biegi zgrzytają podczas zmiany c-328
biegi zgrzytają podczas zmiany c-328
Witam Was
mam problem z C-328 a mianowicie podczas zmiany biegów zgrzytają zęby , biegi nie chcą płynie wchodzić Byly wymieniane obie tarcze ,dzwigienki ,sprężyny , sruby . Doszlem do tego,ze po wciśnięciu sprzęgla trzeba odczekac pare sekund zanim walek w skrzyni stanie i wtedy bieg sie wbija ... czym to moze być spowodowane ???

-
RE: biegi zgrzytają podczas zmiany c-328
witam przy skręcaniu silnika ze skrzynią mogło dojśc do wygięcia minimalnego tarczy sprzęgłowej 1 stopnia ,lub jest żle wyregulowane
regulowane bylo na wszelakie sposoby i nic to nie dalo , doszedłem do wniosku ze tarsza musi lekko ocierać o kolo zamachowe lub docisk
Najlepiej gdybyś nagrał filmik i go wrzucił. Tak z opowiadań ciężko coś sensownego poradzić.
- damian223311
Filmik tu nic nie da ,każdy zapewne nie raz słyszał taki zgrzyt... po prostu sprzęgło nie rozłącza całkowicie napędu (nie wysprzęgla do końca) a czym to może być spowodowane to już sam musisz do tego dojść... może docisk wyrobiony?*rofl*
Możliwe, że coś się podgięło np. jakaś podkładka i sprzęgło nie wysprzęgla. Ja tak miałem w 30-stce. Niedokładnie założona podkładka zabezpieczająca śruby kola zamachowego i był cały czas na zasprzęgleniu. Traktor na pół i jeszcze raz sprawdzić, jeśli regulacje nic nie dają.
Spróbuje jeszcze raz wyregulować jak nic to nie da bede musial rozpołowić i szukać przyczyny , dodam ze tarcza 2 stopnia tez sie lekko kreci po wysprzęgleniu Wniosek taki , ze cos ze sprzęgłem w środku jest nie tak ... *rofl*