Zetor 25 Kapitalka wszystkiego :)
- damian223311
RE: Zetor 25 Kapitalka wszystkiego :)
To jest od starszego pana ,który w mojej okolicy ma zetorka (25K) i drugi silnik ma do niego i chce go sprzedać po cenie złomu:) A silnik podobno kiedyś był wyremontowany i odstawiony na bok w celu podmiany w razie awarii tego z bociana 

- Pawelc-328-
No to na co czekać, jest okazja to brać *clap* do stracenia nic nie masz. 

Taaaaaa 49 rocznik........ ale gratuluje zapału na początek, byle nie był on słomiany. Chętnie poobserwuje temat *annoy*
- damian223311
Dzięki 
Takie małe pytanko poboczne... napotkałem kilka Zetorów z takimi oto błotnikami-----> http://www.youtube.com/watch?v=kD2c-TNqn-k
Zauważyłem ,że takowe błotniki posiada większość Zetorów w Czechach a u nas zdecydowanie więcej jest tzw "muszelek" od czego to zależało?:)

Takie małe pytanko poboczne... napotkałem kilka Zetorów z takimi oto błotnikami-----> http://www.youtube.com/watch?v=kD2c-TNqn-k
Zauważyłem ,że takowe błotniki posiada większość Zetorów w Czechach a u nas zdecydowanie więcej jest tzw "muszelek" od czego to zależało?:)
- Jacek ze Skansena
Damian jeśli mogę to Zetory pierwsze miały "muszelki" a te ostatnie błotniki kanciaste. Nie wiem czy wszystkie tak się nazywały ale produkowane były pod Nazwą "Sadar"
- damian223311
Aaa dziękuję Jacku:) właśnie kiedyś też mnie to nurtowało co oznacza "sadar" teraz już wszystko rozumiem:) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam 

- jarekstryszawa
- Kontakt:
Na tym filmiku zauważyłem siedzonka na tylnych elementach błotników- tak było czy to inwencja użytkownika?
Mam w swoim takie błotniki, ale się zastanawiam czy nie wsadzić zamiast nich muszelek.
Mam w swoim takie błotniki, ale się zastanawiam czy nie wsadzić zamiast nich muszelek.
- damian223311
Z tego co mi się zdaje to tam właśnie były montowane siedzenia dla pasażerów ,ale pewien nie jestem
i być może pod takim siedzonkiem jest jeszcze jakiś schowek na narzędzia czy coś...

- jarekstryszawa
- Kontakt:
Schowki są na bank, u mnie nie ma natomiast siedzisk.
Zetor 25H Sadar to trochę inna historia. To były specjalne wąskie i niskie wersje montowane po zakończeniu produkcji Zetorów 25A i 25K, po roku 1961. Różniły się przednią osią, kołami tylnymi i błotnikami, które jednak były całkiem inne niż te popularne u Czechów w "zwykłych" Zetorach.Jacek ze Skansena napisał/a:
Damian jeśli mogę to Zetory pierwsze miały "muszelki" a te ostatnie błotniki kanciaste. Nie wiem czy wszystkie tak się nazywały ale produkowane były pod Nazwą "Sadar"
Kanciate błotniki w Czechach są dlatego popularne, bo tam adaptowano do Zetorów 25A i 25K kabiny od Zetora 50 Super. Dlatego te błotniki są dość duże.
Miały one oryginalnie dwa siedziska, a pod nimi schowki.
jarekstryszawa - moja propozycja zamiany jest nadal aktualna

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Pamiętam- ale udało mi się kupić dwa zestawy muszelek (oraz w sumie całe oblachowanie z jednego). Ciągle się waham jakie wsadzić, teraz mnie zafrapowały te siedziska...
- damian223311
Ja bym był zdecydowanie za muszelkami
ale to tylko moja opinia 

- jarekstryszawa
- Kontakt:
Też mi jakoś bardziej leżą.
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... post_86132 wrzuciłem tu foty ostatnio kupionego oblachowania i różnych gratów.
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... post_86132 wrzuciłem tu foty ostatnio kupionego oblachowania i różnych gratów.
- damian223311
No no widzę ,że maska w całkiem dobrym stanie blacharskim 

- jarekstryszawa
- Kontakt:
Ano. Nie mogłem się powstrzymać, choć mam już kilka... *annoy*
- damian223311
też chciał bym mieć w swoim te "muszelki" a nie te wieśniackie od c360 *yes* ale drogo sobie cenią za nie a ja mam cienki budżet chwilowo bo pierw remontuję silnik a później się biorę za resztę 
Z Zetorkiem póki co dzieje się niewiele ,ale wstawię tutaj fotki maszyn z jakimi on pracuje

Maszyny oczywiście będą remontowane
Co myślicie o tym zestawie?
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zeto ... 34758.html
mam zamiar kupić takie komplety naprawcze bo w końcu kasa wpadła
Dodam ,że Zetorek będzie używany sporadycznie do prac typu przewracanie siana czy bronowanie...
Nadają się do tego?

Z Zetorkiem póki co dzieje się niewiele ,ale wstawię tutaj fotki maszyn z jakimi on pracuje

Maszyny oczywiście będą remontowane

Co myślicie o tym zestawie?
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zeto ... 34758.html
mam zamiar kupić takie komplety naprawcze bo w końcu kasa wpadła

- jarekstryszawa
- Kontakt:
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... wstart=200 tutaj toczy się dyskusja na ten temat.
- damian223311
Wiem Jarku ,ale nie chciałem się wpraszać 

Damian śmiało możesz zakładać ja Ci podpisze gwarancje:D zaufaj doświadczeniu:p z resztą ja sam zakładam do siebie indyjskie i zobaczysz jak będzie chodził*tup*
- damian223311
Ok dzisiaj zamawiam a jutro idę wymontować tuleje 
Właśnie postanowiłem rozbroić głowicę i okazało się ,że zawory mają lekki luz na prowadnicach... Czy tam jest dopuszczalna jakaś tolerancja luzu? czy ma być ciasno:?

Właśnie postanowiłem rozbroić głowicę i okazało się ,że zawory mają lekki luz na prowadnicach... Czy tam jest dopuszczalna jakaś tolerancja luzu? czy ma być ciasno:?