RE: Stary Traktor Bieszczady

Rozmowy nie na temat
mf135

Post autor: mf135 »

MEGA Zaje...... pięknie pokraczny , zjawiskowo egzotyczny oraz nowatorsko innowacyjny nic ino podziwiać......*comfort* Rysiek nie chowaj tam tak tej flaszki:D
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Post autor: Pawelc-328- »

Totalny odlot!
Nie dosyć, że co chwile coś nowego to jeszcze same "perełki"! :)
Awatar użytkownika
marek_spectra

Post autor: marek_spectra »

damber napisał/a:

Błotniki w jelonku będą typu "muszelki" jak w oryginale, czy planujecie coś innego? bo z wyglądu bardzo podobne do FERGUSON'kich ;)
Niestety sciagniecie oryginałów z USA zostawie sobie na dalszą nieokreslona przyszłośc. Choć jest cien szansy na znalezienie ich na zachodzie. Zastepczo szukam muszelek z Forda. Nawet znalazłem ale logistycznie temat odpada....Skoda okazała sie skarbonka wieksza niż zakładałem.

Jak by ktoś cos o fordowskich błotnikach-muszelkach byłbym wdzieczny<br><br><br><br>
baro napisał/a:
To jest v2 w bezynie ? Pali to ? Skąd wy to zwozicie? czesci pewnie tylko za granicą...
Jak pisałem rzedowy dwu cylindrowy. Silnik nie odpala, ale kreci. Wg własciciela jest sprwany i nie wymaga napraw. Tak czy inaczej przejdzie standardowa procedurę weyfikacji. Jesli cisnienie sprezania, oleju, skałd spalin - bedzie wszystko ok. Skupimy sie na detalach nadwozia.<br><br><br><br>
baro napisał/a:
Ja pierdziu powalacie wszystkich tu obecnych kolekcjonerów chyba na kolana .... A czy do tych sprzętów są części?
Nie przesadzaj :) prawdziwy kolecjoner to nie ten który tylko kupuje sprzety. Żeby naprawde nimi sie cieszyć przed nami długa droga powolnej restauracji, zbierania materiałów, całej ich historii.
Dzisiaj , dzieki temu że jestesmy zgrana paczką zakreconych facetów, mając swoje kontakty i różne mozliwosci działając wspólnie i w porozumieniu :) udaje sie nam wychaczać takie perełki.

Wielu ludzi nam pomaga, znajomych , znajomych ich znajomych.. a czasem całkiem obcych ludzi... Ale my nie pozzostajemy dłuzni, czasem spotyka sie zapomniane 'żelazo" . motor , auto. czy maszyne do szycia... dzwonimy do ludzi... A ludzie dzwoną kiedy widzą traktor :)

Dzisaj siły i srodki kierujemy na zakup - niezbedne naprawy i renowacje tylko jednego ciagnika w roku - każdy z nas ma taki cel. Na detale, chromoniklowe srubki i niklowane dekle przyjdzie czas... w przyszłosci..
warsztat777

Post autor: warsztat777 »

Dużo pracy trzeba włożyć w każdy egzemplarz ale wspólnymi siłami damy rade. Napewno z każdego remontu będzie relacja w tym temacie. Dzisiaj przy tak pięknej pogodzie postanowiłem pojeździć capkiem było extra. Noi fotki porobiłem.
mikotajl

Post autor: mikotajl »

Fotki zimowe mile widziane :) więc czekam na zdjęcia :D
warsztat777

Warto odwiedzić nasz profil na faceboku Stary Traktor Bieszczady. Za polubienia z góry dziękuje.:D
Awatar użytkownika
marek_spectra

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
warsztat777

Marek dodał moje zdjęcia bo mi komp szwankuje. Dzięki.*sarcasm*
Adasiek123

Post autor: Adasiek123 »

No ślicznie prezentuje się ciapuś na tle tych zaśnieżonych pagórków,widoki piękne tylko pozazdrościć.Widzę że już nawet młodzież zaraziliście swoimi pasjami,pogratulować i tak trzymać chłopaki.:p
czaki8991

Post autor: czaki8991 »

Ładny C-328 ;)
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Piękny ciapus ostatnie zdjecie widze za rok w kalendarzu :P
warsztat777

Dlatego zbieram fotki zanim jest zima*sarcasm*
Awatar użytkownika
marek_spectra

Za piaskowanie przedniej osi do Skody zapłaciłem 250zł. Za piaskowanie blach kolejne 200.
To droga impreza, ale niezbędna by uzyskać zadawalajacy efekt. Sporo dyskutowaliśmy nad tym jak ugryźć ten temat. Ilosć tematów do piaskowania x ceny za te usługi, dają kwotę ,że nie pozostało nic innego jak zakup klubowej linii do piaskowania. Zaczeliśmy od sprężarki...

Obrazek

Agregat srubowy woleliśmy przeglądnąć, wymienić olej, filtry, separator...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Silnik 7,5 KW wydajność prawie 2 m3/min. zbiornik 410L To powinno już dmuchac :)
marek_79

Post autor: marek_79 »

Ja już dawno doszedłem do wniosku, że warto mieć piaskarkę w garażu. Kupiłem piaskarkę 200L
Obrazek
a później kompresor spalinowy wd53.

Teraz muszę pospawać komorę do piaskowania detali.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

pięknie , tez nad tym dumam , tylko potem brakuje czasu na wszystko jak się chce wszystko samemu ...
warsztat777

Jaka cena takiej piaskarki i jak ci sie tym pracuje*tup*
marek_79

drandrzej napisał/a:
pięknie , tez nad tym dumam , tylko potem brakuje czasu na wszystko jak się chce wszystko samemu ...
Zawsze można murzyna postawić do obsługi i wtedy ćwiczysz palec co ma być zrobione. Zresztą lepiej w taki sposób robić, niż jak piaskarz upiera się że cudownie zrobił...

Koleś kupił tą piaskarkę na dotacje, po 2 latach wystawił na sprzedaż. Nówka nie śmigana, nigdy nie była zasypana piaskiem. Dałem 2000zł.

Piaskowałem zwykłym piaskiem sianym, dyszą 8mm, śruba spalinowa 2m3/min i powiem tak robiło robotę. Ale korundem idzie lepiej sprawniej. Najważniejsze to piasek, (korund) musi być sypki, jak są grudy od razu zonk.

Jak będziesz budował zestaw do piaskowania, to pamiętaj węże kompresor - piaskarka minimum 19mm mm wewnątrz. Ta piaskarka ma króćce 1 1/4 cala....
Mariuszczs

Post autor: Mariuszczs »

Marek spectra coś nie tak z tymi danymi jak ma silnik 7,5 kW to wiele ponad 1 m3.min nie wyrobi .
warsztat777

Nie ma tabliczki na silniku ale w fabryce w Strzyżowie uzyskałem rysunki techniczne modułu oraz całą dokumentacje techniczną tej sprężarki. Wynika z niej że silnik ma moc 15 KW. *tup*
marek_79

warsztat777 napisał/a:
Nie ma tabliczki na silniku ale w fabryce w Strzyżowie uzyskałem rysunki techniczne modułu oraz całą dokumentacje techniczną tej sprężarki. Wynika z niej że silnik ma moc 15 KW. *tup*
Najważniejsze żeby instalacja wytrzymała, prąd rozruchu.
ODPOWIEDZ