Ogrodzenie-słupki

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Ogrodzenie-słupki

Post autor: Kacper_25K »

Witam.
Mam pytanie do zorientowanych w temacie ogrodzeń.
Otóż chcę sobie ogrodzić działkę z tyłu siatką, trafiły mi się za pół darmo albo i taniej słupki a w zasadzie 80 m ocynkowanej rury którą bym na to przeznaczył. Moje pytanie: Te rury mają 3,5 cm średnicy. Nie wiem czy to nie będzie za mało?. Szczególnie przy naciąganiu siatki. Dodam, że będą 50 cm w ziemi i 150 cm nad ziemią. Poradźcie coś proszę. Może jak zaleje betonem te słupki to pomoże?
Awatar użytkownika
Tomek_J
Kontakt:

RE: Ogrodzenie-słupki

Post autor: Tomek_J »

Dasz na rogach skośnie zastrzały i będzie ok.
bossmann

Post autor: bossmann »

Sa takie laczniki na te skosy,to przyzwoicie wyglada,nie sa drodie . ak dzialka ma rogi (winkle) to na kazdym dwa skosy bo naciąg siatki tam najeiekszy, a jak tulko jedna sciana to na brzegach i po srodku jeden slupek z dwoma skosami.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

U mnie wytrzymały, oczywiście na rogach są zastrzały. Słupki co 3 m.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Rury w moim płocie mają 1 cal.Cokolik zrobiony z płyt ogrodzeniowych po 20zł szt , a jednego dnia można zrobić kilkadziesiąt metrów ogrodzenia.Odboje przy skrajnych słupkach mam przykręcone do płyty i przyspawane do słupka.Siatkę napina się ręcznie , natomiast daje trzy druty i one dopiero są napinane napinaczami dostępnymi w sprzedaży.Ogrodzenie ma ok 6 lat i płyty mają się dobrze.Najpierw kopałem kanał pod płytę ,następnie pogłębiałem dołek na końcu płyty tak by wszedł słupek obłożony kamieniami , wstawiałem drugą płytę i dopiero zalewałem betonem ale tylko w ziemi.Nie do ruszenia.Jaki robiłem dodatkową bramę to musiałem rozbić płyty bo wszystko razem się trzymało.Mróz też tego cokolika nie rusza.A w szerokości zajmuje 5 cm działki.
[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]
Na drugim zdjęciu słupki wyglądają krzywo ale to tylko złudzenie .
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Post autor: Kacper_25K »

Ok dzięki chłopaki za rady, w takim razie bede próbował. Marek twoja koncepcja też mi się podoba. Ile te słupki siedzą w ziemi, że nie betonowałeś? ja myślę by swoje zalać betonem
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Jak trzyma się murek- spawałeś do słupków jakieś prowadnice?
kombi

Post autor: kombi »

witam
mam zrobione ogrodzenie
podobnie jak marek
płyta ma wys. 0,50 cm ile wkopiesz twoja sprawa
ja tylko słupki i przy słupkach betonem zalewałem [trzyma jak talala
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Na równinach może to wydoli, w górach, na pochyłych działkach może być z tym problem.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Kacper_25K napisał/a:
Ok dzięki chłopaki za rady, w takim razie bede próbował. Marek twoja koncepcja też mi się podoba. Ile te słupki siedzą w ziemi, że nie betonowałeś? ja myślę by swoje zalać betonem
Słupki są zabetonowane tak do połowy płyty/ a trzyma się to w całości bo płyty nie pozwalają na przesunięcie słupka w tył ani w przód bo musiały by się rozsunąć a przecież w drugim końcu płyty jest drugi słupek i są częściowo złączone betonem zalewającym słupki itd. Na bok musiały by się pochylić a są zakopane co najmniej 30cm w ziemię. Czyli te słupki można tylko zgiąć , a nie dadzą się przesunąć w całości.Betonu jest naprawdę niewiele ,i jeśli dobrze pamiętam to jednym workiem 25 kg zalewałem 5 słupków.Są tam oczywiście kamienie.Dołek pod słupek jest kwadratem szerokości szpadla czyli jakieś 20x20cm.Długość słupków to jakieś 220 cm. bo słupek nad płytą 150cm ,płyta 50cm i trochę 20cm poniżej płyty.I jak napisałem jednego dnia można wkopać kilkadziesiąt metrów takiego ogrodzenia.Do każdego słupka są przyspawane 4 nakrętki m8 i jak do słupka dociągniemy siatkę to przekładamy przez nakrętki i oczka siatki drut fi 6mm, co powoduje że siatka trzyma się słupka na całej wysokości i idealnie przylega.
jarekstryszawa napisał/a:
Na równinach może to wydoli, w górach, na pochyłych działkach może być z tym problem.
Działkę mam lekko pochyłą i robiłem uskoki ,czyli po jednej stronie słupka płyta jest niżej niż po drugiej. Oczywiście wymaga to również przeplatania uskoków na siatce by wszystko trzymało się pionu pomimo pochyłu terenu.Więc da się
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Zależy też jaką masz grubość ścianki w tych rurach. Jeśli nic szczególnie cienkiego powinny dać radę :) Ewentualnie w narożnikach coś mocniejszego, a obowiązkowo zastrzały :)
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
ODPOWIEDZ