Dodatkowe wyjscie hydrauliczne URSUS C 328

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
kupiec

Dodatkowe wyjscie hydrauliczne URSUS C 328

Post autor: kupiec »

Witam,Chciałbym zamontować w moim ciapku przedni pług snieżny,niestety w rozdzielaczu nie ma dodatkowego wyjscia.Nie chcę równiez zbyt dużo ingerować i przerabiać ciągnika,wolałbym zachowac stan oryginalny.Macie jakies patenty .Posiadam drugi zapasowy rozdzielacz do c 330.
Awatar użytkownika
Wicher

RE: Dodatkowe wyjscie hydrauliczne URSUS C 328

Post autor: Wicher »

Jeśli masz rozdzielacz od C330 to sprawa jest prosta, trzeba go zamontować, te dwa wyjścia na górze łączy się "podkówką" a nad wyjściem oleju na rozdzielacz na błotnik zakłada się dodatkowe gniazdo.

Podnoszenie na tym gnieździe uzyskasz przestawiając rozdzielacz w położenie środkowe.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
kupiec

C 328 posiada oddzielny zbiornik na olej (plecak) podnoszenie bedzie w srodkowej pozycji (na razie mam oryginalny rozdzielacz ).Z tego co mówił kumpel to trzeba cos wiercić żeby uzyskać opuszczanie.Jest na necie film z c 328 +pług.Dzwoniłem do własciciela tego pojazdu ,mówi że do opuszczania pluga zastosowal oddzielny zawór (podobny jak do wody,opuszcza plug otwierając zawór ,olej idzie do korka wlewu w plecaku).Do konca nie wiem jak to wszystko podlaczyc.Link poniżej.

http://www.youtube.com/watch?v=zsBetHUQ_bc

Przepraszam za brak niektórych znaków ,mam dziwną klawiaturkę.
Nie wiem także jak wstawić powyższy link żeby od razu się otwierał
Awatar użytkownika
Wicher

Ta dziura służy w zasadzie do zasilania kipra w przyczepie... I powinien on opadać pod własnym ciężarem po przestawieniu w pozycję "opuszczanie"
Jeśli nie będzie opadać to żeby uzyskać opuszczanie wyłączamy napęd pompy i próbujemy w ten sposób podnieść pług, na pewno opadnie ;D

Ilość oleju w misce podnośnika na mały siłownik do pługa wystarczy. Ewentualnie trzeba będzie mu trochę dolać, żeby zalać instalację.

Link musisz wkleić pomiędzy znaki: i będzie wtedy normalnie otwierany.
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Post autor: Rolnik122894 »

Witaj,
jeżeli w twoim pługu bedzie siłownik jednostronnego działania, czyli taki, gdzie opuszczanie odbywa się pod własnym ciężarem to mozna zrobić wyjscie no oryginalnym rozdzielaczu 25/28 bez większych przeróbek, a dokładniej mówiąc bedziesz musiał dorobić u tokarza redukcje i zmienić ogranicznik z 2 położeń (taki jak masz teraz) na 3 położenia z C-330. Rurka jest z C-360 i jak widać pasuje idealnie. ;)Dodam tylko, że jeżeli podniesiesz pług to po puszczeniu dzwigni rozdzielacza pług natychmiast zacznie opadać, co bedzie Ci utrudniało prace. Ja mam tak u siebie zrobione ale narazie używam tylko do przyczepki. Podnosnika nie mam przerobionego, znajduje się w nim oryginalna miska i oleju wystarcza, a w przyczepce tej znajdują się 2 siłowniki.

Kilka fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A taką mam przyczepke, Z wykiprowaniem całej nie ma problemu*annoy*

Obrazek
Awatar użytkownika
Wicher

Pług nie będzie opadać jak założymy zawór odcinający ;)
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Jeżeli będzie zawór to jak najbardziej zda to egzamin.:D
Awatar użytkownika
kupiec

O.k. podejdźmy do tematu łopatologicznie,mam łorginalny rozdzielacz na podnoszenie i opuszczanie (chciałbym Zeby taki został) jak mam podnieść pług do śniegu ,w której pozycji ma działać? wraz z tylnym podnośnikiem?Czyli co wziąć kantówkę wyciąć otwór w rozdzielaczu na środku jak w c 330? Podnośnik działa wyśmienicie ,traktor robi pyr pyr i podnosi płynnie.Powiedzmy że zastosuje tłok jednostronny na jeden przewód,dorobię wyjście jak kolego pisał powyżej od c 360 i to wszystko?
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Tak musisz mieć 3 położenia w rozdzielaczu, tak jak w C-330 i wtedy przy położeniu środkowym bedzie Ci pchało olej do siłownika. A druga sprawa to wywalasz ten korek ze środka rozdzielacza i wstawiasz tam redukcje, rurke i szybkozłącze, tak jak u mnie. No i oczywiście zawór odcinający jak napisał kolega Darek.:D

Aha i jeszcze jedno, siłownika dwustronnego działania nie zastosujesz ani do rozdzielacza od 28 ani od 30. W takim wypadku będzie konieczność zasosowania rozdzielacza na błotniku. Ale skoro ma służyć tylko do podnozenia to skupmy sie na tym rozdzielaczu co masz obecnie na ciągniku.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Takie wyjście hydrauliki siłowej jest najlepszym rozwiązaniem, bo jest najmniej inwazyjną przeróbką dla tych ciągników!
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
kupiec

Dziękuję za wyczerpujące objasnienie wykonania dodatkowego wyjscia,przy okazji zapytam jakie piasty, od czego posiadam obecnie w ciągniku.
Na pewno nie oryginał bo dostałem stare na zapas.Chciałbym je założyć tylko nie wiem czy czopy będą pasować.Dodam że obecne piasty nie pasują - poprzedni wlasciciel żeby je zamontować rozbebeszył metalowe osłony.
https://picasaweb.google.com/1003722490 ... 6c29vuj5Qg
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Już gdzieś takie piasty widziałem..., ale przecież masz całe zwrotnice, to wystarczy wymienić i masz oryginał.
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Zgadza się damber, każdy kto przegląda sklepy internetowe z częściami do ciągników musiał się na takie piasty natknąć :D Współczesna produkcja, są na 5 jak i 6 śrub, i jak widać mniej materiału na nie potrzeba. Zakładaj te co masz jeżeli są dobre i będzie to co być powinno.
Awatar użytkownika
kupiec

Na jednym ze starych czopów gwint się skończył,czy wystarczy przełożyc same piasty?Co Wiecie na temat tego zestawu?:D
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Piasty powinny pasować na te czopy co masz, bo wyglądają na ciapkowate ;)
kupiec napisał/a:
Witam,Chciałbym zamontować w moim ciapku przedni pług snieżny,niestety w
rozdzielaczu nie ma dodatkowego wyjscia....

Dziś robiłem trochę przy moim pługu śnieżnym i tak się zastanawiałem, czy nie założyć takiego dodatkowego wyjścia hydraulicznego i zrobić podnoszenie pługa hydrauliczne, bo chciałem na linkę robić.

Policzyłem wszystkie potrzebne części do zrobienia takiego wyjścia pod pług czyli:
-rurka z C-360
-szybko złącze hydrauliczne
-redukcja
-zawór odcinający
-podkładki miedziane
-śruba do redukcji
-przewód hydrauliczny 4 metry
-tłok hydrauliczny
Razem wyszło 400 zł bez paru groszy i pytanie czy warto się wykosztować? *helpless*
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Wygoda jest bezcenna *flower*
Awatar użytkownika
marek_spectra

Post autor: marek_spectra »

Jak wyżej, a ponadto siłownik możesz wybrać o wymiarach np łącznika górnego(tzw rzymki). W ten sposób wykorzystaż go nie tylko w zimie. A znając Twoją inwencje to pewnie i do innych rzeczy :)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Hee, hee... o tym nie pomyślałem, a faktycznie poza sezonem zimowym siłownik można by wykorzystać do czegoś innego :) Jak bym miał wywrotkę, to by mi się bardziej opłacało zrobić wyjście hydrauliczne.

Zapomniałem, że do zrobienia wyjścia na oryginalnym rozdzielaczu trzeba jeszcze ogranicznik dokupić trzy położeniowy.

Dziś doszedłem do wniosku, że jednak zrobię wyjście hydrauliczne do pługa, a więc trzeba będzie zacząć odkładać $, aby kupić potrzebne części.
Awatar użytkownika
Wicher

Tak jest, masz wyjście jesteś gość...
Ja u siebie już zbieram manele na wyjście jednosekcyjne z tyłu... Będzie u mnie co prawda rozdzielacz zewnętrzny też siedział, ale to jest sporo zgrabniejsze rozwiązanie. I mniej cieknie ;)

Mając 2 sekcyjny rozdzielacz hydrauliki zewnętrznej i 1 sekcyjne wyjście można sobie elegancko sztaplarkę z tyłu zawiesić ;)

P.S. zamiast łącznika centralnego można zastosować jedynie siłownik dwustronnego działania.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Ten siłownik, który chcę kupić jest właśnie dwustronnego działania, choć ja będę używał go tylko z jednym wężem, bo to mi wystarczy - opuszczanie samoczynne.

Jak na razie, to wyjście hydrauliczne będzie tylko do pługa śnieżnego, a jak będzie potrzeba, to się rozbuduje hydraulikę o drugie wyjście, ale myślę, że nie będzie to konieczne - do moich prac jedno wyjście w zupełności mi wystarczy. W końcu to tylko ciapek, a nie 16'ka TURBO ;)
ODPOWIEDZ