zetor bocian czy słaby?

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
fifek

zetor bocian czy słaby?

Post autor: fifek »

Witam, wydaje mi sie że mój zetorek jest jakiś słaby, jadąc na 6 biegu pod nie duże wzniesienie sporo słabnie ,licho przyspiesza i kopci na czarno ,macie może jakiś odnośnik -porównanie mocy ewentualnie jak to sprawdzić
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: zetor bocian czy słaby?

Post autor: Ursus »

To wszystko zależy jakie jest to wzniesienie też. Czy jedziesz sobie na wolnych obrotach czy rozpędzony wjeżdżasz. Nagle tak zasłabł?
U mnie jadąc normalnie drogą na 6, i np. skręcając do domu, mam taką takie wzniesienie krótkie to jak jestem rozpędzony to tylko docisnę lekko i idzie tylko huk się w parku miejskim niesie - no i dymić też inaczej dymi.
Z wolnych obrotów się bardziej męczy, wiadomo.
Gorzej jest też jak masz pod górkę jechać taką sporą, ale przez dłuższy czas, dłuższy odcinek podjazdu.

Ogólnie to najlepiej byłoby wsiąść i się przejechać u Ciebie dla porównania.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
artix321

Post autor: artix321 »

czeka cie remont silnika :)
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Tak z praktyki- czy do odpalania zimnego silnika w lecie trzeba grzać świece? Nie znam stanu silnika, ale wymaga dłuższego kręcenia bez podgrzewania, potem łapie od razu.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Lepiej podgrzewać. Zawsze silnikowi łatwiej. Chyba, że silnik jest ciepły - ale nie od słońca, ale po pracy ;)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Rozumiem, że lepiej z grzaniem niż bez, ale czy normalne, że przy pierwszym paleniu w temp. + 20 stopni bez świec łapie z trudem, powoli się rozkręca i mocno kopci?
Potem gdy jest już nagrzany po np 5 minutach pracy chwyta łatwo.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Tak to normalka bo w zetorkach komora spalania jest z wtryskiem do komory wirowej jak w starych mercedesach a nie wtr.bezpośredni i dlatego trzeba go podgrzać to łapie od sztycha a jak nie to mordujesz mordujesz i też zapali a jak cieply to bez grzania gada:p
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Czyli norma- dzięki za info.
Awatar użytkownika
Ciapek

Post autor: Ciapek »

Zetorek jest mojego ojca i niestety odpalany jest na "knot". Tak szczególnie zimą jest to widoczne, że od razu nie chce się wkręcić. Przy naładowanym akumulatorze chwyta od razu, Pozdrawiam
ODPOWIEDZ