo...
Jest też opcja że sparcial wężyk łączący zbiornik z odstojnikiem..
Autorowi odp: nie bardzo realne żeby pompa padła od razu,jak wyżej napisano masz coś z dopływem paliwa,łapie lewe powietrze,zatkany przewód,w najgorszym razie padła pompka podająca.Odkręć rurkę przy zbiorniku sprawdź czy tam nie nastąpiło zatkanie.
Mam pytanie jak pompujesz paliwo ręczną pompką czujesz jaki kolwiek opór, czy jest tak ,że chodź byś nie wiem jak długo pompował nie czuć że zasysa paliwo...
Jest też opcja że sparcial wężyk łączący zbiornik z odstojnikiem..
@Painkiller, każda pompa daje ciśnienie rzędu 300 atm. Nie ważne, czy z c-330, "władka", czy zetora. Ciśnienie ustawia się na wtryskach, a nie na pompie. To, że c-330 ma ciśnienie wtrysku 120 (chyba ?), a rusek 165, nie oznacza to, że pompa daje takie ciśnienie. *pray*
-
170 ale mniejsza o to,jeśli nie sprawdzi układu paliwowego to dupa blada wymieni pompę na nową i będzie to samo.
Witam, zauważyłem, że po nocy jest problem z odpaleniem jak odkręcę przewody od pompy te co idą na wtryski to pompa nie podaje paliwa. Muszę kręcić i kręcić i pompować i po 15 minutach zaczyna już podawać paliwo i pali. Myślicie że jak jest wyrobiony gwint na końcówce od pompy i kapie ropa to może się pompa zapowietrzać. BO po odpowietrzeniu też na polu zaczyna słabnąć.
Pompa jest pewnie nieszczelna i zużyta.
Wymień u pompiarza na fabryczną i będzie spokój.
Wymień u pompiarza na fabryczną i będzie spokój.
kolego odkręć śrubkę odpowietrzającą na pompie podnieś odprężnik i kręć rozrusznikiem i patrz czy będzie lecieć paliwo jesli nie to przepompuj ręcznie jak poleci przy ręcznym pompowaniu to znaczy ze pompka zasilająca padła ale przedtem sprawdź drożnosc przewodów i czy nie oberwało lina na wałku napędzającym pompe
jak by zerwało klin to by w ogóle nie odpalił bo byłby przestawiony zapłon(tzn by odpalił ale chodziłby nierówno i nie mógłbym się wkręcić na obroty) jeżeli silnik pracuje równo to znaczy że klin jest cały
-
"lucja" sprawdziłeś przewody,na pierwszy ogień sprawdź ten przykręcony do baku tam najczęściej gromadzi się syf.
Po drugie po słuchaj rad kolegów i sprawdź dokładnie układ "jak napisano wyżej traci moc bo łapie powietrze.
Potem odstojnik jeśli nie ma w nim siateczki,za syfi ci układ.
Powtarzam raz jeszcze sprawdź układ zasilający,musi być przyczyna zapowietrzania sie nic innego..
Po drugie po słuchaj rad kolegów i sprawdź dokładnie układ "jak napisano wyżej traci moc bo łapie powietrze.
Potem odstojnik jeśli nie ma w nim siateczki,za syfi ci układ.
Powtarzam raz jeszcze sprawdź układ zasilający,musi być przyczyna zapowietrzania sie nic innego..
Witam, strzał w 10 przewód przy baku puszczał. A co to może być jak przez kolektor jak jest odkręcona rura kapie tak jakby olej. Czy już pierścienie poszły.
Najpierw sprawdź w jakim stanie masz uszczelniacze zaworów 
Sprawdź kompresję(jak jest dobra to pierścienie całe)
jak kompresja będzie zła, sprawdź gniazda zaworowe

Sprawdź kompresję(jak jest dobra to pierścienie całe)
jak kompresja będzie zła, sprawdź gniazda zaworowe