Zetor 25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Mars

RE: Zetor 25

Post autor: Mars »

Dzięki, dzięki Damian. To mój pierwszy Zetor 25, myślałem, że będzie łatwiej ... W każdym razie dam radę ;)
Awatar użytkownika
damian223311

Post autor: damian223311 »

Ogólnie to prosty traktor ,ale trzeba się sporo namęczyć i naszarpać a szczególnie jeżeli nie masz żadnego pomocnika ;)
Awatar użytkownika
Mars

Walka była nie równa. Nie udało się wyjąć wału ... Tłoki z korbowodami wyszły. Podpowiedzcie, jak wyjąć wał ? ;) Nie chce zejść z jednej panewki głównej. Wszystko odkręcone, wał się obraca.Później wrzucę zdjęcia - jeśli Paweł znajdzie czas :)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Marek musisz odkręcić po obu stronach bloku obudowy panewek i najpierw musisz odbić je i zdjąć z wału pózniej musisz odkręcić koło zębate od wałka rozrządu aha tam jest bodajże lewy gwint taka cienka nakrętka i to koło musisz unieść do góry.Zaznacz przeciw wagi i też odkręć.Pamiętaj że na środku wału jest do odkęcenia od góry stopa środkowej panewki głównej:p Aha wał wyciągasz w stronę kołą zamachowego*tup* Jest z tym trochę ceregieli ja też sam sie męczyłem ale dałem rade*clap*
Awatar użytkownika
Mars

Obudowy panewek zdjęte. Stopa środkowej panewki głównej również zdjęta. Teraz się męczę z wałkiem rozrządu. W każdym razie ktoś w tym silniku już przede mną grzebał. Brakuje np jednej panewki i to własnie ze stopy głównej. Co do koła zębatego, to ta cienka nakrętka jest od strony koła zamachowego czy od strony środka bloku ?
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No to ładnie ktoś składał że panewki nie dał chyba grzali ostro przy składaniu silnika :D nakrętka jest od strony koła zamachowego tu gdzie koło zębate:p
Awatar użytkownika
Mars

Chyba masz rację z tym składaniem "na gorąco" ;)
Nawet śruby nie były za mocno dociągnięte. Tylko co niektóre sprawiały więcej problemów. Dzisiaj spróbuję wyjąć wał korbowy.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Mars

Dziękuję Paweł ;)

Niestety nie udało się wyjąć wału. Masakra. Od strony koła zamachowego jest simering, który blokuje mi zdjęcie pokrywy. Nie wiem jak zdjąć ten simering. Ma ktoś dobrą radę ? ;)

Z tego wszystkiego, aby nie marnować czasu zdjąłem obudowę sprzęgła i teraz dostęp do skrzyni biegów jest z każdej strony. Jutro zajmę się półosiami i skrzynia biegów na talerzu :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Simering? Wątpie aby to Ci blokowało robotę. W otwory pokrywy tylnej wkręć śruby, one Ci odepchną ją od bloku.

W filmie z remontu przesadziłeś z tymi przetłoczeniami na błotnikach... To akurat nie ma nic wspólnego z błotnikami z 46 roku.

http://youtu.be/QgUY1OhIOUs?t=2m13s
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Mars

Wygląda to dość podobnie. Nie twierdzę, że mam rację. Mogłem się pomylić. Tyle, że blacharz był i mówił, że coś tam było.
Dzięki, że zwróciłeś na to uwagę, bo mam wątpliwości.

Z wkręceniem śrub, to super pomysł ;) Dzięki ;)Strasznie uparty ten dekiel od strony koła zamachowego ... Jutro jadę po utwardzane śruby ...
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ważne jest, abyś wkręcał je równomiernie. Kołnierz, który wchodzi w blok jest dość spory, tak więc każde przekrzywienie - przez zbyt mocne dokręcenie którejś ze śrub - powoduje klinowanie
Awatar użytkownika
Mars

No własnie Paweł. Liczyłem obroty śrub za każdym dokręcaniem, aby było równo, ale niestety. Miękkie śruby do tego się nie nadają. Powyginały się. Jutro od nowa ...
Dzięki za wsparcie.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

U nas wyjmujemy koło zamachowe po rosyjsku. dwie brechy napinają koło i walimy w wał przez deskę(deska na płasko) i koło zamachowe spada. Nie zawsze to się sprawdza ale jak na razie nie było niepowodzeń. Tylko musi być do tego trochu więcej ludzi. Najlepiej popuść nakrętkę i uderzaj w nią to nie zniszczysz gwintu.
Awatar użytkownika
Mars

Jacku, dziękuję CI bardzo za radę, ale koło zamachowe już zdjąłem. Mam problem z wałem korbowym. Nie mogę zdjąć dekla - tego od strony koła zamachowego. Próbowałem tymi śrubami, które miałem, ale pogięły się. Jutro jadę po twarde śruby. Spróbuję jeszcze raz.
klaudiusz

Post autor: klaudiusz »

A tu taka ciężka praca wre!
Witajcie praca przy czujniku tem. o wiele lżejsza ale napięcie niemałe.
pozdrawiam marek - spróbuj lekko zagrzać tą pokrywę może coś da.
praca mechanika czasem ma takie chwile.
*annoy*
pozdrawiam Klaudiusz
Awatar użytkownika
Mars

Działaj, działaj Klaudiusz ;) Tarczę z cyferkami chyba będę miał zrobiony. Mam szablon. Teraz pogadam z fotografem ;)

Hehe ;) palnika jeszcze się nie dorobiłem ;) w ogóle nie miałem pojęcia, że zostanę mechanikiem maszyn rolniczych :D
Nie znane są koleje życia ;)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Jacek ze Skansena napisał/a:
U nas wyjmujemy koło zamachowe po rosyjsku. dwie brechy napinają koło i walimy w wał przez deskę(deska na płasko) i koło zamachowe spada. Nie zawsze to się sprawdza ale jak na razie nie było niepowodzeń. Tylko musi być do tego trochu więcej ludzi. Najlepiej popuść nakrętkę i uderzaj w nią to nie zniszczysz gwintu.
Może się sprawdza, ale nie polecam takiej metody. Jacku, na następną akcję mów - mam ściągacz :)
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Ja tylko tak podpowiadam jak nie ma innej rady. a dekiel też można wybić przez silnik z drugiej strony. One nie schodzą ciężko to i śruby powinny dać radę tylko na przemian i pomału bo jak zaklinujesz to i twarde nie poradzą.
Awatar użytkownika
Mars

Wczoraj tłukłem od środka przez dębowy kawał drewna młotem 2 kg ...
Nie działa, a ręce już opadają ...
Chciałem zastosować ściągacz od zewnątrz, ale nie mam tak dużego ściągacza.
ODPOWIEDZ