Orkan 2

Ogłoszenia kupna
Awatar użytkownika
Mars

Orkan 2

Post autor: Mars »

Kupię noże do Orkana 2 uszczelniacze itp
Pisać na PW
Awatar użytkownika
Wicher

RE: Orkan 2

Post autor: Wicher »

Zasuwej do rolniczego sklepa! Wszystko od ręki będzie ;)

P.S. Daj zdjęcia maszyny, mam sentyment do czegoś co było w stanie moje 30 zdusić ;)
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Mars

Dobra, dobra ;) dzisiaj wrzucę fotki ;) wał główny jest ok z przekładni trochę cieknie, ale też nie będzie z tym kłopotu, więc ogólnie Orkan jest w dobrym stanie.
P.S.
nie wiedziałem, że jeszcze produkują te części ;)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Części jeszcze są w sprzedaży, ale powoli się kończą, więc lepiej się zaopatrzyć, zanim cena jeszcze normalna ;)

http://www.farmexpert.pl/orkan_kategoria20250.aspx
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Mars

Dzięki damber ;) rzeczywiście trzeba zrobić zapasy. Orkan to porządna maszyna i coś mi się zdaje, że długo będzie mi potrzebna ;)
Awatar użytkownika
Wicher

A z tym to się zgodzę... Szczególnie te na 2 biegowej przekładni były rewelacyjne, można było sobie regulować zapotrzebowanie mocy ;D
Wadą która wyklucza Orkana we współczesnym rolnictwie jest fakt że bardzo zanieczyszcza ścinane zielonki. No i ogromne zapotrzebowanie mocy robi swoje...
Awatar użytkownika
Mars

Mocy potrzebuje i owszem, ale jest silny i nie straszne mu kretowiska , samosiejki. Jest bardzo wydajny i stosunkowo szybki. Śmiało poradzi sobie jeden operator z obsługą ciągnika, Orkana i przyczepy. Słowem maszyna na czasy w których została wyprodukowana, była po prostu fantastyczna i bardzo nowoczesna. Szukałem odpowiedniej maszyny przez rok. Orkan bije na głowę każdy sprzęt, który spełniałby wszystkie ważne dla mnie zastosowania ;)I oczywiście części - ogólnie dostępne i tanie, a to bardzo ważna zaleta ;)
Awatar użytkownika
Wicher

Jak masz Orkan w dobrym stanie to popracuje... Ja swój zamierzałem przerabiać, tzn tylne kółeczka miały być na zawiasie i wznoszone/opuszczane siłownikiem dwustronnym (regulacja cięcia z kabiny), zaczep do sztangi (ten sam cel) ale że ciągnik mam za słaby to mój były Orkan tnie gdzieś teraz porzeczki.
Co do dostępności części to nie ma się co przejmować, uszczelniacze, olej i łożyska będą osiągalne zawsze a w nich to leci ;)
Awatar użytkownika
Mars

A wiesz co ?, tak sobie pomyślałem, że fajnie byłoby pozbyć się nawłoci z łąki i przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Otóż, mam zamiar do C 360 podłączyć Orkan, a do niego przyczepę, żeby od razu zbierać. I tu zaczyna się kombinacja - do przyczepy podłączyłbym siewnik i siał od razu trawę lub koniczynę. Sprawa o tyle jest istotna, że chodzi o zaduszenie nawłoci. Czy o czymś zapomniałem ? ;)
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Trzeba by przeorać i zabronować , zasiać i jeszcze zwałować to wtedy widzę w tym sens ;)
Awatar użytkownika
Mars

No wlaśnie mi tego nie wolno. Rolnośrodowiskowe. Stąd pomysł tylko siewnika ...
Awatar użytkownika
piotr31

Post autor: piotr31 »

Jaki masz program , U mnie problem orki rozwiązują dziki . Na wiosnę odszkodowanie z koła łowieckiego wsiewka trawy bronowanie i wałowanie
Awatar użytkownika
Boniek

Post autor: Boniek »

Jeśli chodzi o noże do orkana, to z naszych gospodarskich doświadczeń powiem, że z jakością tych ogólnie dostępnych bywa bardzo kiepsko. U nas w trakcie pracy się pozaginały *eek*
Moja filozofia brzmi: tanio kupić a potem się narobić i nakląć
Awatar użytkownika
Mars

Program ochrony siedliska ptaków, ale dziki też swoje trochę narobiły, przy czym nie więcej niż ok 2000 m2. Kto wie, może i o to zapytam :)

Boniek, a wiesz gdzie takie porządne noże kupić ? Te ze starych zapasów.

Jednak kupię te noże ze starych zapasów. Jak ktoś ma, to proszę pisać.Czy ma ktoś instrukcję obsługi do Orkana 2 na sprzedaż ?

Kupię instrukcję i katalog części do Orkana 2
Awatar użytkownika
Fragokov

Post autor: Fragokov »

Ja mam chyba coś około 20 sztuk ze starych zapasów , tylko muszę sprawdzić czy do glebogryzarki czy do orkana, ;)
Awatar użytkownika
Mars

To sprawdź i powiedz ile chcesz ? ;) Jakby co wezmę 2 sztuki. Jedną do pracy, a drugą na półkę ;)Panowie, albo mi załatwicie tą instrukcję do Orkana, albo ... sam ją sobie załatwię *flower*
ODPOWIEDZ