zakup władka t 25, na co zwrócić uwage
-
zakup władka t 25, na co zwrócić uwage
Witam
Mam zamiar kupić władymirca bo przydał by mi się jakiś ciagnik. W domu wcześniej mieliśmy c330 i c360 ale dużo dobrego słyszałem o rusku a z racji że już nie mam jak pożyczać ciągnika od rodziców czas zakupic coś swojego. I tu pojawia się moje pytanie na co zwracać uwage przy zakupie żeby nie kupić trupa. Wiem ze ruski na pewno nie będa miały klejonych bloków bo brak wody w nich. Co do obrotów to każdy rusek na wolnych obrotach chodzi tak charakterystycznie tzn nierówno. Z jaką skrzynia szukać ruska bo coś mi sąsiad mówił że te z reduktorem przód tył to badziew. Na pewno zwolnic nie bedzie słychac w rusku chyba. Uklad kierowniczy ma lekkie luzy bo dotad jakiego ruska nie widziałem każdy lekko niwiele miał luz. Jesli macie jakieś sugestie to pisać.
Mam zamiar kupić władymirca bo przydał by mi się jakiś ciagnik. W domu wcześniej mieliśmy c330 i c360 ale dużo dobrego słyszałem o rusku a z racji że już nie mam jak pożyczać ciągnika od rodziców czas zakupic coś swojego. I tu pojawia się moje pytanie na co zwracać uwage przy zakupie żeby nie kupić trupa. Wiem ze ruski na pewno nie będa miały klejonych bloków bo brak wody w nich. Co do obrotów to każdy rusek na wolnych obrotach chodzi tak charakterystycznie tzn nierówno. Z jaką skrzynia szukać ruska bo coś mi sąsiad mówił że te z reduktorem przód tył to badziew. Na pewno zwolnic nie bedzie słychac w rusku chyba. Uklad kierowniczy ma lekkie luzy bo dotad jakiego ruska nie widziałem każdy lekko niwiele miał luz. Jesli macie jakieś sugestie to pisać.
RE: zakup władka t 25, na co zwrócić uwage
Sugestie to kup c 330.
-
Takiej sugesti akurat nie oczekiwałem. Co do c 330 to cena przemawia jednak za t 25, bo za c 330 trzeba dać drugie tyle co za t 25 a to są porównywalne ciągniki.
Sugestia: 1 - popraw byki.
Sugestia 2 - Bossmann - pusty frazes poprzyj swą tezę czymkolwiek sensownym. Zanim cokolwiek napiszesz to zapewniam że zbiję każdy argument przeciw T-25 lub każdy argument przeciw C-330. Każdy ma swoje zalety, a żadnen nie jest pozbawiony wad. Wybór konkretnej maszyny zależy od potrzeb przyszłego użytkownika.
Sugestia 3 - Poczytaj dokładnie forum to znajdziesz 90 % odpowiedzi na wszelkie pytania.
Sugestia 2 - Bossmann - pusty frazes poprzyj swą tezę czymkolwiek sensownym. Zanim cokolwiek napiszesz to zapewniam że zbiję każdy argument przeciw T-25 lub każdy argument przeciw C-330. Każdy ma swoje zalety, a żadnen nie jest pozbawiony wad. Wybór konkretnej maszyny zależy od potrzeb przyszłego użytkownika.
Sugestia 3 - Poczytaj dokładnie forum to znajdziesz 90 % odpowiedzi na wszelkie pytania.
-
Skoro tak o wadach i zaletach piszesz, to który ma więcej wad a który więcej zalet. Mógłbyś wymienić wady i zalety ruska?
Dla mnie zaletą było:
1. Cena,
2. Silnik chłodzony powietrzem,
3. Łatwy i pewny rozruch,
4. Dwu sekcyjny dwustronnego działania układ hydrauliczny,
5. Lżejszy i niższy niż C-330,
1. Cena,
2. Silnik chłodzony powietrzem,
3. Łatwy i pewny rozruch,
4. Dwu sekcyjny dwustronnego działania układ hydrauliczny,
5. Lżejszy i niższy niż C-330,
-
Dla mnie też to są zalety, teraz tylko szukać dobrego egzemplarza i kupić traktorek.
Do zalet to chyba jeszcze można dodać to że ceny części do t 25 nie są drogie.
Do zalet to chyba jeszcze można dodać to że ceny części do t 25 nie są drogie.
Dodam też że Włądimirec ma komfortową kabinę szczelną i w miarę dużą. W zimę ogrzewanie z cylindrów i w koszulce siedzisz, A w c-330 zapomnij. Zależy też ile masz kasy na niego. Za 5 tyś na pewno nie kupisz dobrego Władka, ale za 10 kupisz już dobrą maszynę.
Ostatnio podjechał do mnie znajomek Władusiem, pooglądałem sobie i po porównaniu z moją trzydziestką przyznam iż:
-lepsza jest kabina (bo u mnie nie ma), ogrzewana, szczelna i wysoka (więcej widać),
-ciągnik jest zwrotniejszy i ma (moim zdaniem) lepiej rozłożone masy (zbiornik paliwa z przodu robi swoje, sprzęt jest taki bardziej "zwarty"
-chłodzenie wiatrem jest bardzo dobre w tak małym ciągniku - potrzeba pamiętać tylko o pasku i tunelu nadmuchu, odchodzą wydatki na naprawę pompy wody, chłodnicy, czylei elementy bardzo wrażliwe w ciągniku rolniczym.
Wadą wykluczającą władka do mojego użytku jest brak dwustopniowego sprzęgła - ja dużo jeżdżę w wykopki po zarobkach i bardzo mi ono pracę ułatwia. Oba ciągniki są porównywalne ze względu na fakt iż Władek ma może nieco słabszy silnik, za to więcej biegów przez co da się jego moc lepiej wyzyskać. No i cena ciągnika jest wprost rewelacyjna.
Gdybym potrzebował ciągnika do transportu podwórzowego, oprysków, lekkich prac na małych działkach a nie miał trzydziestki to na pewno wybrałbym Władka. Za kasę którą trzeba dołożyć do zakupu trzydziestki można dokupić sobie jakąś maszynę.
-lepsza jest kabina (bo u mnie nie ma), ogrzewana, szczelna i wysoka (więcej widać),
-ciągnik jest zwrotniejszy i ma (moim zdaniem) lepiej rozłożone masy (zbiornik paliwa z przodu robi swoje, sprzęt jest taki bardziej "zwarty"
-chłodzenie wiatrem jest bardzo dobre w tak małym ciągniku - potrzeba pamiętać tylko o pasku i tunelu nadmuchu, odchodzą wydatki na naprawę pompy wody, chłodnicy, czylei elementy bardzo wrażliwe w ciągniku rolniczym.
Wadą wykluczającą władka do mojego użytku jest brak dwustopniowego sprzęgła - ja dużo jeżdżę w wykopki po zarobkach i bardzo mi ono pracę ułatwia. Oba ciągniki są porównywalne ze względu na fakt iż Władek ma może nieco słabszy silnik, za to więcej biegów przez co da się jego moc lepiej wyzyskać. No i cena ciągnika jest wprost rewelacyjna.
Gdybym potrzebował ciągnika do transportu podwórzowego, oprysków, lekkich prac na małych działkach a nie miał trzydziestki to na pewno wybrałbym Władka. Za kasę którą trzeba dołożyć do zakupu trzydziestki można dokupić sobie jakąś maszynę.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Mateusz3064 - dobrze, że wiesz czego chcesz. Kolega Wicher wspomniał już o sprzęgle 1-stopniowym, ale jak się nabierze trochę wprawy, to bez problemu da się ogarnąć maszyny napędzane WOM-em choćby kosiarkę rotacyjną. Jeśli mogę coś zasugerować, to jak będziesz szukał WŁADKA, to najlepiej z dwu-dźwigniową skrzynią tzn. żeby miała osobno rewers - wygodniejsza zmiana biegów. Można przerabiać jedno-dźwigniową skrzynię, ale po co się bawić jak od razu możesz kupić oryginalnego z osobnym rewersem. Plusem ruska jest też to, że pompa i układ hydrauliczny jest na zewnątrz i przy naprawie nie trzeba rozbierać połowy ciągnika.
Facebook. old URSUS tractor
-
nie dwu-dżwigniową tylko jedno z rewersem ja swoją przerobilem kosztowało mnie to 110 zł i dwie godziny pracy
-
tak szukam tego mojego przyszłego władzia i jakos mam pecha albo trafiam na handlarza( pomimo iż przez telefon zarzeka się że jest rolnikiem a tu w garażach 20 ciągników) albo na kompletnego trupa, który na zjęciach na allegro i otomoto wygląda ślicznie. Troche się teraz ten mój zakup przesunie bo mi wypadł nagły dośc duży wydatek ale mysle że w tym roku się wyrobie. Co do tej skrzyni to dwu wajchowa ma być tzn jedna zmiany biegów druga rewers zaraz przed ta dzwignią zmiany biegów?
Mialem w dyspozycji c-330-jest to ciagnik bardziej poszukiwany i latwiej go z tego powodu sprzedac.Zdecydowalem sie jednak na T-25 z powodow jak powyzej napisano:cena,duzo ,,typowo roboczych,, biegow do faktycznego wykorzystania,chlodzenie powietrzem,bardzo tanie i do osiagniecia ORYGINALNE czesci.Faktycznie gdyby mial dwustopniowe sprzeglo to wyeliminowany zostalby glowny niedostatek tego ciagnika-jesli porownywac do c-330.Ale jak wspomniano tez w innym watku w zalozeniu konstrukcyjnym jest to ciagnik uzupelniajacy ,a nie jak c-330 -podstawowy w malym gospodarstwie.
Moj jest w wersji jednodzwigniowej-nosze sie z przerobka ,mozna z tym zyc ,ale osobna dzwignia do rewersu jest wygodniejsza.
C-330 jest troche wygodniejszy we wsiadaniu na ciagnik,sama kolumna kierownicy i jej wysokosc jest tez bardziej ergonomiczna-co z kolei w t-25 bylo podyktowane kompromisem,mozliwoscia jazdy do tylu,z siedzeniem na masce.
Wladymirek to taka troche niedoceniona konstrukcja,moze w wyniku uprzedzen z poprzedniego systemu,gdzie z zasady kraj pochodzenia dyskwalifikowal sprawe,ale kazdy kto mial z tym traktorem do czynienia raczej nie wypowie sie negatywnie.
Moj jest w wersji jednodzwigniowej-nosze sie z przerobka ,mozna z tym zyc ,ale osobna dzwignia do rewersu jest wygodniejsza.
C-330 jest troche wygodniejszy we wsiadaniu na ciagnik,sama kolumna kierownicy i jej wysokosc jest tez bardziej ergonomiczna-co z kolei w t-25 bylo podyktowane kompromisem,mozliwoscia jazdy do tylu,z siedzeniem na masce.
Wladymirek to taka troche niedoceniona konstrukcja,moze w wyniku uprzedzen z poprzedniego systemu,gdzie z zasady kraj pochodzenia dyskwalifikowal sprawe,ale kazdy kto mial z tym traktorem do czynienia raczej nie wypowie sie negatywnie.
Dodam jeszcze, że "władek" jest bardziej ekonomiczny w użytkowaniu. Silnik (na licencji japońskiej (?)) jest oszczędny jeśli chodzi o spalanie i właściwie użytkowany służy długie lata.
Na licencji być nie może bo Rosjanie w owych czasach nie uznawali żadnych licencji. Zresztą żaden kraj zachodu z zasady nie sprzedał by im licencji. Istniało coś takiego jak >> COCOM << sprawdź sobie co to było, bo na historii często nie uczą potrzebnych rzeczy *yes*
Co najwyżej mogli zmałpować od kogoś, słyszałem teorie że skopiowali Deutza.
Osobiście nie sądzę żeby była to kopia jakiegokolwiek silnika po prostu założenia konstrukcyjne wymusiły podobne rozwiązania techniczne co w innych silnikach. Jednocześnie nie mam wątpliwości że konstruktorzy radzieccy oglądali i testowali produkty zachodu.
Co by kto nie mówił to w Rosji nigdy nie brakowało ludzi mądrych i zdolnych, że większość to motłoch inna sprawa ....
Wracając do tematu T-25 ma tą zaletę że przy incydentalnym użytkowaniu po prostu siadasz i jedziesz. Mój stoi czasem miesiąc i dłużej nie ruszany jak trzeba "trach" i pali .... *flower*
Co najwyżej mogli zmałpować od kogoś, słyszałem teorie że skopiowali Deutza.
Osobiście nie sądzę żeby była to kopia jakiegokolwiek silnika po prostu założenia konstrukcyjne wymusiły podobne rozwiązania techniczne co w innych silnikach. Jednocześnie nie mam wątpliwości że konstruktorzy radzieccy oglądali i testowali produkty zachodu.
Co by kto nie mówił to w Rosji nigdy nie brakowało ludzi mądrych i zdolnych, że większość to motłoch inna sprawa ....
Wracając do tematu T-25 ma tą zaletę że przy incydentalnym użytkowaniu po prostu siadasz i jedziesz. Mój stoi czasem miesiąc i dłużej nie ruszany jak trzeba "trach" i pali .... *flower*
-
Te ciągniki w zasadzie nie były produkowane na nasz rynek tylko na rynek Francuski,a że żabojadom coś się nie spodobało,więc zostały u nas..
W sprawie skrzyni biegów, są trzy rodzaje 1 wajcha(ponoć trudna w obsłudze ale idzie się przyzwyczaić), 2 wajchy[jedna za drugą na jednej kolumnie](na pewno lepsza od 1 wajchy bo nie trzeba machać i można przerobić na 3 dźwignie co znacznie ułatwia prace polowe jak i transport) oraz wersja z 2 wajchami która jedna znajdowała się koło pedału sprzęgła i wybierało się nią biegi, a druga mniej więcej na środku i służy ona do wybierania biegów polowych-szosowych i przód-tył, obsługa tej wersji jest bardzo prosta(wiem bo mam tą wersje) przy zakupie ciągnika zwracaj uwagę na układ hydrauliczny(czy cieknie siłownik, jak podnosi i czy trzyma wysokość), zwróć również uwagę na to jak wchodzą biegi, i jeszcze układ hamulcowy trzeba sprawdzić...
Do @Bolszewika. Toteż dałem tam znak zapytania, poddający w wątpliwość informację, co nie zmienia faktu, że te silniki nie są złe. Jak i cała reszta rusina, nawet z jego wadami. Miałem taki silniczek w zetorku 25 i bardzo sobie ceniłem takie połączenie:D
-
Układ hydrauliczny to najmniejszy problem,ważny jest silnik,czy jest czysty nie kopci za bardzo na wolnych jak i max obrotach i najważniejsza sprawa zawór regulacji ciśnienia jeśli jest plomba to w porządku..