Podnośnik T-25
Podnośnik T-25
Witam.
Dziś przy koszeniu trawy kosiarką rotacyją przestał działać podnośnik. Poziom oleju w normie, podnośi pardzo powoli i tylko bez obciążenia przy maksymalnych obrotach silnika, opada powoli ale bez gazu
Pomocy
Dziś przy koszeniu trawy kosiarką rotacyją przestał działać podnośnik. Poziom oleju w normie, podnośi pardzo powoli i tylko bez obciążenia przy maksymalnych obrotach silnika, opada powoli ale bez gazu
Pomocy
RE: Podnośnik T-25
Zajrzyj do zaworu przelewowego, może jakiś syf podszedł i ciśnienie tam ucieka.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
w którym miejscu jest ten zawór??
Nie wiem, nie mam Władka
Poszukaj gdzieś przy rozdzielaczu, a najlepiej rzuć okiem do katalogu 

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
OK dzięki, jakieś inne możliwości??Ma ktoś inny pomysł??
Po prawej stronie rozdzielacza siedząc w traktorze masz dwie śrubki(chyba klucz 12) i od dołu trzy śrubki.Wybij zawór i go przeczyść,ja tak miałem tylko mój był pęknięty i też mi nie podnosił.
-
Ależ koledzy, po co od razu drastyczne środki i kąbinowanie z zaworem ten element rzadko kiedy nawala.Sprawdź czy pompa podaje olej do rozdzielacza (może ona padła,albo szlag trafił uszczelniacze w siłowniku..
Quadcore zmieniałeś kiedykolwiek uszczelniacze w nim czy od nowości nic nie ruszane??..
Quadcore zmieniałeś kiedykolwiek uszczelniacze w nim czy od nowości nic nie ruszane??..
Pompa jest ok , siłownik był rok temu wymieniany i mało używany.
-
W taki razie poszła sprężyna w zaworze (lub uszkodziło sam zawór)bo inaczej cisło by olej bez spżerwy na rodzielacz nie zależnie od położenia wajchy czy w neutralnym czy nie.Teraz tak właśnie masz,olej prosto z pompy idzie do zbiornika.
Zrobiłem jak radził darius tłok nie chciał wyjść jednak po złożeniu podnośnik działa poprawnie
A jaka byla przyczyna że go zacieło, dobrze go oglądłeś czy nie ma uszkodzeń.
Nie mogłem wyciągnąć go, poszedł w dół, po jesiennych pracach rozbiorę rozdzielacz i sprawdzę co jest nie tak
Witam, na rozdzielaczu nie działa mi wajcha od przyczepy od sprzętu chodzi ok. Jak może być przyczyna.
pozdrawiam
pozdrawiam
Sprawdź stan oleju.
Co to znaczy "nie działa" ?
- nie porusza się,
- nie odbija,
- porusza się, ale nie ma reakcji.

Co to znaczy "nie działa" ?
- nie porusza się,
- nie odbija,
- porusza się, ale nie ma reakcji.

Witam, olej jest bo inaczej chyba by nie działała belka. Wajcha od podnośnika takie wrażenie jakby luźna była w porównaniu do tej od belki.
Sprawdź ilość oleju ....
Belka będzie działać nawet przy minimalnym poziomie oleju. Olej wypchnięty spod tłoka wraca nad tłok i odwrotnie.
Zewnętrzna hydraulika wymaga zasobu oleju.
Nieco na prawo od odpowietrznika jest bagnet pomiarowy, odkręca sie go kluczem 14.
Belka będzie działać nawet przy minimalnym poziomie oleju. Olej wypchnięty spod tłoka wraca nad tłok i odwrotnie.
Zewnętrzna hydraulika wymaga zasobu oleju.
Nieco na prawo od odpowietrznika jest bagnet pomiarowy, odkręca sie go kluczem 14.
Wymieniony rozdzielacz, siłownik, pompa oraz regeneracja napędu pompy, nowy olej. Wymienione przewody od rozdzielacza sztywne na gumowe, przewód powrotu też nowy. Po odpaleniu podnośnik pracował poprawnie na każdym stopniu rozdzielacza. Ok 10 prób podnoszenia w górę i dół Wszystko było ok do czasu aż kolega podstawił pod belkę polową bloczki celem uniesienia ciągnika. W trakcie nacisku belki na bloczki - nie udało się unieść ciągnika nawet o milimetr - siłownik przestał reagować. Przestawienie dźwigni rozdzielacza na podnoszenie - żadnej reakcji.
Sprawdzaliśmy : napęd pompy działa, pompa tłoczy olej do rozdzielacza. Nie chciałem rozkręcać rozdzielacza bo to nówka i na gwarancji.
Proszę o jakieś sugestie ...
Z góry dziękuję !
Sprawdzaliśmy : napęd pompy działa, pompa tłoczy olej do rozdzielacza. Nie chciałem rozkręcać rozdzielacza bo to nówka i na gwarancji.
Proszę o jakieś sugestie ...
Z góry dziękuję !
Rozumiem,że wajcha nie odbija samoczynnie.Sprawdziłbym na Twoim miejscu zawór przepływowy(dekielek na górze rozdzielacza przykęcony na dwie śruby,a pod nim kołpak z otworem do demontażu)wyjmij ten kołpak,uważając na silną sprężynę pod nim i sprawdź,czy tłoczek porusza się płynnie.Jeśli tu jest ok.to prawdopodobnie coś się dzieje z zaworem przelewowym(pod spodem rozdzielacza,zaplombowany).Swoją drogą podnoszenie całego tyłu ciągnika,to nie najlepszy pomysł.Max obciążenie TUZ 600kg.
Nic nie tykaj jak nowy wymontuj i oddaj do sklepu !!!
Jeśli go rozkręcisz nikt nie uzna gwarancji i słusznie też bym nie przyjął elementu który ktoś rozkręcał.
Traktor powinien się unieść na podnośniku, a jak nie ma siły to rodzielacz powinien odbić. Nic nie powinno się zablokować czy zepsuć bo to normalne przeciążenie. Nawet gdybyś ręcznie przytrzymał wajchę to i tak powinien puścić zawór w rozdzielaczu.
Możliwe że to problem z pompą oleju, że olej podaje to mało ważne. Istotne jest czy daje odpowiednie ciśnienie. Mogła paść uszczelka w pompie.
Jeśli go rozkręcisz nikt nie uzna gwarancji i słusznie też bym nie przyjął elementu który ktoś rozkręcał.
Traktor powinien się unieść na podnośniku, a jak nie ma siły to rodzielacz powinien odbić. Nic nie powinno się zablokować czy zepsuć bo to normalne przeciążenie. Nawet gdybyś ręcznie przytrzymał wajchę to i tak powinien puścić zawór w rozdzielaczu.
Możliwe że to problem z pompą oleju, że olej podaje to mało ważne. Istotne jest czy daje odpowiednie ciśnienie. Mogła paść uszczelka w pompie.
Dzięki za odpowiedź !
Zacznę od zdjęcia i wymiany rozdzielacza
Zacznę od zdjęcia i wymiany rozdzielacza