Pompa.
Pompa.
Witam. Mam pytanie. Otóż rozebrałem starą pralkę automatyczną i z pompy wody chciałbym zrobić użytek ale po podłączeniu do prądu silniczek obraca się w drugą stronę co powoduje że nie pompuje wody. Czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje i czy można jakoś temu zaradzić żeby silniczek miał " prawe" obroty.
RE: Pompa.
A zalałeś wirnik tej pompy wodą?
Pompa w automacie/z automatu musi mieć wirnik pełen wody aby zaczęła pompować.
Pompa w automacie/z automatu musi mieć wirnik pełen wody aby zaczęła pompować.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Tak oczywiście. Łopatki wirnika zamiast zabierać wodę i wypychać dalej to ją odpychają.
A podłączenie kabelków próbowałeś zmieniać ?
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
@wicher: to samo miałem pisać, ubiegłeś mnie 
Silniki elektryczne (większość) po odwrotnym połączeniu kabelków kręcą się w drugą stronę.

Silniki elektryczne (większość) po odwrotnym połączeniu kabelków kręcą się w drugą stronę.
Właśnie że próbowałem i nic to nie dało. Po przełożeniu kręcił się w tą samą stonę
Nie ma możliwości zmiany kierunku obrotów w tego rodzaju silniku. Pompka w pralce jest na samym dole i woda dopływa grawitacyjnie i w takim samym układzie powinna pracować poza pralką.
Ok dziękuję za informacje. Na to wygląda że ja w czymś zawaliłem.
Totalny off topic i to w dziale kosiarki... Proszę o bardziej rozsądne zakładanie tematów.
Ten zamykam.
Ten zamykam.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...