Sprężarka ok. 50l

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
rybko309

Sprężarka ok. 50l

Post autor: rybko309 »

Witam. Poszukuję sprężarki do prac przydomowych np. malowanie maszyn rolniczych, pompowanie kół itp.. Myślę nad ceną do 800 zł. Czekam na porady :). Dziękuje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wicher

RE: Sprężarka ok. 50l

Post autor: Wicher »

Jak masz jakiegoś znajomego ślusarza albo smykałkę do roboty w żelazie to rób sobie kompresor sam ;)

Sprawa wbrew pozorom jest dość prosta, najważniejsze to zdobyć odpowiednią sprężarkę i butlę. Ramę można wykonać ze wszystkiego ;D Silnik zależy od wielkości sprężarki, regulator ciśnienia zakupisz w sklepie z częściami do ciągników jako nowy.

Ja budując kompresor około 50litrowy na złomie wydałem na ten cel nieco mniej niż 300 złotych.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
rybko309

Mam taki kompresor marki "sam" ale on już kończy swój żywot, a poza tym brakuje mu wyposażenia. A sam wole nie kombinować lepiej bo to jest jednak ciśnienie.
Awatar użytkownika
Wicher

To zależy co kto robi...
Za 800 złotych kupisz kompresor nowy, ale to zdecydowanie odradzam. To będzie fajans - a przy malowaniu czasem kompresor chodzi cały dzień. To samo z pompowaniem kół.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ja mam coś takiego i sobie chwalę :)

http://allegro.pl/pansam-kompresor-tlok ... 35818.html

Tylko że kupiony tutaj: http://www.mastermet.pl
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wicher

A jakiej to produkcji ?

Moja odraza do tych nowych kompresorów bierze się z mojego firmowego kompresora... Niby taki w miarę, ale mimo że nie rozbierany jest nieszczelny, ma swoje "humory" z zaworem ciśnieniowym...

Może ten akurat jest lepszy.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Chiński. Za tą cenę nie kupisz włoskiego ;)

Ale mimo to daje radę. Miałem budować swój także, miałem nawet z lat 70 cały zbudowany w jakimś POMie, ale brakowało silnika. Szukanie silnika na 230V o odpowiednich parametrach (tam był wcześniej na "siłę") zmęczyło mnie tak, że postanowiłem kupić fabryczny.

Przemo mnie dodatkowo utwierdził, że to dobry wybór, bo wcześniej taki sam pożyczałem od Niego, i świetnie mi się spisał przy malowaniu korpusu. A Jego kompresor ma już ładnych kilka lat.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wicher

To racja, chińczyk chińczykowi nierówny... Te kompresory są bardzo kłopotliwe, bo jak się zepsują to już nie do naprawy są.

Ja swój buduje dlatego że taniej i po drugie dlatego ze potrzebuję takiego na 3 fazy, aby mniej obciążał instalację.
Awatar użytkownika
rybko309

A jeżeli bym chciał zbudować taki kompresor to z jakich części mógł bym użyć chodzi mi głównie o sprężarkę i silnik bo w tym swoim mam sprężarkę z ursusa c-385 i jak dla mnie to trochę za mało "bije" tego powietrza. I jeszcze nie wiem jak ze zbiornikiem bo wiadomo to nie może być pierwszy lepszy. Wyłącznik ciśnieniowy też by się przydał ale nie wiem czy można dostać taki na 400V inną możliwością jest jeszcze zastosowanie wyłącznika czasowego.
Awatar użytkownika
Wicher

Zgłoś się do kolegi Vauxhalla, oferował mi dwucylindrowe sprężarki z ciężarówek, więc myślę że Tobie pomoże ;) Do dwóch cylindrów da radę silnik 2.2 kW

Zbiornik może być np. od instalacji LPG, ale najlepiej załatwić sobie coś z ciężarówki, ewentualnie hydrofor z hydrauliki ;D Jeśli nic lepszego nie masz możesz połączyć sobie dwie mniejsze butle w jedną dużą, też zrobi swoje.

Regulator ciśnienia możesz śmiało zaadaptować z Jelcza/Stara albo jakiegoś ciągnika.

Wyłącznik ciśnieniowy musisz dokupić - są osiągalne bez najmniejszego problemu.
ODPOWIEDZ