Modyfikacja Zetor 25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
blomkoln

Modyfikacja Zetor 25

Post autor: blomkoln »

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem zetora 25 napędzanego silnikiem andrychowskim S322 (dwucylindrowy o mocy 37km). Mam kilka pytań odnośnie próby przerobienia ciągnika na bardziej użyteczny:
1) Z lewej strony skrzyni biegów są dwie śruby kontrolne, która jest do sprawdzania poziomu oleju (nr 1 czy nr 2 na zdjęciu - link do zdjęcia na dole postu)?
2) ile rzeczywiście wchodzi oleju do skrzyni biegów - skrzynia biegów nie połączona z podnośnikiem więc zalewany go olejem przekładniowym tak??
3) Na zdjęciu pod nr 3 (link do zdjęcia na dole postu) jest zaślepka pod którą podpinało się kosiarkę zakładaną pomiędzy osiami, może mi ktoś wytłumaczyć lub pokazać na zdjęciu lub obrazku jak dokładnie wyglądało przeniesienie napędu - bo chciałbym wykorzystać "to coś" do wykonania wałka wom idącego do przodu ciągnika - napęd kosiarki podczepionej pod przedni tuz
4) jak załączany był napęd do kosiarki jak w p.3 ??
5) planuje rozbudowanie hydrauliki w traktorze po to by mieć napęd do przedniego tuz-a, wyjście pod kiper do przyczepy, oraz pod zasilanie orbitrola (wspomaganie kierownicy) i teraz mam pytanie czy jako zbiornik na olej hydrauliczny można wykorzystać skrzynie biegów (ja rozumiem to tak, do skrzyni biegów wchodzi ok. 30 litrów oleju przekładniowego (jak inna ilość to mnie poprawcie bo pytam o to także w p.1), i czy można zwiększyć jego ilość do ok. 50 litrów i zastosować olej hydrauliczno-przekładniowy - czy taka ilość oleju nie będzie za dużo i gdzieś się będzie przelewał na zewnątrz
6) jeśli uda się z skrzyni biegów zrobić zbiornik na olej do hydrauliki to przy zastosowaniu pompy PZ-40 olej nie będzie się za bardzo przegrzewał?? czy trzeba będzie zastosować chłodnice do oleju na powrocie z rozdzielacza do skrzyni biegów??
7) co do oleju do zasilania pompy podnośnika to wlewamy hydrauliczny w ilości 7,5-8,5 litra tak??

Co wyjaśnienia dlaczego z skrzyni biegów chcę zrobić dodatkowo zbiornik na olej do hydrauliki - bo nie mam miejsca i pomysłu gdzie go indziej zamontować (może po siedzeniem wywalić akumulator i tak zrobić zbiornik, a aku zamontować gdzieś z boku ciągnika na wysokości silnika - ale wizualnie będzie to do bani)

Dzięki serdeczne za chęć pomocy i rozwianie nurtujących mnie pytań.
http://zapodaj.net/21b9adbc54b7a.jpg.html
Awatar użytkownika
Majo

RE: Modyfikacja Zetor 25

Post autor: Majo »

Oleju w skrzynia miałem ostatnio ok 50 litrów jak spuszczałem. Dobre uszczelnienia i nic nie powinno ciec. Do skrzyni olej przekładniowy.
Co do kosiarki bardzo ciężko ją gdziekolwiek znaleźć... Wiem tylko tyle:
Kosiarka bierze napęd z WOM'u. Od strony komory sprzęgłowej na WOM jest założona przekładnia kątowa 1:1
http://olx.pl/oferta/przekladnia-katowa ... 1wG8L.html
Wał z wielowypustem wychodzi w dol. Kosiarka była listwową, której rama była przykręcona do stopek (L-ek) pod skrzynią biegów.
Napęd był załączany tą samą dźwignią co podnośnik i WOM tylny.

Co do oleju i zbiornika. To co do wszystkiego jest do niczego, więc olej hydro-przekładniowy bym odradzał. Na zbiornik można zawsze znaleźć jakieś miejsce... Gdybyś miał nowy typ skrzyni biegów mógłbym zbiornik włożyć w wnękę od spodu obudowy. Coś wymyślisz.
Co do oleju: jeśli masz dostęp do chłodnicy oleju niewielkim kosztem możesz założyć, ale przy rozumnym używaniu można uniknąć zagotowania.
W podnośniku w pokrywie jest bagnet. Wlewaj tyle oleju, aż będzie między cechami na bagnecie.
Myślę, że byłoby warto gdybyś w dziale warsztat dodał fotorelacje z modyfikacji. Chętnie służę pomocą w razie potrzeby. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Oleju w skrzyni to maks. 40 litrów powinno być, a czy wejdzie 50 to nie wiem. Ale pewnie to się odbije negatywnie na uszczelnieniu wałka pedałów... :/
Napęd kosiarki bierze się z przekładni kątowej montowanej na przednim końcu wałka WOMu.

Korki do sprawdzania oleju są dwa, bo kiedyś przywidywano dwa poziomy - na tereny płaskie i górskie. Wiadomo, że na przechyłach stosowano górny poziom.

Do podnośnika wlej sobie przekładniowego ok. 7-8 litrów. Typowy hydrauliczny jest zbyt rzadki.

Masz stary typ obudowy skrzyni tak swoją drogą.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Majo

Post autor: Majo »

Ursus ja miałem ok 50 litrów ale gdy go kupiłem miał zabrudzoną całą skrzynię więc nie widziałem czy ciekło. Ale jak zobaczyłem jakiej jakości jest olej to od razu do wiadra i do zbiornika do skupu... W moim też mam może 40 litrów. Nie wiem bo nigdy nie spuszczałem i nie mierzyłem. Był dobrej jakości więc go nie wymieniałem jeszcze. :)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Siema Blomkoln niezłego masz swapa silnik es 2-garowy plus skrzynia nie do zajechania z Zetorka 25 równa się mocna i szybka maszyna.

SŁUCHAJ OLEJU DO SKRZYNI NIE LEJE SIE 50LITRÓW TO JEST MASAKRA*eek*
Książka podaje 35ltr Ja Leje 30ltr do skrzyni i to starcza bo na półosiach jak uszczelniacz cienki to na postoju kapnie na koło także light, zresztą Paweł ci wskazał stany olejów PO KORKACH CZYLI JEDEN 20LTR. A DRUGI tzw. Górski 35LTR. oczywiście wszyscy leją stan górski:p

Do skrzyni 35ltr. jak i podnośnika 8,5ltr lejesz Hipol,Agrol cokolwiek z lepkościa 80W90.

I ten olej spokojnie da radę w hydraulice czy to orbitrol czy urządzenie zewnętrzne typu kiper, tur itd. i oczywiście śmiało mozesz go zastosować prosto ze skrzyni do odbiorników zewn. tylko zamontuj filtr*clap* możesz nalać więcej leju dać chłodnicę ale po co?zagotować 35l.oleju to musisz naprawdę dać bobu w upał:@ a jak Ci się uda to załozysz chłodnicę i tyle*tup*
ODPOWIEDZ