Świece żarowe??????

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
agrohippika_pl
Kontakt:

RE: Świece żarowe??????

Post autor: agrohippika_pl »

Ursus napisał/a:
Mieszkasz w Złotoryi?! Hehe to jak nikt nie ma? :) Ja jestem tam niemal co weekend :)

:)

hm, nie spodziewałem się że to tak popularny sprzęt :D
Ursus C-328, Massey Ferguson 135, Romet Pony 50-M-1
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Ktoś kiedyś pisał o świecach do Zetorka. Chciałbym zamontować te szybkie na 12v. Może ktoś podpowie jakich szukać? Temat nie pieklący ale powoli muszę się rozglądać.
czyzor23

Post autor: czyzor23 »

sam bym sie chciał dowiedzieć od czego,piszą że ponoć od proximy ale tam trzeba by przetaczać kielichy na grubsze
marek k25

Post autor: marek k25 »

W moim zetorze K25 mam zamontowane świece z zetora nr. świecy 78.006.013 od trzech lat.
Ale nie było to takie proste, z świecy została wyciągnięta grzałka , robiłem to na tokarce.
W głowicy nie miałem orginalnych świec żarowych tylko były wkręcone śruby zaślepiające , tą śrube przewiertałem na wylot i wprasowałem element grzejny z wyżej wymienionej świecy.

Montaż grzałki w tej śrubie nie jest taki wcale prosty, musi być wykonany starannie i w sposób przemyślany żeby coś przypatkiem nie wpadło do środka głowicy lub nie doprowadzić do zwarcia.

Mojego zetora podgrzewam około 10 sekund potem jakieś 5 sekund kręcenie rozrusznikiem bez kompresji i włączam kompresje po kolejnych 5 sekundach zetorek chodzi.
Awatar użytkownika
grrranool

Post autor: grrranool »

agrohippika_pl napisał/a:
dzięki za wskazówki - wszystko jeszcze raz przejrzę i zobaczę co tam brakuje
- tak po omacku działam bo nikt w okolicy nie ma takiego sprzętu i zostaje tylko internet.
Wybacz, że nie na temat, ale czy to Twój traktor mogłem widzieć z zakrętu drogi w Sędziszowej? Tak mi się skojarzyło :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agrohippika_pl
Kontakt:

Post autor: agrohippika_pl »

Tak, tam go kupiłem.

- kolejny użytkownik z okolicy czy tylko przejazdem ?
Ursus C-328, Massey Ferguson 135, Romet Pony 50-M-1
ODPOWIEDZ