Orka Władek - dwu skibowy
Orka Władek - dwu skibowy
Witam, mam problem z ustawieniem pługa. Posiadam dwuskibowy Grudziądz stary typ posiada dwie wajchy. Jak macie ustawiony pług. Bo albo za głęboko wchodzi w ziemię, albo nie obraca skiby. Jak to wyregulować.
- klusek-rolnik
RE: Orka Władek - dwu skibowy
Ustaw go sobie na kole, i po wpuszczeniu w ziemie wypoziomuj popuszczając lub skręcając cięgno, żeby każda skiba brała na jednakowej głębokości.
Gdzieś na forum już było o tym. Pług musi być wypoziomowany wzdłuż i poprzecznie. Poziomowanie wzdłuż reguluje się cięgnem (wrzecionem, łącznikiem górnym), poprzeczny wieszakiem podnośnika. W pozycji podniesionej, pług będzie przechylony na lewą stronę, co nie jest błędem, bo po wjechaniu kołem traktora w bruzdę ma być w poziomie. Głębokość orki reguluje się kółkiem kopiującym pługa. Każdy korpus ma jednakowo odkładać skibę. To nie jest trudne, tylko trzeba obserwować zachowanie pługa i odpowiednio regulować. Czasami po paru próbach regulacji udaje się uzyskać pożądany efekt.
Witam, ok wzdłuż to na cięgle tak robiłem ale w poprzek to jak mam na jednej stronie wieszak skręcony na zero drugi popuszczony. Czyli na dwóch wieszakach ma być na równo.
mam pług grudziądzki stary typ i tez miałem problem z wyregulowaniem tego ustaw sobie najpierw tylną skibę na łączniku odkręc na śrubę tak żeby tylna skiba szła pod ziemią później wajchą przechl lekko na bok koło na maxa do góry i musisz patrzeć czy ci za głeboko nie idzie czasem trzeba regulowac podnośnikiem bno jak będzie za twardo nie nie będziesie chciał wbijać
Lewy wieszak się rozkręca,a prawy skręca u mnie jest ok 5 cm różnicy na ustawieniu wieszaków.Tez mam stary typ pługa Grudziąckiego.
Ja mam lewy skręcony do końca a prawy odkręcony patrząc od tyłu.
Jak stoi traktor na równym z uniesionym pługiem,to prawa strona pługa ma być wyżej(patrząc od tyłu).
Zrób tak, jak pisze @darius.lucja napisał/a:
Ja mam lewy skręcony do końca a prawy odkręcony patrząc od tyłu.
Rada na twardą glebę. Jeszcze bardziej pochylić pług dziobem niżej (w lewo) i troszkę głębiej pierwszą skibę. Trochę nierówno wychodzi orka, ale przynajmniej da się zaorać*yes*