Moim zdaniem warto się tematem zainteresować (za taką kwotę tym bardziej). Modelik C-451 idealny nie jest, ale na pewno lepszy niż żaden. Dla naszych speców od modelarstwa dobra baza do poprawek.
Problem jednak tkwi w realizacji. Kontaktowałem się z wydawnictwem w sprawie tego Ursusa i dowiedziałem się, że wkładki były dla zbadania rynku. Przy osiągnięciu 5000 zamówień ruszają z wysyłką. Tylu chętnych nie zbierzemy, ale myślę, że można by się zebrać w ilu się da, podać ilość sztuk i wysłać wiadomość do Editions Atlas. Wtedy widzielibyśmy czy coś da się zrobić w temacie.
Dodam jeszcze, że w innych państwach europejskich te kolekcje modeli traktorów są już dawno. W Czechach i na Słowacji pierwszym modelem jest model Zetora 50 Super:
http://www.editionsatlas.cz/collection/ ... Super.html
C-451 miał być jako osobny model, nie rozpoczynający całej serii. Jednak gdyby miało się to zmienić, należy przeczytać dokładnie warunki wydawnictwa. Nie każdego stać, żeby płacić 70zł za kolejne modele. Na razie i tak nie ma możliwości jego zamówienia. Zastanówmy się więc nad zbiorowym retrotraktorowym zamówieniem.