grab3 napisał/a:
Witam, kupiłem niedawno ciągnik kombinowany z silnikiem starego Zetora. Niestety po jakimś czasiei padło sprzęgło. Przy tym przymusowym remoncie chciałbym zamienić cały ten kombinowany złom na części orginalne. I tu się zaczynają schody poniewarz niewiem co to za model zetora, jak to ustalić? morze mi ktoś pomuc?
to mój adres: krzysztof.imiołczyk@interia.pl
Następnym razem zakładaj nowy temat, żeby nie robić bałaganu w obrębie tego tematu. Odezwałem się do Ciebie na email, coś pomożemy
kulysaw początkowo pomyślałem że to wina tego że miałeś nowe pierścienie przy starych tłokach. Jednak po przeczytaniu wymiarów które podałeś dochodzę do wniosku ze ktoś mógł coś tam pozmieniać. Jeżeli blok silnika oraz tuleje masz oryginalne to z popularnych u nas maszyn chyba tylko t25 ma taką samą średnicę tłoka. Tylko jakie występują tam wymiary pierścieni nie jestem w stanie ci powiedzieć. Taką samą średnicę tłoka miały też atary 28, ale i tu nie znam wymiarów pierścieni.
Nie, ma komorę wirową w tłoku więc jest w nim wgłębienie.
Jednak możliwe jest że poprzedni właściciel przerobił tłoki tak aby pasowały do zetorka, "zalewając" komorę wirową.
Teraz przynajmniej wiem jakich pierścieni szukać
Niestety znalezienie części do silnika od stara 28 jest jeszcze trudniejsze od znalezienia tych samych elementów do zetora, ale życzę powodzenia w poszukiwaniach *annoy*
O widzicie, a już myślałem, że ktoś odkrył jakiś trop. Jest jeszcze możliwość, że tłoki w tym silniku to jakaś bardzo marna podróbka, pod inne pierścienie
Zrób taką próbę ułóż na denku tłoka troszkę rozciągnietej plasteliny złóż na suchogłowice i wszystko zakręć wałem(ręcznie, korbą, kluczem) i zobacz czy zawory się na plastelinie odgniatają. wtedy będziesz wiedział wszystko
U nas nie praktykuje się wrzucania zdjęć na serwer forum, jedynie zewnętrzne serwery. Zaloguj się na Fotosik, wtedy Twoje zdjęcia nie będą znikały.
Tłok po przejściach widać widać. Ciekawi mnie bardzo temat od czego ten tłok jest. Od spodu jak zajrzysz na denko tłoka to nie widać żadnych modyfikacji zapewne, nie?
Zresztą takie zalewanie tłoka to byłoby groźne dla układu korbowego, gdyż zmieniają się masy.
Pokaż fotkę tych filtrów. Powinny być takie jak na poniższych fotkach, albo jeden albo 2.
Ten pojedynczy filtr ma wkręcony czujnik od elektrycznego wskaźnika ciśnienia, tym się nie sugeruj, tam powinien być przewód metalowy, idący do zegara na desce rozdzielczej.
Raczej nie widać aby jakiś wgłębienie było zalane więc chyba nie były przerabiane.
Jeżeli komora wirowa została zaspawana w profesjonalnym zakładzie, to ta przeróbka niekoniecznie musi być widoczna. Co prawda spawanie aluminium to droga usługa ale w przypadku takiego elementu jak tłok zapewne została wykonana fachowo.
A wiesz może jakie to powinny być filtry (typ). Czy według Ciebie oba są jednakowe czy różne? Dlaczego są dwa, czy jeden jest wstępny a drugi dokładny czy może są dwa połączone równolegle aby zwiększyć przepustowość? Wiesz jak działa ten tandem?
O ile się nie mylę to w przypadku dwóch filtrów pierwszy służy jako wstępny a drugi jako dokładny. Dlatego też jeden z nich składał się z metanowych sitek a drugi był papierowy. Ja u siebie mam dwa sitkowe gdyż dopiero od niedawna znowu dostępne są filtry papierowe.
BTW. kulysaw gdzie dostałeś pierścienie do stara 28?
Ja szukam tulei do tego silnika gdyż są o wiele lepszej jakości od zetorowskich, ale nigdzie nie mogę ich dostać.
Odnośnie jakości tulei to zależy jaki wyrób kupisz. Ja mam słowackie i na jakość nie można narzekać. Ale kosztował jeden "słupek" 350 zł. Jak kupisz te za 190 zł to może być gorsza jakość.
A odnośnie tłoka i jego zaspawywania to pamiętajcie, że niewyrównoważony będzie wtedy układ korbowo-tłokowy. Tego nie wolno robić.
Odnośnie jakości tulei to zależy jaki wyrób kupisz. Ja mam słowackie i na jakość nie można narzekać. Ale kosztował jeden "słupek" 350 zł. Jak kupisz te za 190 zł to może być gorsza jakość.
Ostatnio do jednego z zetorów zakładałem ten droższy zestaw. Jak na razie nie jestem w stanie ocenić jego wytrzymałości bo za mało na nich popracował, jednak na poprzednich tulejach (właśnie ze stara 28) przepracował min. 7 tys. Mth, co uważam za zadowalający wynik. Więc tak na przyszłość szukam jednego zestawu na zapas *annoy*
A odnośnie tłoka i jego zaspawywania to pamiętajcie, że niewyrównoważony będzie wtedy układ korbowo-tłokowy. Tego nie wolno robić.
Sama wymiana tłoka na taki z innego silnika jest już niedopuszczalna ze względu na zmianę mas. Jednak w czasach gdy części do zetorów nie było, stosowało się i takie przeróbki.
Kulusaw czy ty masz troszkę wiedzy na temat traktorów ogólnie? Proszę tylko sie nie obrażaj od razu. Jeśli nie wiesz, że toi coś koło filtrów olejowych to pompa olejowa to naprawdę proszę do mnie na przyuczenie podstawowych elementów traktora ogólnie.
Jeśli chodzi o Jacka to raczej nie miał złych intencji Faktem jest trochę poznać Zetorka trzeba, ale bez wiedzy ogólnej ani rusz, tym bardziej tak elementarnej.
Proponuję zapoznać się z literaturą do Zetora. Jak nie posiadasz to się odezwij.
Jeśli przesadziłem to sorki ale nieraz mnie ponosi jak czytam niektóre wypowiedzi. A nie zawsze się wcinam jak zauważyliście bo nie wszystko śledzę i nie wszystko oczywiście wiem. Jednak podstawy.....