zetor 3011 jak ściagnąć pompe paliwa

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
mateusz3064

zetor 3011 jak ściagnąć pompe paliwa

Post autor: mateusz3064 »

Witam
Mam problem, mam pęknięty blok zaraz za pompa paliwa. Wydaje mi się że klej do metalu jakiś dobry np. spaw na zimno powinien dać rade, tylko nie da rade tam dojść bez ściągnięcia pompy paliwowej. Jak to zrobic czy wogóle da się tak ją ściągnąć aby potem ją załozyć i nie trzeba było zbytnio ustawiać bo mechanikiem nie jestem. Jescze jedno przed pompą jest odstojnik, czy nic się nie stanie jak go ściągne i założe bezpośrednio wężyk bo jest zepsuty nieszczelny a nowy kosztuje jak sie pytałem prawie 70zł. A i tak przy okazji gdzie dostane filtry leju? Czy mozna załozyc zamiast tych obecnych filtr jeden taki jak w c 360 próbował ktoś? zapomniał bym jeszcze o jednym jak wymienic olej w pompie paliwowej i jaki nalać?
Awatar użytkownika
chrapek3011

RE: zetor 3011 jak ściagnąć pompe paliwa

Post autor: chrapek3011 »

Można zdjąć pompę wtryskową,a potem założyć bez koniecznej regulacji.Nie należy popuszczać rurki paliwowej na filtrach tej co tłoczy ropę z filtrów do pompy.Jak będzie odkręcona nieruchomo z pompy to wróci na to samo miejsce.Jak przypuszczam jest to pompa typ trzeci mocowana kołnierzem do obudowy sprężarki.Bo jak na sprzęgiełko to po demontażu nic się nie przestawi.

Olej do pompy wtryskowej i regulatora obrotów taki sam jak do silnika.

Odstojnik to chyba ze złota jest jak kosztuje 70zł.Odstojnik musi być.Cały gnój ze zbiornika i paliwa to on wstępnie wyłapuje.Tak to filtry moment zaje..ne.

Zamiast filtrów oleju szeregowych można zastosować przystawkę na filtr wymienny jak w C-360.Zestawy do montażu w cenie około 150zł.Kompletne,nawet silikon jest.
mateusz3064

Obrazek
Obrazek
Obrazek
To tak na trzecim zjęciu jest widoczna pompa i jeśli chce ściągnąć pompe to musze odkręcić te dwie śruby przy sprężarce co mocują pompe i te dwie rurki co idą do filrów to razem z tym ściągnąć całe z filtrami, a te węże od wtrysków to odkręcać przy pompie czy przy wtryskach? Na pierwszym zdjęciu widać taki dekiel na prawym boku bloku silnika nie wiem od czego on jest ale podejżewam że pod nim jest olej bo troche tam spod niego cieknie i poprzedni właściciel miał chyba hurtownie z klejem do metalu bo wszystko wyobklejał łącznie z rurką co idzie do filtra oleju. A odnośnie tych filtrów kupiłem prawie wszystko do zamiany na jeden tylko brakuje mi jeszcze rurki do oleju pasuje taka sama z c 360 i ta śruba też? tylko sprzedawca dał mi jeszcze taki zawór który wkręca sie w pompe i trzeba zdjąć miske olejowa i teraz gdzie to wkręcić i trudno jest troche dostać uszczelke pod miske olejową i czy pasuje od jakiegos bardziej popularnego ciągnika bo sam silikon to chyba nie da rady. A i jeszcze mam uszczelke dekla rozrządu do wymiany widać na zdjęciu wyciek przy rurce od oleju i też trudno dostać. Odnosnie tej pompy jeszcze i regulatora bo troszke obroty wolne lekko falują i zaczne od wymiany oleju tylko za cholere nie moge dojść gdzie spuscić olej a gdzie wlać i ile wchodzi? Co do samego ciągnika to ile on ma km bo czytając różne fora są różne wersje i sam juz nie wiem. Planuje na przyszłość jakiś remont i jakie części pasują od c 360 bo wiadomo łatwiej jest dostać z tego co wiem skrzynia chyba odpada ale można dostać tryby lub mechanizm różnicowy?
marek_79

Post autor: marek_79 »

Mam tak samo uszkodzony blok w moim 3011... klejony różnymi specyfikami. Oprócz tego pęknięcia masz na 95% pęknięty jeszcze blok w środku między cylindrami. Co do klejenia powiem tak wywalona kasa, cały czas podcieka. Widziałem bloki naprawiane mosiądzem i chcę u siebie tak samo naprawić.

Pompa przykręcana jest na 3 śruby, 2 masz z przodu, 3 z tyłu. Musisz na długiej przedłużce odkręcać.
mateusz3064

a jak sprawdzić czy blok jest pęknięty w środku
marek_79

mateusz3064 napisał/a:
a jak sprawdzić czy blok jest pęknięty w środku
Dowiedziałem się dopiero jak wybijałem tuleje... inaczej nie zobaczysz.
mateusz3064

z takim pęknietym blokiem miedzy cylindrami nie bardzo da rade jeździć?
marek_79

mateusz3064 napisał/a:
z takim pęknietym blokiem miedzy cylindrami nie bardzo da rade jeździć?
Dowiedziałem się 5 lat po zakupie silnika, więc na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że da radę.
mateusz3064

a ten mój silnik to jest wersja ze sprzęgiełkiem czy nie, chodzi mi czy jak ściagne pompe i załoze to nie trzeba będzie jej ustawiać? co do tego klejenia na ile pomagało takie klejenie?
marek_79

To jest nowsza pompa, czyli bez sprzęgiełka. Ja kleiłem na klej epoksydowy dwuskładnikowy. Co roku powtarzam, bo po jakimś czasie widać, że podcieka.
jelonek

Post autor: jelonek »

kolego u nas pewien mechanik przykręcał na śrubki blachę z podłożoną uszczelką z korka w tym samym miejscu tyle że w bizonie i to trzymało kilka lat bo korka nie rozpuszcza olej

kolego u nas pewien mechanik przykręcał na śrubki blachę z podłożoną uszczelką z korka w tym samym miejscu tyle że w bizonie i to trzymało kilka lat bo korka nie rozpuszcza olej
mateusz3064

romawiałem dzisiaj z mechanikiem i mówil mi że kilka lat temu naprawiał blok od c 360 za pompą od mrozu odpadł kawał bloku wielkosci dłoni i wziął to pokleił całe i do dzisiaj chodzi a sam właściciel tego ciągnika chciał zmieniać blok a do dzisiaj nie może uwieżyć że to tyle lat już trzyma tymbardziej że ciągnik dość ciężko pracuje
marek_79

mateusz3064 napisał/a:
romawiałem dzisiaj z mechanikiem i mówil mi że kilka lat temu naprawiał blok od c 360 za pompą od mrozu odpadł kawał bloku wielkosci dłoni i wziął to pokleił całe i do dzisiaj chodzi a sam właściciel tego ciągnika chciał zmieniać blok a do dzisiaj nie może uwieżyć że to tyle lat już trzyma tymbardziej że ciągnik dość ciężko pracuje
U mnie też się trzyma, ale cały czas jest nalot wody. Delikatnie podcieka...
mateusz3064

dużo ten twój ciągnik pracuje? bo ta 60-tka pracuje w lesie i na gospodarce,
a ja nadal nie wiem gdzie wkręcić ten zawor co ma niby iść do pompy i skad wziąć uszczelke pod miske
ODPOWIEDZ