Zetor 25 Kapitalka wszystkiego :)

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Wicher

RE: Zetor 25 Kapitalka wszystkiego :)

Post autor: Wicher »

No pierwsza klasa! Będzie czym po wino go gieesu jeździć :D
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
damian223311

Post autor: damian223311 »

Cieszę się ,że ci się podoba :)
RRC

Post autor: RRC »

Piękna !

Przy okazji , może załóżmy temat, gdzie w jednym miejscu będzie można wstawiać co kto w garażu jeszcze ma, miał lub chce mieć ?
W końcu nie muszą to być same rolnicze ponieważ szefostwo podaje :
"Klub Miłośników Starej Techniki Retro TRAKTOR zrzesza i integruje miłośników nie tylko starych, zabytkowych ciągników ale również posiadaczy jednośladów, zabytkowych samochodów, sprzętu rolniczego i wszelkiego rodzaju sprzętu zabytkowej techniki. '
Awatar użytkownika
damian223311

Jestem jak najbardziej za :)

Tak Zetor dziś zapalił na rozładowanym akumulatorze 44AH:)

https://www.youtube.com/watch?v=i7wEDvY ... e=youtu.be

Witam wszystkich! plany z zetorkiem troszkę się poplątały to co dotychczas było zrobione jest dobre ale nie zrobiłem najważniejszego czyli dołu silnika... parę lat minęło ,zmądrzałem i postanowiłem ,że odbuduję go całkowicie na cacy ,a więc będę zamieszczał relację z remontu owej maszyny i mam nadzieję ,że będziecie służyć pomocą :) silnik w zasadzie mam już rozebrany pozostaje tylko wyjąć wał korbowy. Dziś praktycznie cały dzień głowiłem się aby dorobić sciągacz do koła zamachowego ale się udało :) teraz rozbieram wszystko po kolei co popadnie aby wyjąć ten nieszczęsny wał ,odkręciłem już obie pokrywki te z panewkami ,przeciwwagi ,oraz podporę środkową ale nie mogę zdjąć przedniej pokrywy bo blokuje mnie regulator obrotów ,a raczej jego obudowa którą trzeba zdemontować a co za tym idzie te całe szalone mechanizmy regulatora... no chyba ,że się mylę i coś robię źle?*tup*

nie mogę sobie poradzić z odkręceniem tego elementu który znajduje się na wałku rozrządu od strony regulatora obrotów
Obrazek

poniżej fotki z dzisiejszych prac:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Magneto94

Post autor: Magneto94 »

Serio w zetorze trzeba ściągać przeciwwagi do ściągnięcia wału?
Awatar użytkownika
damian223311

Tak i koło z rozrządu i częsciowo zdemontować regulator obrotów bo przedni dekiel (ten z panewką) inaczej nie wyjdzie.

Panewki główne bez luzu ,korbowodowe to była masakra :D powie mi ktoś czy taki luz wzdłużny wału jest dopuszczalny?
https://www.youtube.com/watch?v=JhxdO_k ... e=youtu.be

a tutaj fotki wału ,na 2 panewkach czuć palcem takie prążki jakby panewka szła po suchu...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Grigs

Post autor: Grigs »

Dobrze jest mieć taki ściągacz reglera:
Obrazek

Po odkręceniu nakrętki 19-stki org. reglera można też od czoła płaskownikiem i np. tzw. szewdką(kluczem szwedzkim) bo w nakrętce są rowki.
Na początku też takiego nie posiadałem i zamiast tego wkręciłem śrube m27 chyba skok też 1,5?, pokręciłem troche tak by wyrobiło gwint i zawsze sie udawało u cb może być za duża bo u mnie już takie było wyrobione.

Wał z tego co widać po przetarciach na jednej ściance że jest na wykończeniu ale jeśli robisz nim mało to jeszcze by był do szlifu go daj, luz wzdłużny na czopach głównych z panewkami wg. instrukcji do 0.23mm a korbowodowych 0.20mm choć sam u siebie miałem po milimetrowe nawet kilka i chodziło nic sie nie działo.
Awatar użytkownika
damian223311

ciągnikiem nie zamierzam jeździć w polu ,może od czasu do czasu coś przyczepką przewieść i nic poza tym także myślę ,że może coś z tym wałem wykombinuję :) ciekawi mnie ile "mięsa" jest na tych nowych panewkach z Danrolu bo może się okazać ,że nie da rady już dalej wału szlifować:(
mój wał ma 68,5 w miejscu gdzie przychodzi panewka korbowodowa.
Grigs

wg. instrukcji wał powinien iśc do regeneracji na utwardzanie powierzchniowe azotowanie czy cuś? ale zostaw szkoda karmy, czopy zrównać do zabielenia z 0.15mm a panewka spokojnie styknie choć od niego nie zamawiałem tylko całą pake gratów i to co miałem to są te same co ma w ofercie.
Magneto94

Post autor: Magneto94 »

Nie znam budowy zetora totalnie, dlatego dość mnie to zdziwiło, że przeciwwagi utrudniają demontaż.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

No przeciwwagi obowiązkowo trzeba zdjąć. bo nie wyjdzie. Tu wał musi wyjść do tyłu, a nie w dół jak w ciągnikach, które mają wszystkie panewki główne dzielone.

Co do regulatora - to niepotrzebnie rozbierałeś go tak do ostatniej śrubki :) Trzeba było cały bęben na raz zdjąć. Jakbym wiedział to pożyczyłbym Ci ściągacz :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
damian223311

Wiem ,że niepotrzebnie ale za późno do tego doszedłem:D zdjąłem wszystko oprócz bębna i też dałem radę. Poskładać to nie problem a i tak postanowiłem sobie ,że wszystko zdemontuję ,przejrzę i wyczyszczę/zregeneruję jeśli trzeba :) bo takie coś powinno się zrobić raz w życiu a do porządku a nie tak jak przedtem zacząłem ,a co do regulatora to luzy niemiłosierne na wszystkim dosłownie (no chyba ,że tak ma być?)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No nie - regulator ma pracować bez zacięć, idealnie płynnie, i symetrycznie (ciężarki), ale bez większych luzów :) Chociaż najważniejsze są luzy na przekładni przekazującej reakcję na listwę zębatą pompy wtryskowej - tu muszą być minimalne by redukować opóźnienia reakcji .
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
damian223311

wyjdzie wszystko przy składaniu ,na razie demontuję wszystko dalej i muszę wymyć/oczyścić ze starej farby i pomalować blok silnika :)
Grigs

Oznaczyłeś sobie te przeciwwagi wału która gdzie była?, gdyż później aczkolwiek trzeba go wyważyć.
Awatar użytkownika
damian223311

Oznaczyłem ,spokojnie to nie jest mój pierwszy silnik który robię ,bo babram się w tym codziennie odkąd pamiętam także takie podstawy są dla mnie oczywiste:p

Zakupiłem sobie taką oto instrukcję :D mimo tego ,że nie lubię książek to aż chce się czytać:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Cena przystępna? Bo bardzo ciężko już coś takiego dorwać.
Awatar użytkownika
damian223311

Całe 20 zł :)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No widzę że ostro sie zabrałeś za zetorka, no w końcu że ąż tak napiszę .....trzymam kciuki za udana realizacje projektu....:p
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

damian223311 napisał/a:
Całe 20 zł :)
To gratulacje, bo potrafią kosztować o jedno zero więcej - z tym że może w nieco lepszym stanie :) Ale najważniejsze, że masz co czytać :)
ODPOWIEDZ