C330 kolor

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
anabol

C330 kolor

Post autor: anabol »

Czy ktoś z forumowiczów przerabiał numer lakieru? Zastanawiam nad numerem lakieru żółtego który wychodził fabrycznie na ursusach, mam zamiar malować akrylem, nie wiem jakim lakierem malować silnik bo akryl z silnika będzie chyba złaził , i jakie są numery tych lakierów?

dokłądnie chodzi mi o numery lakierów:
maski i błotników (żółty)
felg (kremowy)
silnika i podzespołów (siwy)
liqwidator

RE: C330 kolor

Post autor: liqwidator »

silnika akrylem nie bardzo bo od ciepła odejdzie w warsztacie móili mi żeby jakąś specjalną farbą to pomalować tylko nazwy nie pamiętam ale ponoć świetnie znosi każdą temperaturę a na nią śmiało można kolorek kłaść
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Można akrylem...ja maluję każdego akrylem i jakoś nikomu nie odchodzi.Kwestią jest tylko przygotowanie.Bo przed materiałami akrylowymi wszystkie stare warstwy trzeba usunąć do litego metalu.
liqwidator

Post autor: liqwidator »

ale to podczas ciągłej eksploatacji nie odpadnie? typu prace polowe itp?
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Nie odpadnie,ale tak jak wyżej napisałem trzeba oczyścić do gołego i czystego metalu...a dlatego że jak będzie na te stare chujowe farby położony akryl to odleci,rzecz normalna.Na goły metal trzeba dać grunt reaktywny,następnie podkład akrylowy i wtedy na to kolor.Nie ma innego wyjścia a będzie bardzo dobrze.
trakterek

Post autor: trakterek »

Dokładnie tak jak przedmówca mówi, ale jeżeli zapomnisz bądź niedokładnie położysz grunt reaktywny to możesz od razu zaczynać od nowa, inaczej faktycznie złuszczy Ci się cała farba po dniu pracy ciągnika.
Awatar użytkownika
anabol

Post autor: anabol »

zdecydowalem że silnik maluje renowacja reszta akrylem, ma ktoś może numery lakierów ursusa maski i błotników (żołte) i numer lakieru felg (kremowy)

dalej mam problem z tym żółtym kolorem bo nie moge dojśc jaki to jest w palecie RAL, felgi to kolor 1014, kolor błotników i maski z falety fiata to F-208 ale juz odeszli od tego koloru i nie moge dojść jaki to będzie w palecie RAL bo chce malować akrylem
piter7011

Post autor: piter7011 »

Witaj ja szukając częsci do c 325 pytając o lakiery w sklepie powiedzieli ze mają gotową farbę zwłaszcza zółtą do ursusów ale nie wnikałem jaką bo mnie to nie interesowało . Piter
ODPOWIEDZ