Sprężarka

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Traktorek98

RE: Sprężarka

Post autor: Traktorek98 »

Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.
Kilkanaście lat temu dziadek przywiózł z Niemiec taki oto kompresor Kómag DK 560. Wydaje mi się przynajmniej że to niemieckie. Moje pytanie brzmi od czego to mogło być. Teraz ma dorobione mocowanie do TZ4K14, nakładany na WOM.Możliwe że pochodzi to od jakiegoś ciągnika, ciężarówki?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Piter7011 Przypatrz się, na 3-cim zdjęciu poniżej silnika masz dość konkretnie zagnieciony przewód biegnący od sprężarki do butli - to też będzie Ci hamować przepływ powietrza.

Jednak nastąpiła mała zmiana planów :) Nie będę robił kompresora na chinolu, gdyż wyrwałem okazyjnie taki oto zbiornik :)

Stan w jakim trafił do mnie:
Obrazek

Odczyszczony z rudej:
Obrazek

Pomalowany unikorem:
Obrazek

Jak na swój wiek wydaje mi się że jest w całkiem dobrym stanie. Wżerów praktycznie żadnych, na całej powierzchni jedynie cienki nalot rdzy. Wg tabliczki rok produkcji 1970, ciśnienie 8atm, pojemność 60L. Napisy na tabliczce są po niemiecku.

Takie zbiorniki konserwuje się jakoś od środka?
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
piter7011

Post autor: piter7011 »

SEBRIGHT napisał/a:
Piter7011 Przypatrz się, na 3-cim zdjęciu poniżej silnika masz dość konkretnie zagnieciony przewód biegnący od sprężarki do butli - to też będzie Ci hamować przepływ powietrza.

Cześc tak widziałem to zagniecenie ale już jest ok . Ten twój zbiornik podobny jak od podgrzewacza ciepłej wody tylko czwartego wyjścia nie widac . Piter .

Jednak nastąpiła mała zmiana planów :) Nie będę robił kompresora na chinolu, gdyż wyrwałem okazyjnie taki oto zbiornik :)

Stan w jakim trafił do mnie:
Obrazek

Odczyszczony z rudej:
Obrazek

Pomalowany unikorem:
Obrazek

Jak na swój wiek wydaje mi się że jest w całkiem dobrym stanie. Wżerów praktycznie żadnych, na całej powierzchni jedynie cienki nalot rdzy. Wg tabliczki rok produkcji 1970, ciśnienie 8atm, pojemność 60L. Napisy na tabliczce są po niemiecku.

Takie zbiorniki konserwuje się jakoś od środka?
ODPOWIEDZ