Dzik 21 wałek przekaźnika mocy

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
noise

Dzik 21 wałek przekaźnika mocy

Post autor: noise »

Witam wszystkich użytkowników forum.
Zwracam się z prośba o poradę w niżej przedstawionej sprawie. Około 20 lipca kupiłem traktorek samoróbkę w którym zamontowano skrzynię biegów z Dzika 21. Skrzynia ta posiada dwa wyjścia przekaźnika mocy z przodu i z tyłu. Interesuje mnie czy do tylnego wyjścia przekaźnika mocy istnieje jakaś przystawka która pozwoliłaby przenieść napęd poprzez wałek na zawieszoną z tyłu ciągniczka kosiarkę. Wyjście na skrzyni biegów posiada trzy lub dwa nie pamiętam dokładnie wyfrezowane zęby do połączenia których należałoby zastosować jakiś wałek. Czy taki wałek istnieje jako przystawka w oryginale czy należy go dorobić. Do ciągniczka dorabiam kosiarkę zawieszaną z tyłu na podnośniku, która poprzez wykorzystanie przekładni kątowej przenosi napęd na łańcuchy umieszczone na kole talerzowym tnące trawę. Sama przekładnia posiada odpowiednie przełożenie pozwalające ścinać trawę poprzez osiąganie dużych obrotów. Problem mam z połączeniem napędu pomiędzy skrzynią biegów Dzika 21, a zastosowaną przekładnią kątową ze względu na to, że z skrzyni tej jak wspomniałem napęd przekaźnika mocy jest wykonany w formie frezowanych zazębień a nie jak w standartowych ciągnikach w formie frezowanego wałka. Za pomoc i udzielone odpowiedzi z góry dziękuję
msadel

RE: Dzik 21 wałek przekaźnika mocy

Post autor: msadel »

ja u siebie dorobiłem taką przystawkę z wyjściem na zwykły wom
ODPOWIEDZ