Młockarnia Kodel & Bohm sprzedam

Ogólne dyskusje o maszynach rolniczych
Kmietaz

Młockarnia Kodel & Bohm sprzedam

Post autor: Kmietaz »

Witam sprzedam młockarnie z lat 1913- 1926 młockarnia po renowacji, w pełni sprawna wiecej info na stronie http://kmietaz.starkom.eu/forsale.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cena 2000 Euro (do negocjacji)
kontakt: 531-663-894
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Młockarnia Kodel & Bohm sprzedam

Post autor: Ursus »

Ogłoszenie nie spełnia wymagań Regulaminu. Uzupełnij je, albo zostanie usunięte
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Ta młocka nie ma uzupełnionych desek ale pomalowali ją i chcą sprzedać za 2000 Euro to jest cena aaaale cena!
Kmietaz

Kolego "+Jacek ze Skansena" Młockarnia znaleziona w takim stanie, została odrestaurowana nie została dodana ani jedna nowa srubka ani gwozdz wszystko oryginalne stad nie jest uzupełnione deskowanie żeby klient nie mowil pozniej ze jest cos krecone, mamy tu do czynienia prawie ze 100 letnia mlockarnia cod ze jest w takim stanie:) , cena 2 tysie euro do negocjacji przeczytaj uwaznie i daruj sobie nedzne komentarze swiadczy to tylko o Twojej inteligencji pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dodaj tutaj zdjęcia, cenę, lokalizację i nr telefonu.
W przeciwnym wypadku ogłoszenie zostanie skasowane.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Może włączę się do dyskusji. Moim zdaniem jeśli piszesz że maszyna jest "odrestaurowana" to powinna być przywrócona do stanu oryginalnego, co do deski i śrubki, tak aby w niczym nie odbiegała od stanu, w jakim ten model wychodził z fabryki...
Dyszel jest w niej oryginalny? Nie powinien być przypadkiem drewniany?
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Kmietaz

"~SEBRIGHT" dyszel jest oryginalny w 1913 r mieli juz dosc szeroki dostep do stali:) dodam że młockarnia jest firmy Kodel&Bohm z tego co sie naczytałem w internecie to ta firma robiła najsolidniejsze młockarnie na rynku wiec może stąd dyszel metalowy a nie drewniany, co do twojej wypowiedzi o odrestaurowaniu: nie dodaje żadnych nowych desek srub czy czegokolwiek kiedys odrestaurowałem podobną młockarnie wymieniłem pare desek zawiasy skreciłem ją do kupy jednym słowem , Niemiec który po nią przyjechał ciągle narzekał "uu Das ist Scheise" obecna młockarnia zachowała się świetnie ponieważ stała w stodole u starszego Pana wszystkie mechanizmy chodzą perfekcyjnie - pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
whar

Post autor: whar »

Niewykluczone, że jakiś Niemiec po nią przejedzie. Mój szwagier musiał swoją, też zabytkową, pociąć na opał i złom, gdyz nikt nie chciał dać za nią nawet pół litra. Dawaliśmy wiele ogłoszeń, także na RT, ale nikt się nawet nie odezwał. Fakt, nie była odrestaurowana. Zostały tylko zdjęcia.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Boniek

Post autor: Boniek »

Piszesz że ją odrestaurowałeś, ale nie wymieniłeś w niej ani gwoździa. To ciekawe.

Innymi słowy, kupiłeś starą młocarnie od starszego pana, rzuciłeś na nią trochę farby i sprzedajesz za 2k ojro? Masz łeb do interesów, to Ci trzeba przyznać. *flower*
Moja filozofia brzmi: tanio kupić a potem się narobić i nakląć
Kmietaz

"~Boniek " o rzucaniu farby nie ma tu mowy:) całość wypiaskowana z pistoletu, mechanizmy wyczyszczone i nasmarowane , na elementy metalowe nałożony środek antykorozyjny całość malowana podkładem pozniej matowana i dopiero pozniej kolor właściwy nie wspomne ile czasu poświęciłem na zrobienie szablonów z napisami żeby wyglądało to jak w oryginale,w czasie się to rozlozylo prawie na miesiac roboty. Proponuje samemu tchnąć zycie w jakąs maszyne wtedy doceni sie prace jaką trzeba wlozyc :)
Awatar użytkownika
whar

Post autor: whar »

Nikt kto kiedykolwiek zabierał sie za restaurację staroci nie neguje ilości pracy, która została włożona dla pomalowania starego drewna i żelaza. Kąśliwe komentarze wynikają z tego,że robiłeś to z myślą o wywiezieniu zabytku za granicę dla zysku. A to nie budzi entuzjazmu u żadnego kolekcjonera. Z drugiej strony może lepiej, jeśli maszyna trafi chociażby do Niemca niż miałaby trafić do pieca, jak u mego szwagra. A może zainteresowałaby Cię taka młocarnia?
Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dokładnie, whar ma racje.

Staram się nigdy nie dyskutować nad ceną, bo każdy ceni swoje po swojemu. Ale jest różnica między sprzedać a sprzedawać.

W mojej ocenie wartość realna tej młocarni jeśli rzeczywiście porządnie zrobiona jest i to widać dopiero na żywo, to może dojść dla ukierunkowanego kupującego do 2 tyś - tylko waluta nie ta, powinny to być złotówki.

Jak płacą Niemcy to nie wiem, bo nie handlowałem, ale jak ktoś myśli, że oni płacą słono za wszystko co ma "iks lat" i ładnie wygląda to mit, w który wierzą jedynie kiepscy handlarze.
ODPOWIEDZ