Jaka kabina do sama ? z fabrycznego ciągnikan czy coś własne

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
slawek3178

Jaka kabina do sama ? z fabrycznego ciągnikan czy coś własne

Post autor: slawek3178 »

Panowie jaką kabinę zamontować do sama czy coś z fabrycznych czy własna inwencja ?
Zdjęcie http://zapodaj.net/202dc7c56244d.jpg.html
Sam jeszcze przed malowaniem myślę pomalować go na mocny ciemny czerwony ,a koła ,silnik , skrzynia most na asfaltowy ciemny grafit .
Co myślicie o takich kolorach?
Awatar użytkownika
claas

RE: Jaka kabina do sama ? z fabrycznego ciągnikan czy coś wł

Post autor: claas »

Myślę, że z oryginalnych to od Władka T25 będzie odpowiednia.
pawlo

Post autor: pawlo »

http://www.fotosik.pl/u/pawlo30/zdjecie/1/album/1457293
Moj traktorek tak wyglądał w starym wydaniu.pawlo.
Awatar użytkownika
Traktorek98

Post autor: Traktorek98 »

Według mnie to powinieneś sobie sam pokombinować, swoje, to i miejsce na nagrzewnicę można zrobić, radio czy wentylator, dobrać wymiary i odpowiednie szyby. Szyb jest mnóstwo ,np. do C360 do różnych typów. Wiesz wtedy możesz jakoś po uszczelniać i zrobić w sam raz, bo może i od Władka by pasowała, ale wiadomo, na pewno nie będzie idealnie.
zbiegusek

Post autor: zbiegusek »

No i weź pod uwagę korbę do rozruchu. A raczej konieczność kręcenia nią i miejsce na to. ;)
Pozdrrrawiam! :)
Adasiek123

Post autor: Adasiek123 »

Kolorystycznie powinno być ok.,kabina-ja też myślę,że własna koncepcja będzie najlepsza,choć czeka Cię sporo roboty.Powodzenia.
slawek3178

Post autor: slawek3178 »

O korbę się nie martwię bo sam i tak jest palony na baterię a po drugie palić s 320 na korbę to trzeba mieć trochę krzepy :) , a kabiny też wydaje mi się że od Władka będzie najbardziej pasowała ,ale muszę gdzieś pomierzyć jak wymiary spasują ,a jak nie spasują do będę robił sam , ale tak czy siak to przy moim wolnym czasie to do kabiny jeszcze długa droga.
Awatar użytkownika
albert

Post autor: albert »

Witam widzę że masz sama zrobionego z podobnych podzespołów jak i mój *yes* . Niedawno przerabiałem temat kabiny do swojego i też się zastanawiałem czy samemu coś robić czy pasować jakąś fabryczną, w końcu trafiła mi się okazja bo znalazłem w ogłoszeniu kabinę z c 330 tzw rurkową za nie duże pieniądze i w mojej miejscowości:D. Na początek musiałem przydłużyć pionowe słupki zmienić kąt przedniej szyby bo kabina była za długa i tak z 15 cm by wystawała poza tył, dorabiałem drzwi bo oryginalne nie spasowały po przeróbkach zresztą były już i tak w kiepskim stanie. Materiał który dołożyłem miałem z własnych starych zapasów. Kupowałem jeszcze pleksę na przednia boczna szybę i do drzwi z tyłu też pleksa, jeszcze kupowałem nowe uszczelki do szyb. Moim zdaniem jak ci się trafi tania kabina z władka czy c 330 można się bawić z przeróbkami ale z reguły takie kabinki chodzą od 700 zł w górę za takie pieniądze to wolał bym już samemu coś zrobić bo robisz od początku i nic nie przerabiasz i dokładasz. Konstrukcie zrób sobie z profilu w miarę solidna bo S 18 daje solidne wibracje i potem wszystko sie tłucze i robi sie głośno w środku *yes* u siebie zrobiłem zrobiłem dodatkowe wzmocnienie na daszek i dodatkowo uszczelniłem pianką. kilka fotek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tył jeszcze nie skończony docelowo ma być uchylny *sarcasm*
ODPOWIEDZ