Witam temat może nie do końca Retro ale każdy z was chyba używał palnika tlen-acetylen, ja mianowicie używał bym tego sprzętu do cięcia stali konstrukcyjnej ale mam problem z reduktorem otóż sprawa ma się tak. Po odkręceniu zaworu na butli acetylenowej gaz ucieka zaworem bezpieczeństwa co nie pozwala na pracę . miał ktoś podobny przypadek , dodam że reduktor jest firmy Perun nie był używany jakieś 5lub 6l co może być przyczyną *blushing* fotki
Powiem szczerze że pierwsze słyszę o zaworze bezpieczeństwa. Jeżeli gdzieś ucieka Ci gaz z reduktora to pewnie pęknięta membrana.A gaz palny wydobywający się przez taki zawór,gdyby istniał, to tragedia murowana.
Masz padniętą mębramę ciśnienia roboczego.
Musisz ją wymienić węże też nie powiem są już wiekowe i strasznie spękane jak cofnie Ci płomień to nie zdążysz zakręcić zaworu na butli.
Masz zabudowane zaworki zwrotne między palnikiem a wężami?
Jeżeli nie masz to powiem tak "kamikadze z ciebie"
Widziałem już w życiu jak palą się węże i przestrzegam cię weź to sobie do serca.
KAMIKADZE TO MAŁO NAPISANE
co do reduktorów i węży ,to w lepszyym stanie wyrzucałem na złom
tak jak koledzy piszą jesteś ryzykant [ale to twoje zdrowie i twoja posesja
jak wylecisz w trakcie pracy na tym sprzecie w KOSMOS to twoja sprawa
wyłóz pare groszy na nowe reduktory i węze i miej spokojne sumienie
węże nie są drogie [u mnie w hurtowni BHP do której nieraz zajeżdzam metr węża kosztuje coś koło 2,50 zł za metr mb
z reduktorami to troszkę gorzej one kosztują
ale i na to jest rada ,żuc temat w okolicy że kupisz reduktory i napewno chętni do sprzedaży sami przyniosa
wtedy załóż je na butle i sprawdz ,po sprawdzeniu że są OK ZAPŁAC
NIE RYZYKUJ
NAPISAŁ CI TO SPAWACZ Z 20 LETNIM DOŚWIADCZENIEM W SPAWANIU ACYTYLENEM pozdrawiam
sprawdż gdzie leci - jak małą dziurkami przez śrubkę z kontrnakrętka na klucz 14 to
zaworek nadmiarowy - to klasyka - gumka , tłoczek mosiężny i spręzynka
odkręc , wyczyśc , złóż i wyreguluj tak żeby przy czerwonym polu na manometrze zaczął puszczać
jeśli małą dziurka poniżej zworka nadmiarowego /po obwodzie - to temat membrana - membrana musi być cała , od spodu stosuje sie uszczelki wyglądające jak papierowe - ale twardsze - spokojnie do kupienia za kilka zl
po tych akcjach jeśli jest kłopot polegający na ciągłym syczeniu przez nadmiar - mimo odkrecenia śruby regulujacej ciśnienie na WY - trzeba wymienic zawór pod membraną - nierozbieralny
ja tam 20 lat praktyki przy acetylenie nie mam więc bezpieczniki i przy butli i przy palniku
witam panowie i dziękuję za odpowiedzi więc z tym reduktorem nie jest tak źle jak pisze drandrzej zobaczę do niego i wyczyszczę leci z takiej małej dziurki która ma jakąś regulację na śrubokręt , w spr . węży będą oczywiście wymienione jest to sprzęt który niedawno zakupiłem od znajomego , osobiście chciałem palnik na tlen -propanbutan ale jak trafił się taki to jest chyba że ktoś chętny na wymianę butle jest dopiero co zakupiona nowa z legalizacją .Witam jak się okazało wszystko w porządku wystarczyło wyczyścić i ustawić ciśnienie i działa *clap* Teraz muszę zamówić węże i można pracować jak ktoś ma namiar na tani sklep w okolicach Łodzi lub internetowy to proszę o namiary z góry dziękuje i pozdrawiam Łukasz