Witam.
Czy wie ktoś może jak ustawić pompę oleju w tz i jakie powinna robic cisnienie.
Może istnieje jakiś opis krok po kroku, albo ktoś z was to robił i wie jak to ustawic .
tz-4k-14 jak ustawic pompe oleju?
- Traktorek98
RE: tz-4k-14 jak ustawic pompe oleju?
W jaki sposób ją chcesz ustawić? Mam TZ'tka ale on początku (88r.) nic w pompie nie ustawiałem. Chodzi Ci o hydrauliczną czy w silniku?
Chodzi mi o pompę w silniku.
Jeden tłoczek który się w niej znajduje, pompuje olej z "miski olejowej " do cylindra (olej jest tam doprowadzany żeby smarować cylinder i tłok), a drugi pompuje olej przepracowany (ten który wcześniej smarował cylinder i tłok) spod walu do filtra. i wydaje mi się że ważne jest aby olej podawany do smarowania cylindra był podany w odpowiednim momencie.
W sumie to dzisiaj złożyłem pompę ale wg mnie czyli ustawiłem tłok na dole i pompę a dokładnie pierwszy tłoczek tak aby podawała olej na tłok gdy jest on właśnie na dole czyli na niego a nie pod niego, a drugi tłoczek też ustawiłem żeby podawał olej do filtra gdy tłok jest na dole. może ten drugi tłoczek nie ma znaczenia kiedy poda na filtr byle by podał,ale wydaje mi się ze gdy tłok idzie na dół wytwarza on ciśnienie na olej pod wałem i w tym właśnie momencie pompa może wtłoczyć olej do filtra.
To jest mój sposób myślenia na ten temat i nie jestem pewny czy mam racje i stad właśnie pytanie
JAK USTAWIĆ POMPĘ OLEJU!!
Jeden tłoczek który się w niej znajduje, pompuje olej z "miski olejowej " do cylindra (olej jest tam doprowadzany żeby smarować cylinder i tłok), a drugi pompuje olej przepracowany (ten który wcześniej smarował cylinder i tłok) spod walu do filtra. i wydaje mi się że ważne jest aby olej podawany do smarowania cylindra był podany w odpowiednim momencie.
W sumie to dzisiaj złożyłem pompę ale wg mnie czyli ustawiłem tłok na dole i pompę a dokładnie pierwszy tłoczek tak aby podawała olej na tłok gdy jest on właśnie na dole czyli na niego a nie pod niego, a drugi tłoczek też ustawiłem żeby podawał olej do filtra gdy tłok jest na dole. może ten drugi tłoczek nie ma znaczenia kiedy poda na filtr byle by podał,ale wydaje mi się ze gdy tłok idzie na dół wytwarza on ciśnienie na olej pod wałem i w tym właśnie momencie pompa może wtłoczyć olej do filtra.
To jest mój sposób myślenia na ten temat i nie jestem pewny czy mam racje i stad właśnie pytanie
JAK USTAWIĆ POMPĘ OLEJU!!
Witam
Także posiadam tz i to w jaki sposób skręcisz rozłożoną pompę nie ma znaczenia. Ja co roku ją wyciągam i przeczyszczam ( jest to chyba jedyna wada tego silnika że pompa oleju lubi się zanieczyszczać) i wkładam bez żadnego ustawiania. A żeby to potwierdzić oryginalna instrukcja nic na ten temat nie mówi.
Także posiadam tz i to w jaki sposób skręcisz rozłożoną pompę nie ma znaczenia. Ja co roku ją wyciągam i przeczyszczam ( jest to chyba jedyna wada tego silnika że pompa oleju lubi się zanieczyszczać) i wkładam bez żadnego ustawiania. A żeby to potwierdzić oryginalna instrukcja nic na ten temat nie mówi.
- Traktorek98
No właśnie o tym mówię nic po wyciąganiu nie ustawiam, po prostu montuję ją z powrotem i działa.
Odgrzewam kotleta... wiem... ale właśnie jestem na etapie przeglądu układu smarowania i nie zgodzę się że pompa ta nie wymaga regulacji. O ile moment wtłaczania oleju nie ma może znaczenia (choć i tego nie jestem pewien w 100%), to jest tam imbusowa śrubka która reguluję skok tłoczka odpowiedzialnego chyba za tłoczenie oleju do cylindra (drugi tłoczek jest wyregulowany na stałe poprzez stalową kulkę osadzoną na sztywno w obudowie). Reguluje się to wsuwając bądź wysuwając stalową kulkę od której "odpycha się" krzywka na cylinderku. I właśnie ją trzeba wg mnie dobrze wyregulować tak aby oleju na cylindrze było idealnie, bo jak skok będzie za duży to będzie pluł olejem, a za mały to silnik się zatrze.
Dobrze by było jakby się ktoś wypowiedział.
Dobrze by było jakby się ktoś wypowiedział.