Zetor K25 - łożysko dźwigni zmiany biegów czy pasuje od c330

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
ZetorrrrK25

Zetor K25 - łożysko dźwigni zmiany biegów czy pasuje od c330

Post autor: ZetorrrrK25 »

Witam

Wyskakuje mi dźwignia zmiany biegów z wodzików, co powoduje częste zakleszczanie skrzyni (przeważnie na biegach polowych) . Wygląda na to że przyczyną jest wyrobiona powierzchnia kulowa w łożysku (kopułce). Nowych nie ma już w sprzedaży a od C330 wyglądają podobnie. Czy ktoś próbował montować taką , a może jest jakiś inny patent na tą przypadłość?
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

RE: Zetor K25 - łożysko dźwigni zmiany biegów czy pasuje od

Post autor: Jacek ze Skansena »

To zakleszczanie nie bardzo ma do czynienia dźwignia zmiany. Wodziki mają zamki i nie zawsze one trzymają i tu jest problem. Ja miałem takie, że się blokowały bo na wałkach zrobiły się fale takie jak na drodze gruntowej po równaniu drogi i następnie po czasie robi się tarka. To tak robi się na wałkach wodzików. Oczywiście jest to nie widoczne prawie okiem ale wodziki nie chcą się przesuwać. Jest jeszcze sprawa sprężynek i kulek, które się zniekształcają i też nie zawsze to działa dobrze. Inna sprawa jak ktoś mało użytkuje Zetorka to łatwo zakleszczy biegi. Jk pojeździsz troszkę to wprawy nabierzesz i jest inaczej. Ogólnie trzeba uważać.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

problemów moze być więcej - kulka na końcu dzwigni też się wyciera .
szlifowanie podstawy jest możliwe tylko ona jest na tyle cienka że może uda się odzyskac z 2 mm ?
mozna ją obrócić o 90 st to trochę pomoże - jeśli nigdy nie była obracana to ma przynajmniej rowek prowadzący nie wyrobiony i dźwignia nie lata tylko chodzi w gdzie powinna
brutal66

Post autor: brutal66 »

Zgadzam się z Jackiem. Ja tez na początku zakleszczałem a teraz nie ma problemu.
Co do tego co pisze Wicher to sprawdza się to w pewnym stopniu. Otóż można w pewien sposób regulować docisk poprzez założenie lub usunięcie uszczelek/ podkładek. Gdy zdjąłem swoją kartonową uszczelkę i dokręciłem to wcale mogłem biegu zmienić:) Teraz mam zwykłą papierową i jest bardzo dobrze. Biegi nie kleszczą a zarazem wchodzą lekko i gładko.

Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
klaudiusz

Post autor: klaudiusz »

Zetorrrk 25
piszesz że wyskakuje ci dźwignia zmiany biegów .
masz ten traktor od niedawna ?
targasz lewarkiem na siłę ?
czy zaczęło się dziać to naraz czy powoli ?
Jeśli nić z tych rzeczy to się zastanów nad problem w jakim kierunku iść na pewno nie Co proponuje kolega ,,Kamil82,,
W moim, szwagier wybił biegi jakieś 20 lat temu i więcej Zetorkiem 25 nie jechał i do tej pory to się nie zdarzyło.
Jeszcze ważny olej, albo sucha skrzynia, po cało dniowym używaniu zetorka czuć jak lewarek chodzi . Olej musi w zasadzie w skrzyni być !!!

Spróbuj coś dopisać jeszcze aby przyczynę tej usterki zdiagnozować B)
>>Zawsze ruchy płynne , delikatne , zgodne z schematem <<

pozdrawiam
klaudiusz
ZetorrrrK25

Post autor: ZetorrrrK25 »

Przepraszam , że dlugo nie zaglądałem do tematu .
Traktorek właściwie użytkuje od niedawna mój ojciec, z czasem opanowaliśmy wybieranie biegów , wszystkie działały bez problemów oprócz wstecznego terenowego który trzeba było przytrzymać lewarkiem żeby pojechać do tyłu.
Dziś zauważyłem że 2 bieg nie działa, zdjąłem pokrywę skrzyni biegów i wybierałem te biegi (tj 2 i wsteczny terenowy) i kręciłem korbą , traktorek jeździł bez problemu.
Spostrzeżenie jest takie : nie wchodzą te biegi , do wrzucenia których trzeba przesunąć lewarek maksymalnie do przodu, jakby brakowało palca wybieraka.
Grigs

Post autor: Grigs »

Witam, te wyskakujące biegi to wypróbuj pod obciążeniem(np. z podczepionym kultywatorem w polu) z wrzuconym biegiem i zdjętym wybierakiem kręcąc korbą wtedy będziesz wiedział czy to wodziki czy może już zjeżdżone tryby, ja u siebie robiłem taki test po remoncie skrzyni.
klaudiusz

witaj
powolutku do przodu

>>Zawsze ruchy spokojne- płynne , delikatne , zgodne z schematem <<

Te skrzynie tego wymagają nie na ,, ukos ,, wyraźne H

Najlepsza to wizja lokalna jak waszym zetorku ta dźwignia chodzi.

*annoy*

pozdrawiam klaudiusz
Szam

Post autor: Szam »

Dotyczy tematu, więc odświeżę trochę. Czy z tego poziomu (zdjęta pokrywa skrzyni biegów w Zetorku 25) dobiorę się do mechanizmu zmiany biegów? Załączam zdjęcie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82c ... 7d98e.html

Jak wcześniej pisałem, polowych najpierw nie mogłem wcale wrzucić, a potem biegi zblokowały mi się. Stąd zdjęta pokrywa skrzyni. Wyczytałem na forum, że są tam sprężynki i kulki ustalające położenie. No i pytanie czy dobiorę się do tego, w celu weryfikacji stanu technicznego mechanizmu, z tego poziomu demontażu? Co czynić krok po kroku i na co uważać? Na razie wolałbym nie spuszczać całego oleju i myć skrzyni biegów. To przewiduje po weryfikacji wstępnej całego traktorka i zgromadzeniu części. Teraz potrzebna mi jest działająca skrzynia. Pewnie nie raz będę go zaciągał zanim wszystko zweryfikuję. Proszę o pomoc i instrukcje.

Pozdrawiam Szam
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Może tak być, że podkładka/uszczelka pod podstawę dźwigni jest za gruba - pod wychyleniem dźwigni jej koniec wypada ze swojego toru pracy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Majo

Post autor: Majo »

Żeby wyjąć cały mechanizm wybierania biegów musisz rozpołowić traktor między komorą sprzęgłową a skrzynią biegów.
Stanu sprężynek i kulek bez tego nie ocenisz bo musisz wyjechać z wałkami wodzików.
Mówisz, że skrzynia Ci się zblokowała. Próbowałeś zmieniać biegi z tego poziomu na jakim jesteś, bez lewarka? Spróbuj czy przesuwać wodziki przy tym delikatnie obracać wałami.
Zobacz wgłąb skrzyni czy coś gdzieś nie siedzi między trybami. Biegi powinny wchodzić nie lekko, ale również nie ciężko.
Sprawdź także wodzik i działanie reduktora.
Szam

Post autor: Szam »

Pod podstawą nie było żadnej uszczelki. Jutro będę na działce to zrobię foto tej dźwigni. Tym pytaniem chcę przygotować się na jutrzejszy wyjazd. Niestety do Zetorka muszę dojechać 25 km.<br><br><br><br>
Majo napisał/a:
Żeby wyjąć cały mechanizm wybierania biegów musisz rozpołowić traktor między komorą sprzęgłową a skrzynią biegów.
Stanu sprężynek i kulek bez tego nie ocenisz bo musisz wyjechać z wałkami wodzików.
Mówisz, że skrzynia Ci się zblokowała. Próbowałeś zmieniać biegi z tego poziomu na jakim jesteś, bez lewarka? Spróbuj czy przesuwać wodziki przy tym delikatnie obracać wałami.
Zobacz wgłąb skrzyni czy coś gdzieś nie siedzi między trybami. Biegi powinny wchodzić nie lekko, ale również nie ciężko.
Sprawdź także wodzik i działanie reduktora.
Szosowe ze wstecznym wchodzą przy przesuwie wkrętakiem. Nie mogę właczyć polowych, ten środkowy wałek nie chce się przesuwać. A powinien wg. mnie.
Awatar użytkownika
Majo

Post autor: Majo »

Jeśli z drogowych nie możesz przejść na polowe to coś z reduktorem.
Czy polowe wcześniej chodziły?
Spróbuj przy zmienianiu położenia reduktora obracać albo wałem pośrednim albo atakującym
klaudiusz

witajcie
stary temat wrócił. tak czytam co masz za problem z tymi biegami to wyżej w tych postach co napisałem to się w moim przypadku sprawdziło.
Dodam kolego,, Szam,, jak już masz tą pokrywę odkręconą to polej trochę olejem te elementy ruchome aby na sucho to nie chodziło.
A śrubokrętem to może za mała siła aby pokonać opory wszystkich mechanizmów .
Lewarek lubi energicznego lekkiego uderzenia aby fajnie schodziły biegi i przechodzić z szosowych na polne i z polnych na szosowe.
Mam nadzieję że głębiej w skrzyni nie masz problemu.
Co nowego jak ci to idzie to pisz.*comfort*

pozdrawiam, Klaudiusz
ODPOWIEDZ